Latvijā

"Termināļus uzbūvēsim, gāzi – atradīsim": Latvija vēlas atteikties no "Gazprom" piegādēm

CC BY 2.0 / sunshinecity / Газовая конфорка
Газовая конфорка  - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koalīcijas partiku sadarbības padomes sēde noslēdzās bez pārsteigumiem: partijas pauda nodomu atteikties no Krievijas dabasgāzes piegādēm. Jautājums – kā un kad?
RĪGA, 6. aprīlis — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Politiķiem pagaidām nav konkrēta plāna, kā Latvijai atteikties no Krievijas gāzes, taču Ekonomikas ministrijai uzdots izstrādāt konkrētu plānu idejas īstenošanai. Aiz slēgtām durvīm koalīcija apsprieda arī jautājumu par vēl viena sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvdarbiem Baltijā.
Pēc sēdes premjerministrs Krišjānis Kariņš pastāstīja, ka ir vienprātība par nepieciešamību atteikties no gāzes, bet konkrētus soļus valdība apspriedīs nākamnedēļ. Politiķis apgalvoja, ka viens no risinājumiem esot papildus SDG terminālis Baltijas reģionā – Latvijā vai pat Igaunijā. Viņš atteicās sniegt detalizētāju informāciju par termināļa iespējamo atrašanās vietu, tikai atzīmēja, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs patlaban uzturas ASV, kur apspriež arī šo jautājumu.
Газовая конфорка - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Latvijā
"Latvijas Gāze" nolēmusi, ka apmaksa rubļos nepārkāpj sankcijas
Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns joprojām aktīvi lobē termināļa būvdarbus Latvijā – Igaunijā tie varot izmaksāt 4-5 reizes vairāk. Politiķis stāstija, ka sagaidot aktīvākus valdības soļus par labu termināļa buvdarbiem tieši Latvijā.
Ministra viedoklis ir saprotams. SDG termināļa būvdarbus Skultē jau vairākus gadus ASV lobē viens no Jaunās konservatīvās partijas sponsoriem. Tiesa, iepriekš termināļa ideju pamatoja ar "zaļo" kursu, tagad – konfrontācija ar Krieviju.
Saeimas deputāts Juris Pūce (bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs) aicināja iedzīvotājus jau tagad novērtēt iespējas samazinat dabasgāzes patēriņu.
Ilze Indriksone, Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre vēsta, ka jau tagad resors apspriež iespējas nodrošināt pietiekamu gāzes apjomu nākamajai apkures sezonai. Viņa konstatēja: ja "Latvijas Gāze" līdz 1. jūlijam nenodrošinās pietiekamu gāzes apjomu, tās vietu ieņems "Latvenergo", kas nodrošinās minētos resursus.
Монеты номиналам десять рублей на газовой плите - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2022
Viedoklis
Ar "Gazprom" lamāšanu nesasildīsies. Kā Latvijā meklē "piekto kolonnu"
Jautājums, no kurienes saņemt sašķidrināto gāzi piegādēm caur SDG termināļiem Baltijā, pagaidām nav atbildēts. Atliek tikai atsaukt atmiņā debates Saeimā, kur jau izskanēja kautrīgi izteikumi par to, ka varot uzbuvēt termināļus pēc sirdspatikas, taču tas neatrisinās jautājumu par gāzi, ko varēs pārkraut caur šiem terminaļiem. Nerunājot jau par veselo saprātu – pašreizējā infrastruktūra radīta tiešām (un pašām lētākajām) piegādēm no Krievijas uz Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Tīklu dublēšana nozīmē tikai nodokļu maksātāju naudas šķiešanu nesaprātīgi lielos apmēros.
Par atteikšanos no SDG piegādēm no Krievijas jau paziņoja Lietuva (SDG tā iepirka kompānijā "Novatek"). Gāzes reģionā vairāk nekļūs, un to, acīmredzot, pārdos ar starpnieku palīdzību. Tikai pieaugs tās cena, bet politiskos lozungus apmaksās gala patērētājs.
Komentējot politiķu deklaratīvo paziņojumu par atteikšanos no Krievijas gāzes, žurnālists un sabiedriskais darbinieks Sandris Točs konstatēja: "Akcentēts vārds "plāno". Visi saprot, ka īstermiņa perspektīvā tā ir tehnoloģiska utopija. Ilgtermiņā – projekts, par ko nāksies ļoti dārgi maksāt, un galu galā atkal pirkt gāzi. Vēlreiz: gāzes piegāde pa cauruļvadiem tehnoloģiski ir lētāka. Ja kāds ir draugos ar karti – jūs taču saprotat, ko nozīmē tūkstošiem kilometru tālāks tranportēšanas ceļš...?"
Vēja ģeneratori  - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Latvijā
Vai Latvijas vējš nomainīs Krievijas gāzi?
Ziņu lente
0