Viedoklis

Draudi pie durvīm. ASV izveidojušas desmitiem biolaboratoriju Ukrainā

© Public domain / Defense Visual Information Distribution Service / California National Guard Primary / Senior Airman Jessica GreenАмериканские военнослужащие в костюмах биологической защиты. Архивное фото
Американские военнослужащие в костюмах биологической защиты. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas AM konstatējusi: Ukrainas teritorijā ASV vajadzībām strādājušas biolaboratorijas. Resors ir pārliecināts, ka tās ātri slēgtas, lai eksperti nevarētu pierādīt, ka Kijeva un Vašingtona pārkāpušas Konvenciju par bioloģisko un toksīnus saturošo ieroču aizliegšanu.
Maskava un Pekina vairākkārt aicināja amerikāņus pievienoties starptautiskajam dokumentam, lai kontrolētu bakterioloģiskos draudus. Baltais nams tam nepiekrita. Par situāciju stāsta RIA Novosti autore Jeļena Popova.

Uz robežas

"Ukrainas teritorijā bija izveidots tīkls no vairāk nekā 30 bioloģiskajām laboratorijām, kuras var iedalīt zinātniski pētnieciskajās un sanitāri epidemioloģiskajās," brīfingā paziņoja Radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēku priekšnieks ģenerālleitnants Igors Kirilovs. Viņš apgalvo, ka šie objekti Ļvovas, Harkovas un Poltavas teritorijā strādāja ar bīstamiem infekciju izraisītājiem "militāri bioloģiskās programmas ietvaros ASV vadībā".
Летучая мышь - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2022
Pasaulē
ASV biolaboratorijās Ukrainā eksperimentēja ar sikspārņu koronavīrusu
Pasūtītājs ir ASV Aizsardzības ministrijas Kara draudu samazināšanas pārvalde (DTRA). Projektā piedalījās ar Pentagonu saistītais uzņēmums "Black and Veatch". Kirilovs atzīmēja, ka Ļvovā nodarbojās ar mēra, Sibīrijas mēra un brucelozes izraisītājiem, Harkovā un Poltavā - ar difterijas, salmonelozes un dizentērijas patogēniem.
Šo informāciju sniedza arī Krievijas Aizsardzības ministrijas ģenerālmajors Igors Konašenkovs. Krievijas rīcībā ir atbilstošie dokumenti. Resors paziņoja, ka biolaboratorijas slēgtas lielā steigā – Pentagons nobažījies, ka Krievijas eksperti apstiprinās Ukrainas un ASV pieļautos Konvencijas par bioloģisko un toksīnus saturošo ieroču aizliegšanu pārkāpumus.
AM norādīja, ka biolaboratoriju darbība novedusi pie saslimstības nekontrolēta pieauguma ar īpaši bīstamām infekcijām kopš 2014. gada. Palielinājies difterijas, masaliņu, tuberkulozes, masalu gadījumu skaits. Pasaules Veselības organizācija (PVO) iekļuvusi Ukrainu valstu sarakstā ar augstu poliomielīta uzliesmojuma risku.

Krievija un Ķīna pauž satraukumu

Maskava un Pekina sen jau pauž satraukumu par ASV un to sabiedroto militāri bioloģisko aktivitāti. Februāra sākumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikās ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu. Valstu vadītāji parakstījuši kopīgu paziņojumu par starptautiskajām attiecībām jaunajā laikmetā un globālo ilgtspējīgu attīstību. Līderi aplecināja, ka "Konvencija par bakterioloģisko (bioloģisko) un toksīnus saturošo ieroču izstrādāšanas, ražošanas un uzglabāšanas aizliegšanu (BTIK) un to iznīcināšanu ir būtiski svarīga starptautiskā miera un drošības atbalsta ziņā."
"Puses aicina ASV un viņu sabiedrotos rīkoties atklāti, pārskatāmi un atbildīgi, pienācīgi informējot par savu militāri bioloģisko darbību, ko tie veic ārzemēs un savā teritorijā," teikts dokumentā.
Par nepieciešamību kontrolēt Vašingtonas ārzemju militāro aktivitāti ne reizi vien atgādināja Ķīnas un Krievijas eksperti, politiķi, tostarp Krievijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis, ārsts Genādijs Oņiščenko.
"Divu līderu paziņojumā īpaša uzmanība pievērsta kodolieročiem, ķīmiskajiem ieročiem un mūsdienās reāli pastāvošajam draudam – nekontrolētajam masu iznīcināšanas ierocim – bioloģiskajam. Krievija un Ķīna uzsver apņemšanos saglabāt Konvencijas autoritāti un efektivitāti," norāda zinātnieks.
Конашенков об успехах спецоперации и открытии гуманитарных коридоров   - Sputnik Latvija, 1920, 09.03.2022
Video
KF Aizsardzības ministrijā pastāstīja par speciālās operācijas norisi
2001. gadā ASV vienpusēji izstājās no sarunām par BTIK papildu protokola izstrādi, saskaņā ar kuru visu valstu mikrobioloģiskā darbība bija jāpārrauga neatkarīgai institūcijai - Tehniskajam sekretariātam.
"Tas notika pēc tam, kad amerikāņu militāristi savā teritorijā pielietoja Sibīrijas mēra neārstējamo celmu "Ames strain", noturīgu pret visām antibiotikām. ASV toreiz paziņoja, ka tām esot uzbrukuši teroristi, un atteicās no savu mikrobioloģisko pētījumu starptautiskas kontroles," skaidroja KZA akadēmiķis.
Konvenciju par bakterioloģisko (bioloģisko) un toksīnus saturošo ieroču izstrādāšanas, ražošanas un uzglabāšanas aizliegšanu apstiprināja 1972. gadā. Tas ir vienīgais šāda veida starptautiskais dokuments.
"Krievijas un Ķīnas līderi aicina Vašingtonu atgriezties starptautiskajā tiesiskajā laukumā. Amerikāņi strīdas par koronavīrusa dabisko vai mākslīgo izcelsmi. 2001. gadā viņi sabotēja juridiski saistošā kontroles mehānisma pieņemšanu. Ja mehānisms būtu pieņemts, tagad varētu atbraukt un pārbaudīt, izveidot komisiju. Bet tas nav iespējams, un ASV var vien sniegt nepamatotus paziņojumus. Šodien Amerikas Savienotās Valstis ir galvenais pārkāpējs," pārliecināts Oņiščenko.

Amerikāņu biolaboratorijas postpadomju telpā

Pēc PSRS sabrukuma Gruzijā, Kazahstānā, Tadžikistānā un Uzbekistānā uz padomju institūciju pamata, kurās kopš 1950. gadiem nodarbojās ar infekcijas slimībām un izstrādāja vakcīnas no mēra, holēras un tīfa, tika atklāti ASV pētnieciskie centri.
Bioloģiskais un ķīmiskais karš bija pilnīgi reāls bruņošanās drudža laikā. Baumoja, ka padomju institūtos izstrādā bioieročus cīņai pret Rietumiem. Nekādu pierādījumu tam nebija. Taču pēc PSRS sabrukuma bija jāizvairas no bīstamām noplūdēm. ASV piedāvāja savu palīdzību "Kopīgas draudu samazināšanas programmas" ietvaros.
Piešķīra līdzekļus bīstamo slimību pētīšanai, turklāt ar nosacījumu - amerikāņu speciālisti arī varēs strādāt laboratorijās. Centrālāzijā un Kaukāzā savāktos celmus izveda uz Rietumiem. Grantus piešķira no NATO un Pentagona budžeta.
Krievijas Aizsardzības ministrijas ēka - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Pasaulē
Krievijas armijas operācijas sākumā Ukraina likvidējusi bīstamus patogēnus
Vašingtonā apliecināja, ka pētījumus veic mierīgos nolūkos vien. Tomēr pēc bijušā Gruzijas valsts drošības ministra Igora Giorgadzes paziņojuma izcēlās skandāls. Viņš apgalvoja, ka centra darbinieki esot atzinušies Pentagona pasūtījumu izpildē. Tur esot "iekārtas kaitīgo vielu un munīcijas ar bioloģiski aktīvu materiālu izplatīšanai". Turklāt vienā no centriem miruši desmitiem pacientu. Bijušais ministrs neslēpa, ka laboratorijā eksperimentēja ar cilvēkiem. Amerikas Savienotajās Valstīs visu noliedza.
Centrālajai references laboratorijai (CRL) Almatā Pentagons piešķīra 108 miljonus dolāru. Šis objekts tiek uzskatīts par valsts objektu un specializējas Kazahstānai raksturīgo vīrusu celmu izpētē. Pirms četriem gadiem republikā reģistrēja meningīta saslimstības uzliesmojumu. Klīda baumas, ka tas esot Vašingtonas eksperiments.
Līdzīgas biolaboratorijas darbojas Tadžikistānā un Uzbekistānā. Arī tās finansēja amerikāņi. 2020. gada rudenī Nikolajs Patruševs, tiekoties ar kolēģiem no Šanhajas sadarbības organizācijas (ŠSO), sūdzējās, ka "Vašingtona nodarbojas ar bioloģisko datu savākšanu, aizbildinoties ar epidemioloģisko palīdzību ŠSO." Ķīna pieprasīja slēgt visus ASV izpētes objektus Centrālāzijā.
Kazahstāna, Uzbekistāna un Tadžikistāna apgalvo, ka nekādi amerikāņu militārie pētījumi šo valstu teritorijā netiek veikti. Pekinu un Maskavu šie apgalvojumi nenomierina.
"XXI gadsimta kari ir hibrīdkari. Mums tas ir jāsaprot. Galvenais ir saprast to likumus, tiem pretoties — ne tikai infekcijām, bet arī tādiem hibrīdiem informācijas uzbrukumiem, kas paredzēti visiem sabiedrības slāņiem. Epidemioloģija vienmēr bijusi politiska problēma, jo tā ietekmē visu sabiedrību, ne tikai slimniekus," uzsver Oņiščenko.
Krievijas Aizsardzības ministrijā atzīmēja, ka pēdējos divus gadus bioloģiskās drošības nodrošināšanai ES ārējā robežā, Vācija pētījusi Ukrainā Kongo-Krimas hemorāģiskā drudža, leptospirozes, meningīta un hantavīrusu izraisītājus. Pēc Igora Kirilova vārdiem, piesedzoties ar medikamentu izpēti un koronavīrusa infekcijas profilaksi, no Ukrainas "izveda vairākus tūkstošus galvenokārt slāvu etnosa pacientu seruma paraugu." Biomateriālus nogādāja ASV sauszemes karaspēka Valtera Rīda Nacionālajā militārās medicīnas centrā.
Ziņu lente
0