Latvijā

"Latvijas gāze" nespēs maksāt par Krievijas gāzi rubļos

© Sputnik / Людмила ПрибыльскаяДиспетчерская Latvijas Gāze
Диспетчерская Latvijas Gāze - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija pieprasa nedraudzīgām valstīm norēķināties par dabasgāzi prubļos.
RĪGA, 27. marts - Sputnik. AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis nesaskata uzņēmumam iespēju norēķināties par Krievijas dabasgāzi rubļos, ziņo Jauns.lv.
Trešdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka turpmāk visi norēķini ar nedraudzīgām valstīm par dabasgāzi tiks īstenoti rubļos. Turklāt piegādes plānots nodrošināt saskaņā ar iepriekš noslēgtajiem līgumiem. Krievija piegādā uz Eiropu aptuveni 40% no visas tās patērētās gāzes.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 27.03.2022
Pasaulē
Eiropieši nevēlas upurēt, lai "sodītu" Krieviju
"Šobrīd līguma nosacījumi neparedz nekādus citādākus nosacījumus. Līgums ir eiro. Es nestādos priekšā, kā mēs citādi varētu maksāt. Mums nav paredzēta iespēja līgumā maksāt citā valūtā," sacīja Kalvītis.
Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš iepriekš ziņoja, ka 90% dabasgāzes nonāk Latvijā no Krievijas. Patlaban 40% no kopējās patērētās enerģijas Latvijā tiek ražoti no atjaunojamiem resursiem, savukārt 36% no dabasgāzes.
Pēc premjera teiktā samazinās pašvaldību skaits, kuras izmanto gāzi centralizētajai apkurei, aizvietojot to ar šķeldu, tāpēc apkure šajos novados ir lētāka.
Latvijas valdība jau ir apstiprinājusi vēja elektrostaciju būvniecības plānus, turklāt gatavojas nākamajos trīs gados attīstīt atomenerģētiku.
Patlaban Eiropas Savienībā apspriež jaunu sankciju ieviešanu pret Krieviju, tostarp atteikšanos no Krievijas naftas vai pat gāzes.
Председатель Европейской комиссии Урсула фон дер Ляйен  - Sputnik Latvija, 1920, 27.03.2022
Pasaulē
Leiena: Eiropas Savienība nepieļaus, lai par Krievijas gāzi maksātu rubļos
Rietumvalstis ieviesa pret Krieviju jaunas sankcijas, tostarp pret Krievijas bankām un uzņēmumiem. Daudzas kompānijas paziņoja par aiziešanu no Krievijas tirgus un ražotņu slēgšanu valstī. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka daži Rietumu uzņēmumi atsakās strādāt ar Maskavu milzīga spiediena dēļ, bet Krievija risinās visas Rietumu radītas problēmas ar ekonomiku. Kā norādīja Vladimirs Putins, Krievijas savaldīšanas un vājināšanas politika ir Rietumu ilgtermiņa stratēģija, turklāt sankcijas radījušas nopietnu triecienu visai pasaules ekonomikai.
Turklāt Putins pauda, ka ASV un Eiropas Savienība faktiski pasludinājusi defoltu attiecībā uz saistībām pret Krieviju, iesaldējot tās valūtas rezerves. Viņš piebilda, ka esošie notikumi pārvelk svītru Rietumu globālai dominēšanai gan politikā, gan ekonomikā.
Ziņu lente
0