Latvijā

Koalīcijas partijas atbalsta Uzvaras pieminekļa nojaukšanu

© SputnikОбстановка у памятника Освободителям в Риге 9 Мая 2022 года
Обстановка у памятника Освободителям в Риге 9 Мая 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koalīcijas partijas Sadarbības padomes sēdē 9. maijā vienojušās virzīt uz priekšu divus lēmumus: Rīgas Atbrīvotājiem veltītā monumenta nojaukšanu un izglītības pārvešanu latviešu valodā.
RĪGA, 11. maijs — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pēc valdības koalīcijas partiju sēdes pastāstīja, ka lēmumi pieņemti, ņemot vērā notikumus Ukrainā un nepieciešamību stiprināt Latvijas drošību. 9. maijā Latviju apmeklēja Ukrainas parlamenta delegācija ar Augstākās radas vicespīkeri Jeļenu Kondratjuku priekšgalā. Politiķi tikās ar valsts augstākajām amatpersonām, arī ar Latvijas prezidentu un Saeimas spīkeri.
Krišjānis Kariņš devies vizītē uz Kanādu ar mērķi apspriest drošības jautājumus ar premjerministru Džastinu Trudo. Kariņš atzīmēja, ka Kanāda jau vairākus gadus vada NATO kontingentu Latvijā, piekritusi darbu turpināt, kā arī paplašina klātbūtni Latvijā gan no karavīru, gan tehnikas viedokļa. Savā uzrunā premjers vēlreiz uzsvēra "dāsno militāro palīdzību", ko Latvija sniedz Ukrainai. Iespējams, Kanādā tiks apspriests arī šis jautājums.
Власти Риги устроили выставку фотографий из Украины возле памятника Освободителям - Sputnik Latvija, 1920, 06.05.2022
Latvijā
Saeimā parādījusies jauna iniciatīva Uzvaras pieminekļa jautājumā
Koalīcijas partijas saskaņojušas kārtību, kādā tiks sagatavots juridiskais pamats Uzvaras pieminekļa nojaukšanai Rīgā. Koalīcija ir gatava atbalstīt lēmumu. Šodien Saeimas Ārlietu komiteja izskatīs pamatu Latvijas un Krievijas līguma laušanai, kas paredz padomju perioda militāro pieminekļu saglabāšanu un kopšanu Latvijā. "Par Attīstību" frakcijas vadītājs Juris Pūce paziņoja, ka no likuma viedokļa viss izskatās korekti, lēmums ļauj Latvijai rīkoties saskaņā ar tiesiskas valsts principiem, starptautiskajām tiesiskajām saistībām un politisko pienākumu atbalstīt Ukrainu. Likumdevēji balstīsies uz karadarbības Ukrainā – tā dodot iemeslu lauzt līgumu, vai, kā viņi to dēvē, "apturēt līguma darbību".
Ceturtdien iniciatīvu izskatīs Saeima. Pieminekļa nojaukšanas datums nav atrunāts, taču neoficiāla informācija liecina, ka jautājums jau izlemts un darbi ieplānoti vasarā.
Skolas piederumi  - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Latvijā
Krievu bērnus Latvijā vēlas piespiest mācīties latviešu valodā no 1. klases
Vēl vienu "dāvanu" koalīcija pasniegusi bērniem. Nacionālā apvienība iesniegusi Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz vispārēju pāreju pie mācībām valsts valodā jau no ši gada 1. septemvra. Saskaņā ar NA pārstāvja Raivja Dzintara versiju, pāreja pie izglītības vienīgi latviešu valodā palīdzēšot apvienot Latvijas sabiedrību un nodrošināšot visiem bērniem vienlīdzīgas iespējas saņemt kvalitatīvu izglītību, konkurēt darba tirgū.
Tiks atceltas pašreiz skolās pieņemtās proporcijas: līdz 70% nodarbību valsts valodā sākumsskolā un līdz 80% - vidusskolās ar krievu mācību valodu.
NA faniem, ko patlaban aplaimo nevis latviešu valodas attīstība, bet gan krievu valodas aizliegšana, tas, protams, ir priekšvēlēšanu likumprojekts. Tomēr būtību tas nemaina. Burtiski pirms diviem mēnešiem valdība apgalvoja, ka vispārēja pāreja pie latviešu valodas izglītībā uz zināmu laiku jāatliek. Taču vēlēšanas ir un paliek vēlēšanas
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 10.05.2022
Viedoklis
Pienācis laiks atkārtot
Ziņu lente
0