Baltijā

Kļūsim par slāvu valsti: igauņu nacionālisti par ukraiņiem nepriecājas

© Sputnik / Владимир ФедоренкоГосударственный флаг Эстонии
Государственный флаг Эстонии - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ukraiņu bēgļu parādīšanās Igaunijā augs krievvalodīgo skaits, brīdina nacionālkonservators.
RĪGA, 7. marts — Sputnik. Liela ukraiņu bēgļu skaita parādīšanās Igaunijā padziļinās demogrāfiskās un nacionālās problēmas valstī, uzskata opozīcijā strādājošās Igaunijas konservatīvās tautas partijas (EKRE) parlamenta frakcijas padomnieks Juri Kūks, vēsta Sputnik Meedia.
Молодая мать с младенцем и подгузниками - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2022
Latvijā
Latvija gatavojas jaunajai bēgļu plūsmai
Valdībai nāktos pēc iespējas ātrāk noskaidrot jautājumu par bēgļu skaitu no Ukrainas, ko apdzīvo 40 miljoni cilvēku, paziņoja Kūks nacionālkonservatīvā portāla Uued Uudised lapās.
Politiķis atgādināja, ka jau iepriekš valstī bija relatīvi liela ukraiņu kopiena un tagad tā varot izaugt līdz simt tūkstošiem cilvēku. Tas, pēc viņa domām, nodarīs demogrāfisku kaitējumu igauņiem, kuru skaits valstī sasniedz apmēram 800 tūkstošus.
"Pie mums jau ir 300 000 krievu, ja ukraiņu sabiedrība šeit sāks būtiski pieaugt, nenovēršami paplašināsies krievvalodīgā vide, jo atbraukušam ukrainim nav jāmācās igauņu valoda, viņš var runāt krieviski. Tāpat ukraiņiem vēl aizvien ir izteikta padomju mentalitāte, ko rada korumpētā valsts," stāsta Kūks.
Viņa ieskatā, pasliktināsies arī drošība starpnacionālajās attiecībās, jo daudzi vietējie krievi ir Krievijas patrioti. Igaunijā var parādīties divas lielas savstarpēji naidīgas nacionālās kopienas, un tas būtiski sašūpos iekšpolitisko situāciju.
"Mēs kļūsim par slāvu valsti ar somugru mazākumu," brīdināja EKRE frakcijas padomnieks.
Politiķis atzina, ka viņa apsvērumi, iespējams, var šķist "antiukrainiski", tomēr lūdza "nepiemirst sevi, palīdzot citiem".
Флаг Украины у здания посольства в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 20.08.2021
Pasaulē
Politologs: nacionālisms – Ukrainas politikas avangards
"Ja mēs piemirsīsim glabāt savu nacionālo valsti, savu nāciju, savu kultūru un valodu, kamēr uzņemam pie sevis citus, reiz mēs pēkšņi izrādīsimies sveši paši savā valstī," raksta Kūks.
Viņš ir nobažījies: virkne nekomerciālu organizāciju Igaunijā ne tikai nodrošina humāno palīdzību bēgļiem – tās palīdz viņiem pārcelties uz dzīvi Igaunijā.
Pēc Krievijas speciālās operācijas sākuma no Ukrainas uz Igauniju pēc valdības ielūguma ierodas aizvien jauni bēgļi, kuru izmitināšanai un iekārtošanai nepieciešamie līdzekļi piešķirti no valsts budžeta.
Darbu jaunpienācējiem valdība plāno nodrošināt Austrumviras apriņķī, kas pazīstams kā "pats krieviskākais" reģions, gan arī viens no depresīvākajiem augstā bezdarba līmeņa dēļ.
Ziņu lente
0