Pasaulē

Kāpēc visā pasaulē aug kviešu un kukurūzas cenas

© Pixabay / CouleurKukurūza
Kukurūza  - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kviešu cenu pieaugumu pasaulē ietekmējušas spekulācijas, taču liela nozīme ir arī piegādes pārtraukumam caur Azovas un Melnās jūras baseinu.
RĪGA, 7. marts — Sputnik. Kviešu cenas Čikāgas biržā sasniegušas maksimālos rādītājus gandrīz 14 gadu laikā, kukurūzas cenas demonstrē deviņu gadu rekordu, ņemot vērā piegādes traucējumu riskus Krievijas un Ukrainas konflikta rezultātā, stāsta RIA Novosti.
Kviešu nākotnes darījumi par maiju Čikāgas biržā auguši par 6,61%, līdz 12,09 dolāriem. Kukurūzas nākotnes darījumu cenas augušas par 2,25%, līdz 7,64 dolāriem par bušeli.
Gaļas izstrādājumu ražotne - Sputnik Latvija, 1920, 05.01.2022
Baltijā
Lietuvā aplēsti Baltkrievijas pārtikas embargo nestie zaudējumi
Rezultātā kviešu cena pārsniegusi 12 dolārus par bušeli pirmo reizi kopš 2008. gada marta. Nedēļas laikā tā augusi gandrīz 1,5 reizes. Kukurūzas cenas šajā pašā laika periodā augušas par 15,5% - piektdien cena pārsniedza 7,8 dolārus par bušeli pirmo reizi kopš 2012. gada septembra.
Ukraina un Krievija nodrošina 30% pasaules kviešu tirdzniecības apjoma, 32% - miežu, 17% - kukurūzas un vairāk nekā 50% - saulespuķu eļļas un sēkliņu tirdzniecības.
"Konflikta dēļ slēgtas lielas ostas Ukrainā, traucēti loģistikas un transporta sakari. Tirdzniecība ar Krieviju ir apgrūtināta, jo ir sarežģīti apiet sankcijas, kā arī strauji auguši apdrošināšanas un fraktēšanas izdevumi," paskaidroja aģentūra Bloomberg.
Ungārija apturējusi labības eksportu cenu pieauguma dēļ, ko raisa situācija ap Ukrainu, paskaidroja valsts lauksaimniecības ministrs Ištvans Nads. Atbilstošais valdības lēmums tika publicēts nedēļas nogalē.
Kviešu cenu pieaugumu pasaulē ietekmējušas spekulācijas, taču liela nozīme ir arī piegādes pārtraukumam caur Azovas un Melnās jūras baseinu, uzskata Krievijas Graudu eksportētāju savienības vadītājs Eduards Zerņins.
Pārtikas izstāde Riga Food 2021 - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Latvijā
Produktu cenu pieaugums Latvijā – būtiskākais 10 gadu laikā
"Biržas cenu augšupeja nepārsteidz. Biržas spekulanti, kas tajā nosaka tendences, spēlē uz ģeopolitiskajiem riskiem un ar tiem saistīto graudu piegādes aizkavēšanos no Azovas-Melnās jūras baseina. Parastajās dienās viņiem pietiek arī ar daudz mazāk nozīmīgām ziņām," teica Zerņins.
Viņš piezīmēja, ka caur Azovas un Melnās jūras baseina ostām kopumā tiek piegādāti 30% no globālā kviešu apjoma.
"Komerciālās kuģniecības apturēšana Azovas jūrā jau likusi pārtraukt daļu piegāžu. Melnās jūras dziļūdens ostās graudu iekraušana turpinās, taču drīzāk gan veco, nevis jauno līgumu izpildes ietvaros," viņš piebilda.
24. februārī Krievija sāka speciālo operāciju Ukrainas demilitarizācijai. Kuģniecība Azovas jūrā pārtraukta no 24. februāra, ņemot vērā Krievijas Aizsardzības ministrijas brīdinājumu.
Ziņu lente
0