Pasaulē

Leiena: Eiropas Savienība nepieļaus, lai par Krievijas gāzi maksātu rubļos

© AFP 2023 / ARIS OIKONOMOUПредседатель Европейской комиссии Урсула фон дер Ляйен
Председатель Европейской комиссии Урсула фон дер Ляйен  - Sputnik Latvija, 1920, 27.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai nemaksātu par Krievijas gāzi rubļos, ES plāno palielināt SDG piegādes no ASV
RĪGA, 27. marts — Sputnik.Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena paziņoja, ka ES nepieļaus Krievijas gāzes apmaksu rubļos, vēsta Reuters.
Trešdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija ir pieņēmusi lēmumu ieviest norēķinus rubļos par gāzes piegādēm nedraudzīgām valstīm. Turklāt plānots, ka piegādes tiks veiktas saskaņā ar līgumos noteiktajiem apjomiem un cenām. Krievija piegādā aptuveni 40% no visas Eiropā patērējamās gāzes.
Газокомпрессорная станция Gascade в Айслебене - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2022
Pasaulē
Putina gāzes ultimāts. Eiropai nav variantu
Urzula fon der Leiena nosauca Krievijas prasību norēķināties par energoresursiem rubļos par nepiņemāmu.
"Tas būtu vienpusējs lēmums un klajš līguma pārkāpums, un tas būtu mēģinājums apiet sankcijas," paziņoja Eiropas Komisijas prezidente.
Par neiespējamību apmaksāt gāzi rubļos, jo līgumā norādīti dolāri un eiro, iepriekš paziņoja Vācijas kanclers Olafs Šolcs, Itālijas premjerministrs Mario Dragi, Slovēnijas premjerministrs Janezs Janša, Polijas naftas gāzes koncerna PGNIG valdes priekšsēdētājs Pāvels Majevskis un uzņēmuma "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.
Eiropas Savienības valstis var noteikt izņēmumus savos sankcijas režīmos, ja būs nepieciešams pirkt gāzi no Krievijas, paziņoja RIA Novosti Krievijas Starptautisko lietu padomes direktors Ivans Timofejevs.
Государственный флаг США у американского посольства в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2022
Viedoklis
"Veimāra vai Zimbabve?" Amerika pareģo savu nākotni
Amerikāņu SDG Krievijas gāzes vietā
Iepriekš Eiropas Komisijas prezidente paziņoja par jaunu Eiropas Savienības un ASV partnerību, kas paredz sašķidrinātās dabasgāzes papildu piegādes no ASV uz ES.
"Rīt kopā ar (ASV) prezidentu Baidenu mēs paziņosim par jaunu posmu mūsu enerģētikas partnerībā. Runa ir par papildu SDG no ASV uz ES, kas aizstāj Krievijas SDG, ko mēs līdz šim saņēmām," viņa teica žurnālistiem Briselē.
Saskaņā ar "Financial Times" datiem topošais ASV plāns paredz 15 miljaru kubikmetru sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) piegādi uz Eiropas Savienību jau 2022. gada nogalē.
Iepriekš mediji ziņoja, ka SDG importa palielināšanai no ASV, Eiropai būs jāpalielina "regazifikācijas" jauda. Turklāt maksimālās jauda SDG regazifikācijai ir Francijā, Spānijā un Lielbritānijā. Tās visas var pieņemt, konvertēt un nogādāt patērētājiem aptuveni 50 miljardus kubikmetru gāzes.
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 21.03.2022
Pasaulē
Zaharova atbildēja uz Vācijas aicinājumu ēst mazāk gaļas cīņai pret Krieviju
Ziņu lente
0