Latvijā

"Latvijas Gāze" nolēmusi, ka apmaksa rubļos nepārkāpj sankcijas

© Sputnik / Александр ВильфГазовая конфорка
Газовая конфорка - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gāzes pārdevējs "Latvijas Gāze" nonācis pie slēdziena jautājumā par līgumiem ar "Gazprom": norēķinu kārtība formāli nepārkāpj sankciju režīmu un ir iespējama.
RĪGA, 5. aprīlis — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. "Latvijas Gāze" paziņoja, ka neuzskata par sankciju pārkāpumu jaunos norēķina noteikumus, kas paredz apmaksu par gāzi Krievijas rubļos.
Uzņēmums atzīmēja, ka starp "Latvijas Gāze" un "Gazprom" ir spēkā ilgtermiņa līgums par dabasgāzes piegādi līdz 2030. gadam, kurā paredzēti norēķini eiro. Pie tam saskaņā ar grozījumiem Krievijas Federācijas likumdošanā, norēķini par dabasgāzes piegādēm vairākām ārvalstīm no 2022. gada 1. aprīļa atbilstoši ārējās tirdzniecības līgumiem jāveic vienīgi Krievijas rubļos.
Монеты номиналам десять рублей на газовой плите - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2022
Viedoklis
Ar "Gazprom" lamāšanu nesasildīsies. Kā Latvijā meklē "piekto kolonnu"
"Latvijas Gāze" atzīmēja, ka, novērtējot norādītos grozījumus norēķinu kārtībā, uzņemums nonācis pie provizoriska slēdziena: tāda norēķinu kārtība – Krievijas rubļos – nepārkāpj sankciju režīmu un ir iespējama. Patlaban "Latvijas Gāze" sīki pēta ierosinātās norēķinu metodes pārmaiņas gan no juridiskā viedokļa, gan koncerna lietišķo interešu aspektā.
Komentējot nesenās ziņas par gāzes piegādes pārtraukšanu Inčukalna PGK, "Latvijas Gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis informēja, ka lēmums neiesūknēt dabasgāzi pieņemts, ņemot vērā vēsturiski augsto dabasgāzes cenu aprīlī, tātad gāzes cena klientiem būtu pārmērīgi augsta, un tamlīdzīgs piedāvājums nebūtu konkurētspējīgs.
"Latvijas Gāzes" vadītājs norādīja, ka pašreizējais gāzes krājums krātuvē ir pietiekams, lai uzņēmums izpildītu saistības, un ir gatavs izpildīt tās arī nākotnē. Patlaban kompānija piegādā dabasgāzi klientiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, pēc 2020. gada sākās dabasgāzes piegādes Somijai.
Диспетчерская Latvijas Gāze - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Latvijā
"Latvijas gāze" nespēs maksāt par Krievijas gāzi rubļos
Kā jau tas nereti notiek pašreizējā situācijā, biznesa pārstāvju paustais viedoklis nereti neatbilst politiskajiem lozungiem. Valsts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs "pēc notikumiem Bučā" savā lapā Twitter aicināja "pilnā apjomā" ieviest sankcijas pret Krieviju enerģētikas nozarē.
Jaunās konservatīvās partijas deputāti ierosināja aizliegt dabasgāzes piegādes no Krievijas no 2023. gada 1. jūnija. Ja Saeima pieņems šo ieniciatīvu, prasība tiks iekļauta Enerģētikas likumā. Deputātu ieskatā, gāze Latvijai jāpiegādā pa ūdensceļiem, caur sašķidrinātās gāzes termināli, ko plānots būvēt valstī. Atgādināsim, ka SDG termināļa projektu aktīvi lobē JKP pārstāvji un ar viņiem saistītie ASV izcelsmes biznesmeņi.
Ziņu lente
0