Baltijā

Rūpnīca "Lifosa" Lietuvā var tapt par vēl vienu Ignalinas AES

© Sputnik / Владислав АдамовскийIgnalinas AES
Ignalinas AES - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvai nebūs viegli tikt vaļā no rūpnīcas, kas nonākusi pret Krieviju vērsto sankciju sarakstā, - uzņēmumā ir bīstamas izejvielas.
RĪGA, 19. marts — Sputnik. Fosfātu ražošanas uzņēmuma "Lifosa" slēgšana Lietuvas budžetam izmaksās vismaz miljonu eiro, vēsta Sputnik Lietuva.
"Lifosa" ir uzņēmuma "Eirohim" meitas uzņēmums. Tā direktoru padomes bijušais loceklis Andrejs Melņičenko, kurš iekļauts ES sankciju sarakstā sakarā ar situāciju Ukrainā.
Patlaban rūpnīca strādā minimālā režīmā, kas nepieciešams iekārtu bojājuma novēršanai, tomēr produkcija netiek iekrauta un pārdota, kompānija peļņu nesaņem, tās konti ir iesaldēti.
Строящаяся Белорусская атомная электростанция зимой. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2022
Latvijā
Latvijā grib būvēt mazās AES
Trešdien Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte paziņoja, ka rūpnīcai pieļauts izņēmums, un tā varēs izmaksāt algu darbiniekiem. Tiesa, "Lifosa" problēmas tas neatrisināja: piemēram, uzņēmums nevar apmaksāt rēķinus pat gāzi un elektroenerģiju.
"Esam jau saņēmuši vairākus oficiālus paziņojumus par mūsu parādu nomaksu, pretējā gadījumā mūsu līgumi tiks lauzti. Šodien atnāca vēstule par gāzes piegādēm," pastāstīja uzņēmuma tehniskais direktors Tomass Janonis.
Turklāt tagad "Lifosa" vairs nenodrošina siltuma padevi Ķedaiņu pilsētai un neiepērk izlietotos elektrolītus – tie ir bīstami atkritumi, ar kuru utilizāciju tagad vajadzēs nodarboties kādam citam.
Situāciju vēl apgrūtina fakts, ka uzņēmumā ir bīstamas izejvielas, amonjaks, ar fosforu piesārņoti notekūdeņi. Tā droša slēgšana var izmaksāt valsts budžetam miljonu eiro – Janonis piezīmēja, ka "Lifosa" var kļūt par otru Ignalinas AES.
Ignalinas AES tika slēgta 2009. gadā – ar šādu noteikumu Lietuva varēja iestāties ES, jo stacijā bija uzstādīts "Černobiļas tipa" vecais reaktors.
Jods  - Sputnik Latvija, 1920, 09.03.2022
Latvijā
Baltijas valstu iedzīvotājus lūdz nedzert jodu
Ignalinas AES ekspluatācijas pārtraukšanu pavada korupcijas skandāli. Piemēram, pēdējos gados Ignalinā nomainījušies vairāki direktori, pret vienu no viņiem ierosināta krimināllieta par AES īpašumu nelikumīgu pārdošanu.
Ignalinas AES slēgšanas darbu kopējās izmaksas jau sasniegušas 3,316 miljardus eiro. Tos plānots noslēgt 2038. gadā.
Ziņu lente
0