Latvijā

Latvija gatavojas jaunajai bēgļu plūsmai

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasМолодая мать с младенцем и подгузниками
Молодая мать с младенцем и подгузниками - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bēgļus no Ukrainas Latvijā sagaidīs laipnāk nekā patvēruma meklētājus no Irākas – jau zināms, ka valsts varētu uzņemt desmit tūkstošus cilvēkus.
RĪGA, 26. februāris — Sputnik. Pēc ANO datiem, vairāk nekā 100 tūkstoši Ukrainas iedzīvotāju bija spiesti pamest savas mājas.
No valsts jau izceļojuši vairāk nekā 50 tūkstoši ukraiņu, turklāt cilvēki turpina izbraukt uz kaimiņvalstīm. Pēc Augstā komisāra biroja bēgļu jautājumos datiem pēdējo 24 stundu laikā Moldovā ieceļojuši vismaz pieci tūkstoši cilvēku. Bēgļi dodas arī uz Poliju, Rumāniju, Slovākiju un Krieviju.
Ситуация в поселках Саханка и Зайцево Донецкой области - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2022
Viedoklis
Ukrainas varas iestāžu noziegumi pret civiliedzīvotājiem
Iepriekš Latvijas valdība apstiprināja Ukrainas bēgļu pieņemšanas plānu, valsts varētu uzņemt līdz 10 000 cilvēku.
Vairākām ģimenēm no Kijevas palīdzību sniedz Latvijas Samariešu apvienība. Pēc apvienības direktora Andra Bērziņa informācijas, vēl vairākas grupas šobrīd atrodas ceļā uz Latviju.
Intervijā "Latvijas Radio" viņš pastāstīja, ka cilvēki vienkārši vēlas pavadīt nedēļu vai divas tālāk no kara darbībām, paskatīties, kā attīstīsies situācija, un pēc iespējas ātrāk atgriezties mājās.
Latvijas kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" dibinātājs Egils Grasmanis Rus.LSM.lv raidījuma ēterā norādīja ka, sešu gadu darba pieredze un sabiedriskās organizācijas statuss ļauj aktīvistiem operatīvi sniegt palīdzību bēgļiem.
Флаги с символикой Евросоюза - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2022
Viedoklis
Ko mums tagad gaidīt no Rietumiem
Viņš paziņoja, ka kustība pārstāvji ja sazinājušies ar vairāk nekā 20 organizācijām Latvijā, tostarp Sarkano Krustu, Samariešu savienību un citām, un tagad gatavojas bēgļu plūsmai no Ukrainas uz Latviju. Koordinē sabiedrisko palīdzību viņiem. Patlaban kustības dalībnieki noskaidro, kurš un kādu palīdzību varētu sniegt.
Grasmanis paskaidroja, ka kaut arī Latvija gatavojas uzņemt 10 000 cilvēku un viņiem tiks nodrošinātas viesnīcas, gaidāms, ka šī sistēma efektīvi strādās tikai pēc kādas nedēļas, bet jārīkojas jau šodien, jo daži cilvēki jau ir Latvijā.
Ukraiņu bēgļu gaidās organizācija akumulē resursus:
"Vakar mēs palaidām anketu, kur cilvēki var atzīmēt, kā viņi var palīdzēt. Tai skaitā piedāvāt izmitināšanu, ja būs liels pieplūdums, tas būs ārkārtīgi nepieciešams. Mēs sadarbojāmies ar IeM, proti, katram ukrainim, būs piedāvāta vai nu humanitārā vīza, vai patvērums. Mēs to palaidām vakar vakarā, un neilgi pirms mūsu sarunas bija jau vairāk nekā 500 pieteikumu – ne visi gan ar izmitināšanu, bet mēs jūtam, ka ļoti liela daļa sabiedrības ir gatava sniegt palīdzību. Mūsu grupa palielinājusies no 300 līdz 4000 cilvēkiem. Jebkura palīdzība ir noderīga – gan brīvprātīgo, gan iespēja dot cilvēkiem darbu," skaidro Grasmanis.
Виден дым над военным объектом, расположенным в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2022
Viedoklis
Krievijas speciālā operācija Ukrainā: mērķis – demilitarizācija
Atgādinām, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins 24. februāra uzrunā iedzīvotājiem paziņoja, ka pieņēmis lēmumu par speciālu militāro operāciju Donbasā. Viņš uzsvēra, ka Krievija nevar justies drošībā un attīstīties pastāvīgu draudu dēļ no Ukrainas puses. Putins norādīja, ka ir neizbēgamas Krievijas sadursmes ar Ukrainas nacionālistiskajiem spēkiem, kuri agrāk vai vēlāk iebruks Krimā. Tāpat prezidents norādīja, ka ir nepieņemama NATO Ukrainas apguve.
Speciālās operācijas Donbasā mērķis ir cilvēku aizsardzība, Krievija neplāno okupēt Ukrainu, taču Maskava tiecas pēc tās demilitarizācijas, informē prezidents. Krievijas BS neveic triecienus pa Ukrainas pilsētām. Ar augstās precizitātes triecieniem tiek neitralizēti PGA objekti, kara aerodromi, Ukrainas BS aviācija. Civilpersonas nekas neapdraud, paziņoja Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrijā.
Ziņu lente
0