Pasaulē

Eiropa izsūknējusi no gāzes krātuvēm vairāk nekā iesūknējusi: "Gazprom" apkopoja sezonu

© Sputnik / Sergey MelkonovИнчукалнское подземное газохранилище
Инчукалнское подземное газохранилище - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Gazprom" konstatēja, ka Eiropai līdz nākamajai ziemai nāksies atrisināt visnotaļ ambiciozu uzdevumu, lai iesūknētu krātuvēs vismaz nepieciešamo minimālo gāzes apjomu.
RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Aizvadītajā ziemā Eiropa izņēmusi no pazemes krātuvēm 51 miljardu kubikmetru gāzes, proti, 107,8% no vasarā iesūknētā apjoma, informēja Krievijas koncerns "Gazprom".
Gāzes atsūknēšanas sezona Eiropas PGK noslēgusies 19. martā. Tās noslēgumā atlikumi sastādīja 25,2 miljardus kubikmetru aktīvās gāzes, informēja "Gazprom", atsaucoties uz "Gas Infrastructure Europe" (GIE) datiem. Kompānija atzīmēja, ka tas ir viens no zemākajiem rādītājiem ilggadējā novērojumu periodā un par 5,5 miljardiem kubikmetru mazāk nekā gadu iepriekš.
"Aizvadītajā ziemas sezonā no Eiropas PGK izņemts 51 miljards kubikmetru gāzes – 107,8% no apjoma, ko kompānijām izdevās iesūknēt 2021. gada vasarā," paziņoja "Gazprom".
Krievijas gāzes gigants konstatēja, ka krājumu uzpildīšanai pirms nākamās atsūknēšanas sezonas Eiropas PGK jāiesūknē vismaz 63 miljardi kubikmetru gāzes.
"Lai atjaunotu krājumus Eiropas PGK līdz līmenim, kāds bija nodrošināts pirms 2020./21. gada sezonas, vajadzēs iesūknēt 71 miljardu kubikmetru gāzes, bet līdz līmenim, kāds bija radīts pirms 2019./20. g. ziemas – 72,4 miljardus kubikmentru. Pat lai sasniegtu krātuvju aizpildījumu par 90%, ko ES deklarē par savu mērķi, jāiesūknē 63 miljardi kubikmetru. Taču arī tas ir ļoti ambiciozi. Pēdējos gados tāds apjoms sezonas laikā netika iesūknēts, un ar to nepietiek, lai garantēti pārvarētu patēriņa apogejus anomāli aukstas ziemas gadījumā," paskaidroja "Gazprom".
Вентиль на газопроводе - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2022
Latvijā
Krievijas gāze padara trakus politiķus
Uzņēmums uzsvēra, ka gāzes krājumu atjaunošana Eiropas PGK ir ļoti nopietns izaicinajums, ņemot vērā, piemēram, iesūknēšanas apjoma diennakts limitus, ko ierobežo krātuvju tehnoloģiskās iespējas.
"Turklat Eiropas tirgū pieejamās gāzes apjoms lielā mērā atkarīgs no pieprasījuma augošajā Āzijas tirgū," piezīmēja "Gazprom".
Martā EK piedāvāja likumprojektu, kas paredz: līdz šī gada 1. novembrim gāzes krātuvēm Eiropā jābūt aizpildītām vismaz par 80%, bet nākamajos gados rādītājs jāpaceļ līdz 90%.
Aprīlī Vācijas parlaments pieņēma stingrāku likumu – PGK aizpildījuma līmenim 1. oktobrī jāsasniedz vismaz 80%, 1. novembrī – vismaz 90%, bet 1. februārī – vismaz 40%.
Вечернее небо над Бундестагом, Берлин - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Viedoklis
Vācija liek uz spēles savu ekonomiku, lai tik uzvarētu Krieviju
Pie tam no 1. aprīļa apturēta gāzes iesūknēšana un izņemšana "Gazprom" lielākajā PGK Eiropas teritorijā – "Rēdenē" Vācijā. Pie tam krātuve aizpildīta tikai par 0,51% (krātuves kopējais tilpums – 4,2 miljardi kubikmetru).
31. martā grupa "Gazprom" izstājās no sabiedrības "Gazprom eksport biznes-servisi", tādējādi pārtraucot dalību "Gazprom Germania GmbH" un visos tās aktīvos, pēc tam, kad kļuva zināmi plāni nacionalizēt "Gazprom" un "Rosņeft" meitas uzņēmumus Vācijā sakarā ar iespējamo energonesēju piegādes pārtraukumu no Krievijas.
Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu par kārtību, kādā ārvalstu pircējiem jāizpilda saistības Krievijas dabasgāzes piegādātāju priekšā. Jaunie noteikumi stājās spēkā 1. aprīlī. Kompānijām nāksies atvērt rubļu kontus Krievijas bankās, lai iegādātos dabasgāzi no Krievijas.
Газораспределительный центр магистрального газопровода Северный поток - 2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2022
Pasaulē
KF vicepremjers ir pārliecināts: ES maksās par gāzi rubļos. Daži jau piekrituši
Ziņu lente
0