Pasaulē

Zinātnieki uzskata, ka Zeme ir "saprātīga būtne"

© Pixabay / Nikita_HВид на планету Земля из космоса
Вид на планету Земля из космоса  - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Astrofiziķi izvirzījuši ļoti interesantu hipotēzi – viņi uzskata, ka mūsu planēta ir saprātīga radība.
RĪGA, 3. aprīlis – Sputnik. Starptautiskajā astrobioloģijas žurnālā publicēts jauns pētījums "Intelekts – planetāra mēroga process", stāsta Science Times. Astrofiziķi no Ročesteras universitātes nonākuši pie slēdziena, ka Zemei ir individuālas īpašības, kas salīdzināmas ar dzīvu un saprātīgu organismu raksturu.
Zinātnieki sadalījuši Zemes vēsturi četros posmos, lai uzskatāmāk skaidrotu "planetārā saprāta" koncepciju, stāsta Science Times:
Globālā katastrofa - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2021
Viedoklis
Klimatiska izgāšanās. Zinātnieki uzskata: globāla katastrofa ir nenovēršama
1. Nenobriedusi biosfēra. Periods, kas ilga miljardiem gadu pirms tehnogēno sugu parādīšanās. Augu toreiz vēl nebija, esošās baktērijas nespēja ietekmēt atmosfēru, hisrosfēru vai citas planetārās sistēmas.
2. Nobriedusi biosfēra. Šajā laikā (apmēram pirms 2,5 miljardiem gadu) veidojas kontinenti, attīstās flora un fotosintēze, atmosfērā uzkrājas skābeklis, parādās ozona slānis. Biosfēra būtiski ietekmēja Zemi, potenciāli veicinot tās tālāko saglabāšanos kā dzīvībai piemērotu.
3. Nenobriedusi tehnosfēra. Tagadējās Zemes raksturojums ar tīkla komunikācijām, transportu, tehnoloģijām, elektroenerģiju un datorsistēmām. Zinātnieki uzskata, ka tehnosfēra vēl nav nobriedusi, jo nav saistīta ar citām Zemes sistēmām, piemēram, atmosfēru. Turklāt patlaban mūsu tehnosfēra iznīcina pati sevi: lielākā daļa cilvēka izmantotās enerģijas ražota no fosilās degvielas, un darbs ar to kaitē Zemes hidrosfērai un atmosfērai.
4. Nobriedusi tehnosfēra. Tā ir "nākotnes Zeme", ko vajadzētu censties panākt. Tai būs raksturīgs tehnosfēras un biosfēras tandēms – abas sistēmas jutīsies labi vienlaikus.
Засуха - Sputnik Latvija, 1920, 24.10.2021
Pasaulē
Zinātnieki nosaukuši cilvēces izmiršanas iespējamo laiku
Mūsdienu zinātnieku idejas ir cieši saistītas ar diskutējamo pieļāvumu, ko 1970. gadā izvirzīja britu klimatologs Džeimss Lavloks sadarbībā ar amerikāņu mikrobioloģi Linnu Margulis. Viņi uzskatīja, ka Zeme ir "dinamiska fizioloģiska sistēma, kas ietver biosfēru un uztur mūsu planētu harmonijā ar dzīvību vairāk nekā trīs miljardus gadu".
Vecā ideja pauž, ka visas dzīvās būtnes uz Zemes veido milzīgu superorganismu. Zinātnieki tam deva Gejas vārdu atbilstoši Zemes dievietei sengrieķu mitoloģijā.
Ziņu lente
0