Latvijā

Degvielas cenas Latvijā pārspēj rekordus: jauni faktori sekmēs augšupeju

© Sputnik / Stringer / Pāriet pie mediju bankasАвтомобили стоят в очереди на АЗС в Киеве
Автомобили стоят в очереди на АЗС в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naftas produktu cenas Latvijā turpina uzstādīt rekordus. Bizness gaida no politiķiem konkrētus lēmumus, taču, spriežot pēc visa, nekādu jaunu ideju nav.
RĪGA, 16. marts — Sputnik, Dmitrijs Oļeinikovs. Ekonomikas ministrija enerģētikas drošības darba grupas sastāvā pārrunāja jautājumu par degvielas cenu stabilizāciju valstī.
Atgādinām, ka par spilgtiem piemēriem varētu minēt vismaz divas Eiropas Savienības dalībvalstis – Franciju un Poliju, kur valdības pieņēmušas lēmumu par nodokļa likmes samazināšanu degvielai, kā rezultātā ir izdevies būtiski samazināt degvielas cenas.
Даугавпилс. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2022
Latvijā
Daugavpilī paaugstinās braukšanas maksu sabiedriskajā transportā un atcels atlaides
Latvijas valdība visādi izvairās no šādiem pasākumiem, apelējot pie pilsoņu patriotiskajām jūtām ar tādiem lozungiem kā "esam gatavi maksāt par solidaritāti ar Ukrainu". Tiesa, šādu lozungu autori parasti ir valsts varas augstākā ešelona pārstāvji ar ļoti labām algām, no budžeta apmaksāto darba transportu un degvielas kompensācijām personīgā transporta lietošanas gadījumā.
Visiem pārējiem patērētājiem Saeima atteicās samazināt gan degvielas akcīzes nodokļi, gan PVN. Polija, starp citu, samazinājusi PVN degvielai, gāzei, pārtikas produktiem un elektroenerģijai par 15% - no 23% līdz 8%.
10. martā dīzeļdegvielas vidējā cena Latvijā bija 1,728 eiro, Lietuvā – 1,761 eiro, Igaunijā – 1,836 eiro. 98. markas benzīns Latvijas DUS pat pārsniedza 2 eiro litrā, tiesa, pēdējās dienās cena nedaudz samazinājusies.
Очередь на заправочной станции Shell после объявления о повышении цен на топливо в Рио-де-Жанейро, Бразилия - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2022
Foto
Visā pasaulē izveidojas kilometriem garas automašīnu rindas pie DUS
Spriežot pēc Ekonomikas ministrijas darba grupas sanāksmes rezultātiem, diez vai būtu jāgaida degvielas nodokļu samazināšana. Šajā gadījumā galvenais labuma guvējs ir valsts, jo cenu kāpums degvielai ļauj vēl palielināt nodokļu ieņēmumus budžetā un atskaitīties par IKP pieaugumu. Vērā netiek ņemtas vērā tādas "blaknes" kā: inflācija, Latvijas uzņēmumu konkurētspējas samazināšana. Autopārvadātāji, kuriem jau iepriekš iezāģēja ES sankcijas, cenšas izskaidrot valdībai, ka viņu piedāvātie tarifi nekonkurētspējīgi salīdzinājumā ar poļu autopārvadātāju piedāvājumiem.
Patlaban Ekonomikas ministrijas darba grupā pārrunāta iespēja Latvijas akcīzes nodokļa līmeni degvielai pielāgot Lietuvas un Igaunijas līmenim. Tomēr, spriežot pēc sēdes rezultātiem, ministrijai pat nav objektīvās informācijas par kaimiņvalstu plāniem attiecībā uz nodokļu likmi. Nav skaidrs, ko darīt pēc 1. aprīļa, kad ziemas dīzeļdegviela ir jānomaina uz vasaras dīzeļdegvielu ar obligāto biodegvielas piejaukumu, kas varēs sekmēt cenu palielināšanu.
Vēl viens cenu stimulējošs faktors ir pieprasījuma pieaugums militārās operācijas Ukrainā dēļ. Ņemot vērā nestabilo situāciju un degvielas cenu augšupeju, nav nekāds brīnums, ka daudzi autovadītāji nolēma izveidot degvielas krājumus par "šodienas" cenām.
Гречневая крупа в упаковке - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Baltijā
Lietuvieši masveidā iepērk pārtiku Baltkrievijā
Teorētiski iespējama situācija, ka iepriekš pasūtītā degviela nonāks Latvijā vēlāk, nekā paredzēts. Tomēr Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas izpilddirektore Ieva Ligere norāda, ka Latvijas degvielas mazumtirgotājiem krājumi ir pietiekami.
Interesantu faktu atklāja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis. Viņš atzīmēja, ka pie "Brent" markas naftas cenas 100 ASV dolāri par barelu, vienam litram benzīna "Circle K" degvielas uzpildes stacijās būtu jāmaksā ap 1,65 eiro. Taču Latvijas iedzīvotāji maksā par to vismaz 10-15 centus vairāk. "Konkurences padomei jāsāk uzdot nopietnus jautājumus," raksta politiķis Facebook, paužot pieņēmumu, ka tā varētu būt ar sankcijām piesegta DUS tīklu īpašnieku sazvērestība.
Ziņu lente
0