Latvijā

Baltijas valstu iedzīvotājus lūdz nedzert jodu

© Sputnik / Евгений ОдиноковJods
Jods  - Sputnik Latvija, 1920, 09.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālists ieteica visiem, ko nobiedējuši radiācijas draudi, iedzert baldriānu, nevis joda uzlējumu spirtā.
RĪGA, 9. marts — Sputnik. Joda lietošana bez ārsta norādījumiem var nodarīt nopietnu kaitējumu, paziņoja provizors Aleksejs Morgunovs Rus.LSM.lv speciālajā ēterā.
Pēdējā laikā sociālajos tīklos sākušās baumas par iespējamu radiācijas noplūdi Černobiļas vai Zaporožjes AES, un vajagot sarūpēt joda preparātu krājumu vai pat sākt tos lietot.
Morgunovs ieteica tā nedarīt.
"Jā, dažkārt tādos gadījumos jodu pielieto, taču tas glābj vienīgi no radioaktīvā joda, nevis no jebkādas radiācijas. Skaidrs, kodolsprādzienā izdalās radioaktīvais jods, taču parādās arī virkne izotopu, no kuriem jods vispār nepasargā," viņš skaidroja.
Aptiekā nopērkamo joda preparātu lietošana ir bezjēdzīga un pat kaitīga veselībai.
Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2020
Lietuva iebiedē pilsoņus ar "avāriju BelAES": Viļņā sāks izdalīt joda tabletes
"Pirmkārt. Ņemsim joda daudzumu, kas tiek izmantots tādos gadījumos. Parasti pieaugušam cilvēkam – 130 mg kālija jodīda. Cilvēki sapērk aptiekās bagātinātājus ar 150 mkg saturu. Pārrēķinot iznāk, ka cilvēkam vajadzētu izdzert vairāk nekā 600 tabletes.
Otrkārt. Daži pērk joda uzlējumus. Jāpatur prātā, ka uzlējums ir gana stiprs! Ja pārrēķināsim, iznāk, ka 130 mg kālija jodīda atbilst apmēram 100 mg joda. Vienā vai divos mililitros jums jau būs tāds daudzums, lai sāktos pārdozēšana.
Tāds daudzums – 130 mg pieaugušam cilvēkam – jāieņem vienā reizē. Tātad tā nav profilaktiska deva. Cilvēks ieņem to vienu reizi, un tā 24 stundas atbilstoši aizsargā vairogdziedzeri no radioaktīvā joda. Ja tādu daudzumu lietot katru dienu, iespējama virkne problēmu! Ar to pašu vairogdziedzeri," viņš teica.
Speciālists ieteica arī atteikties no ieceres iepilināt joda uzlējumu ūdenī un dzert no rīta profilaksei:
"Tur iznāk tāds daudzums, ka radīsiet tikai problēmas. Pirmkārt, tas ietekmē vairogdziedzeri. Otrkārt, jums jāsaprot, ka iespējama aritmija. Treškārt, dažiem cilvēkiem ir alerģija pret jodu, un tas ir nopietni.
Situācija ir sekojoša: ja pirksiet uztura bagātinātājus ar tiem 150 mkg, krīzes situācijā tie būs bezjēdzīgi. Ja tagad sāksiet dzert jodu tāpat vien, joka pēc, jūs vienkārši bojāsiet veselību," viņš uzsvēra.
Izstrādātas speciālas joda tabletes aizsardzībai no radiācijas, taču krīzes gadījumos tās iedzīvotājiem izdalīs centralizēti.
Ja kāds kritis tādā panikā, ka noteikti grib nopirkt speciālu preparātu katram gadījumam, tas jāizmanto precīzi saskaņā ar instrukciju.
"Proti, nevajag profilaksei dzert lielas joda devas un – nedod Dievs! – katru dienu ieraut joda uzlējumu.
Nervu spriedzes mazināšanai pieejami speciāli preparāti, tos var nopirkt pēc receptes. No bezrecepšu medikamentiem – ja cilvēks tic baldriānam, lai labāk tos dzer. Jo vismaz, ja dzersiet baldriāna vai vilkābeles uzlējumu, tas nenodarīs nekādu kaitējumu jūsu veselībai atšķirībā no joda uzlējuma."
Apkārtējās vides valsts dienests seko radiācijas līmenim Latvijā. Patlaban tas nav paaugstināts.
Arī Lietuvā izplatās baumas par to, ka vajagot dzert jodu, stāsta Sputnik Lietuva.
Valsts Veselības ministrija uzsvēra, ka kodolavārijas gadījumā vairogdziedzera aizsardzībai nav piemēroti ne joda uzlējumi, ne spreji, ne uztura bagātinātāji. Tajos aktīvā viela ir kālija jodīds, bet jodu – visai toksisku vielu, kas var radīt ķīmiskos apdegumus un saindēšanos – nevajag lietot pat atšķaidītu.
Фармакологические препараты в цехе упаковки в блистеры в лабораторно-промышленном комплексе - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2018
Beļģijā sāk izdalīt joda tabletes kodolkatastrofas gadījumam
Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija pastāstīja, ka pagājušās nedēļas nogalē Kijevas režīms mēģinājis īstenot briesmīgu provokāciju Zaporožjes AES apkaimē. Krievijas Gvardes patruļai uzbruka ukraiņu diversanti – viņi sāka intensīvu apšaudi no mācību un treniņu kompleksa aiz elektrostacijas robežām. Ar atbildes uguni diversantu pozīcijas tika likvidētas, un diversanti, pametot ēku, to aizdedzināja. Zaporožjes AES ugunsdzēsēji likvidēja uzliesmojumu mācību centrā, AES strādā normāli, radiācijas fons ir normāls.
Ziņu lente
0