Baltijā

Uz Minsku no Latvijas uz 9. maiju. Kā darbojas bezvīzu režīms ar Baltkrieviju

© Sputnik / Виктор ТолочкоБеларусь - знак на границе
Беларусь - знак на границе - Sputnik Latvija, 1920, 01.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Lietuvas pilsoņi pēc brauciena uz Baltkrieviju pastāstīja Sputnik korespondentam, kā aizritējuši braucieni un vai gadījies saskarties ar grūtībām uz robežas.
RĪGA, 1. maijs — Sputnik, Aleksejs Stefanovs. Neskatoties uz Lietuvas un Latvijas ārlietu ministru brīdinājumiem un iebiedēšanu, iedzīvotāji aktīvi ciemojas Baltkrievijā, izmantojot bezvīzu režīmu. Tas būs spēkā līdz 15. maijam. Pats lielākais ciemiņu pieplūdums gaidāms Uzvaras dienā.

Paldies bezvīzu režīmam – tikos ar partneriem

"Uz Minsku vajadzēja braukt darba darīšanās. Kad mūs nožņaudza ar sankcijām, sākās lielas grūtības darbā ar baltkrieviem, taču man uz tā balstās bizness. Tāpēc, uzzinājis par bezvīzu režīmu, sazvanījos ar partneriem Minskā un norunāju tikšanos. Jautājums bija tikai par to, kādi robežu šķērsot un ar ko. Aplēsu visus variantus un sapratu, ka visērtāk būs ar mašīnu un caur Lietuvu," pastāstīja Latvijas pilsonis Aleksandrs.
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Baltijā
Bija laimīgi un jautri, tagad lūdzas uz Baltkrieviju pēc griķiem: Lukašenko par baltiešiem
Ceļš līdz Lietuvas un Baltkrievijas robežai aizritēja gludi. Sarunbiedrs raizējās, ka problēmas sāksies Lietuvas kontrolpunktā, taču muitnieku vispār nebija, bet sieviete pasu kontroles dienestā uzdeva tikai vienu jautājumu: "Jūs iebraucat bez vīzas?" Pēc apstiprinošas atbildes viņa palūdza PĶR testu vai skenētu vakcinācijas pasi. Saņēmusi to, viņa tūlīt atlaida.
"Baltkrievijas muita pārbaudīja kārtīgi, caurskatīja mantas ar rentgenu un magnētisko rāmi. Vīrietis kaimiņu mašīnā teica, ka tā negadoties bieži. Tā kā man bija mantas, ko vedu partneriem, sāku mazliet pārdzīvot. Muitnieks vēl pavaicāja, kādu valūtas summu vedu. Godīgi teicu – apmēram 300 eiro. Viņš nepārbaudīja. Pēc tam painteresējās, kurp un ar kādu mērķi braucu. Pie tam mantas vēl neatdeva. Atkal godīgi teicu, ka viens no mērķiem ir tikšanās ar partneriem. Nosaucu uzņēmumu. Te muitnieks pasmaidīja, atdeva somas un uzreiz atlaida," turpināja Aleksandrs.
Uz robežas acīs iekrita produktu saraksts, kuru izvešana no Baltkrievijas ierobežota. Piemēram, nevar izvest vairāk kā kilogramu griķu, rīsu, auzu pārslu, mannas, grūbu, makaronu, cukura un sāls. Milti – ne vairāk kā 2 kilogrami, augu eļļa – ne vairāk kā litrs, piena vai zivju konservi – ne vairāk kā trīs bundžas. Lēmums apstprināts šī gada 12. aprīlī, spēkā tas stājies 15. aprīlī – dienā, kad sāka darbu bezvīzu režīms. Citās jomās (valūtas, alkohola izvešana utt.) ir spēkā 2015. un 2017. gadā pieņemtie noteikumi.
"Tāpēc nepārbaudīju – atpakaļceļā neko lieku nevedu. Pāri tiku bez problēmām," piezīmēja Aleksandrs.
Российское зерно в Лиепайском порту - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Latvijā
Latvijā maizes pietiks, ja rudenī kāds to nenopirks

Noskaņojumu sabojāt neizdevās

"Uz Minsku braucām lielā kompānijā – 13 cilvēki piecās vieglajās automašīnās. Bija kaut kāds nemiers, ka, piemēram, nevar vest ārā vairāk nekā 60 eiro, vēl par kaut kādām lietām, ar ko mūs šeit biedēja. Taču uz Lietuvas robežas neviens par naudu pat nepajautāja, somas arī nepārbaudīja. Iznāk, ka mūsu varasvīri ar nodomu biedēja cilvēkus, lai neviens nebrauktu uz Baltkrieviju," par savu braucienu stāstīja Lietuvas pilsonis Kazimirs.
Sarunbiedrs bija vīlies, kad parādījās ierobežojumi produktu izvešanai no Baltkrievijas. Viņš arī agrāk bieži braukāja uz Baltkrieviju ar vīzu, un toreiz aktīvi iepirkās. Bet tagad, kad, pēc viņa vārdiem, no veikalu plauktiem Lietuvā pazuduši visi lētie putraimi, bet atlikušo cenas vairākkārt pieaugušas, viņš nav varējis nopirkt ieplānoto.
"Piemēram, tie paši griķu putraimi viena eiro vietā Lietuvā vidēji maksā jau 4 eiro, bet izrādījās, ka var atvest mājās tikai vienu kilogramu," paskaidroja Kazimirs.
"Tas, protams, nav pats galvenais. Mēs braucām tikties ar baltkrievu uzņēmējiem – gribam veidot partnerattiecības, ja jau valsts līmenī tās bloķētas. Piemēram, es pirmo reizi biju BelAZā un līdz šim vēl esmu gūto iepaidu varā," stāstīja Kazimirs.
Viņš atgādināja, ka Baltkrievijā neielaidīs bez PĶR testa vai vakcinācijas pases, tas jāpatur prātā. Tāpat vajadzīga automašīnas apdrošināšana un veselības apdrošināšanas polise, taču "tas jau laikam visiem zināms".
Канистры с бензином - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2022
Baltijā
Lietuvas un Latvijas iedzīvotāji brauc uz Baltkrieviju pēc produktiem, benzīna un kūdras
"Produktus pirkām atbilstoši normām – neko lieku atpakaļ nevedām. Mūsu sievietes metās pie mēslojumiem – pēc sirds patikas, šajā ziņā ierobežojumu pagaidām nav, - pasmējās Kazimirs. – Jā, es vēl pielēju pilnu bāku un tvertnē vēl 5 litrus – pēc normam vairāk nevar. Ļoti žēl, jo Baltkrievijā dīzeļdegviela maksā apmēram 80 eirocentus, bet pie mums – gandrīz divus eiro."
Sarunbiedru pārsteidza vienīgi rindas atpakaļceļā. Uz Minskas pusi viņu kolonna brauca gandrīz bez apstāšanās, bet atpakaļceļā uz robežas zaudēja sešas stundas. "Tāda sajūta, ka Lietuvā tīšām radīja sastrēgumu, lai sabojātu mums noskaņojumu. Bet vai tad to var sabojāt pēc tīras un mierīgas pilsētas, pēc tam, kad baltkrievi mūs tik viesmīlīgi sagaidīja!" piezīmēja Kazimirs.

Dzīvoja bagātā pasaulē, viņiem viss bija

"Paskatieties, kas notiek ar kaimiņu Lietuvu un Latviju, ar poļiem. Par Ukrainu es šajā gadījumā pat nerunāju. Viņi taču bija tik laimīgi, tik jautri. Dzīvoja bagātā pasaulē, viņiem viss bija. Kur viņi it tagad? Viņi stāv pie robežas un lūdz, lai mēs viņus ielaižam Baltkrievijā. Vismaz griķu putraimus nopirkt. Labi, lai būtu putraimi, - sāls nav, sāli mums lūdz," konstatēja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.
To patiesībā Latvijas un Lietuvas valstspiederīgie nemaz neslēpj. Tiesa, daudziem produkti ir otrajā vietā, bet pirmajā – ciemošanās Baltkrievijā Lieldienu svētkos, bet tagad – arī 9. maijā. Daudzi plāno braucienus šajos datumos, jo Baltijā Uzvaras diena faktiski pasludināta ārpus likuma.
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Latvijā
To izdarījis viņš! Latvijas iedzīvotāji vaino premjerministru par cenu pieaugumu
"Noteikti atgriezīsimies 9. maijā un iesim kolonnā ar baltkrieviem," apsolīja Kazimirs.
Vienlaikus Latvijas un Lietuvas ārlietu resori vēl aizvien biedē cilvēkus un cenšas atrunāt iedzīvotājus no braucieniem uz kaimiņvalsti. Iznāk kaut kā ne īpaši pārliecinoši. Baltkrievijas robežsardzes dienests pastāstīja, ka 21. aprīlī valsti apmeklējuši 984 Latvijas pilsoņi un 318 nepilsoņi, kā arī 2376 Lietuvas pilsoņi. Priekšā vēl gandrīz trīs bezvīzu nedēļas.
Ziņu lente
0