Baltijā

Cilvēkiem trūks ēdamā: Lietuvā var izsīkt pārtikas produkti

© Pixabay / Myriams-FotosМолочные продукты
Молочные продукты - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvai nāktos steigšus glābt piena un putnu ražotnes, citādi pārtikas produkti kļūs pārāk dārgi lietuviešiem.
RĪGA, 24. marts – Sputnik. Lietuvas Seima sociāldemokrātu frakcija aicina valdību samazināt PVN degvielai, lai palīdzētu lauksaimniekiem un izvairītos no pārtikas cenu pieauguma, stāsta Sputnik Lietuva.
"Ja valdība negrozīs PVN, cilvēki vienkārši būs spiesti neēst, jo pārtikas produkti kļūst aizvien nepieejamāki," konstatēja frakcijas vadītājs Gintauts Paluckis.
Dažādu lauksaimniecības nozaru pārstāvji konstatē, ka patlaban pārtikas produktu ražošana valstī saskaras ar noopietnām grūtībām.
Bankas nepiešķir kredītus lauksaimniekiem bez valsts garantijām. Fermeri sūdzas, ka citas valstis var izmantot ES atbalstu ekonomikas dzīvotspējas saglabāšanai, bet naudas piešķiršana Lietuvai ir "ļoti neelastīga".
Пшеничное поле - Sputnik Latvija, 1920, 21.03.2022
Pasaulē
Le Monde prognozē globālās Ukrainas specoperācijas sekas
"Mēs saņemam tikai ministrijas liegumus un sodus. Lai arī šodien situācija ir tāda, ka vajag steigšus glābt primāro ražošanu," teica Lietuvas Piena fermeru asociācijas vadītājs Jons Vilenis.
Situācija Ukrainā raisa gazes cenu augšupeju. Prognozēts, ka labības cenas sasniegs rekordaugstu līmeni, kļūs dārgāka arī cūkgaļa, vistas gaļa un olas.
"Mūsu sektors jau brūk kopā," brīdināja Lietuvas Putnkopju asociācijas vadītājs Vitauts Tevelis.
Viņa ieskatā, iespējams Lietuvā vairs nebūs vietējās putnu gaļas.
Vitrāža  - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2022
Viedoklis
Zvērīgs kapitālisms: cik Latvijā maksā tirgus ekonomika
Sējas darbi turpinās jau vairākas nedēļas, bet daudziem lauksaimniekiem nav minerālmēslu, jo rūpnīca "Achema" nestrādā ar pilnu jaudu. Pie tam nav domājams, ka daudzi vēlēsies pirkt minerālmēslus par 1200 eiro par tonnu – pērn tie maksāja 200-250 eiro.
Lietuvas Siltumnīcu asociācija brīdināja – visi tās uzņēmumi patlaban strādā ar zaudējumiem.
Lietuvas pārvadātāji iepriekš lūdza valdību samazināt degvielas akcīzi un atmaksāt daļu no nomaksātā nodokļa par dīzeļdegvielu, taču premjerministre Ingrīda Šimonīte paziņoja: valdība nepiedāvās degvielas akcīzes samazināšanu, kamēr situācija naftas tirgū ir svārstīga.
Ziņu lente
0