Pasaulē

Viena pudele vienās rokās: Eiropā satraucas par saulespuķu eļļas trūkumu

© Sputnik / Сергей Венявский / Pāriet pie mediju bankasУборка урожая подсолнечника
Уборка урожая подсолнечника - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saulespuķu eļļas vietā var izmantot rapšu, kokosriekstu, palmu un sojas eļļu, taču arī tām pieaug cenas.
RĪGA, 15. marts — Sputnik. Daži Eiropas lielveikali sāka ieviest saulespuķu eļļas pudeļu skaita ierobežojumu vienam pircējam, vēsta Euractiv.
Ukraina un Krievija kopumā ražo lielāko daļu no pasaules saulespuķu eļļas, turklāt Ukraina ražo no 35 līdz 45% ES tirgū piegādātās saulespuķu eļļas.
Saulespuķes - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2022
Pasaulē
Spāņi pūlas sarūpēt saulespuķu eļļu – konflikts Ukrainā radījis bažas
Saskaņā ar Eiropas augu eļļu asociācijas "Fediol" datiem, nerafinētās saulespuķu eļļas pieejamo krājumu ES pietiks četrām - sešām nedēļām, pēc tam Eiropas tirgū gaidāms rafinētas saulespuķu eļļas deficīts.
Saulespuķu eļļa ir ļoti svarīga pārtikas produktu sastāvdaļa, ko plaši izmanto maizes izstrādājumu pagatavošanā, konservu un mērču ražošanā.
To bieži izmanto sabiedriskās ēdināšanas jomā. Tas ir biodīzeļdegvielas pamatkomponents.
Tā vietā var izmantot rapšu, kokosriekstu, palmu un sojas eļļu, taču arī tām cenas aug - saskaņā ar ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem, augu eļļu cena pēdējo dienu laikā pieaugusi par 8,5%.
Vēl viena problēma, saulespuķu eļļu aizvietošanā ir iepakojums, jo rūpniecība parasti sagatavo un izdrukā etiķetes savai produkcijai reizi gadā.
Vairāki pazīstami spāņu lielveikalu tīkli nolēma ierobežot saulespuķu eļļas apjomu vienam pircējam ar 5 litriem.
Уборка пшеницы в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2022
Pasaulē
Cenas lido debesīs: Serbijas prezidents stāsta par Rietumos gaidāmo pārtikas krīzi
Līdzīgi sāka rīkoties itāļu mazumtirgotāji "Coop", "Eurospin", "Famila" un "Mega" Ligūrijas, Toskānas un Ventas reģionos. Dažos Toskānas lielveikalos pircēji var nopirkt tikai piecus litrus saulespuķu eļļas un divus litrus kukurūzas eļļas. Taču "Coop" atzīmē, ka tās ir "atsevišķas epizodes".
Pēc EURACTIV datiem ES valdība brīdināja no šādām darbībām, jo tās var "nosūtīt signālu" patērētājiem par pārtikas trūkumu, kas izraisīs paniskus pirkumus, kā tas notika ar tualetes papīru pandēmijas pirmajās dienās.
Pagaidām Spānijas eļļas rūpniecība nesaskata iemeslus raizēm. Tomēr, Nacionālās pārtikas eļļas ražotāju asociācijas (Anierac) ģenerāldirektors Primitivo Fernandess atzīmēja, ka Ukrainas konflikta turpināšanas gadījumā būs jāmeklē citi šīs eļļas avoti.
Viņš atgādināja, ka saulespuķu eļļa ražo Argentīnā un Dienvidāfrikā, bet olīvas, rapsi un kukurūzu audzē arī Spānijā. Varbūt vajadzētu pievērsties arī saulespuķēm, piebilda Fernandess.
Patlaban ES izskata ierosinājumu izmantot graudaugu un eļļas augu audzēšanai 10% lauksaimniecības izmantojamās zemes, kas iepriekš bija paredzēta bioloģiskās daudzveidības attīstībai.
Kukurūza  - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Pasaulē
Kāpēc visā pasaulē aug kviešu un kukurūzas cenas
Ziņu lente
0