Krievijā

Korekti un pieklājīgi. Speciālo operāciju spēku diena Krievijā

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasFestivāls "Krievijas Armija"
Festivāls Krievijas Armija - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālo operāciju spēku dienu Krievijā atzīmē 27. februārī – tie ir vieni no Krievijas Bruņoto spēku profesionālajiem svētkiem.
Speciālo operāciju spēku dienu atzīmē atbilstoši Krievijas prezidenta dekrētam no 2015. gada 26. februāra.
Šajā dienā 2014. gadā bruņoti cilvēki formas tērpos bez atšķirības zīmēm pārņēma kontroli Krimas Autonomās republikas Augstākās padomes un valdības ēkās, nākamajās dienās – arī lidostā Simferopolē un citos stratēģiskos objektos pussalā. Cita starpā viņi palīdzēja nodrošināt kārtību un drošību 2014. gada 16. martā – referendumā par Krimas pievienošanos Krievijai. Viņu uzvērti korektā izturēšanās lika parādīties nosaukumam "pieklājīgie cilvēki".
IeM iekšējo spēku speciālo uzdevumu vienība Vityaz - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2022
Viedoklis
Vilku medības: "Vitjaz" komandieris stāsta, kā sagaidīja Radujeva bandu
2014. gada 17. aprīlī, atbildot uz pilsoņu jautājumiem "tiešajā līnijā", Krievijas prezidents Vladimirs Putins apstiprināja, ka runa ir par Krievijas karavīriem, kuri "korekti, noteikti un profesionāli" nodrošināja krimiešiem brīvas gribas izpausmes apstākļus. Kopš tā laika vārdkopa "pieklājīgi cilvēki" kļuva par sinonīmu Krievijas Speciālo operāciju spēku (SOS) darbiniekiem.
Par speciālajām operācijām - Bruņoto spēku izmantošanas īpašu formu – Krievijas Aizsardzības ministrija sauc speciāli apmācītu un ekipētu spēku saskaņotas darbības, kas izmanto parastajiem spēkiem neraksturīgas karadarbības metodes un paņēmienus – izlūkošanas un diversiju, spridzināšanas, kontrterorisma, kontrdiversiju, pretizlūkošanas, partizānu un pretpartizānu darbības utt.
SOS ir pastāvīgi gatavi tūlītējam darbam, spēj risināt uzdevumus miera laikā, konfliktsituācijās un kara apstākļos, strādājot gan dažādu spēku sastāvā karadarbības teātrī, gan patstāvīgi. Visbiežāk viņu operācijas ir slepenas, tās kontrolē augstākie komandieri vai BS virspavēlnieki.
Высадка подразделения морской пехоты Тихоокеанского флота с борта десантного катера - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Viedoklis
"Melnā nāve": kāpēc visā pasaulē bīstas no krievu jūras kājniekiem
SOS ekipēti ar daudzveidīgiem šaujamieročiem un aukstajiem ieročiem (arī ar viņu vajadzībām īpaši izstrādātiem paraugiem), vieglo artilēriju, granātmetējiem, pārnēsājamiem zenītraķešu kompleksiem, spridzekļu komplektiem, optisko un elektronisko aparatūru, radio un satelītu sakaru mazgabarīta līdzekļiem, vieglajām automašīnām, izpletņu, desanta un vieglo ūdenslīdēju ekipējumu, tehniskajiem propagandas līdzekļiem u.c.
Karavīru apmācības organizētas specializētos mācību centros un skolās. Programmā iekļauti izpletņlēcēju un desantēšanās treniņi, prasme apieties ar jebkāda veida ieročiem, ieskaitot ārvalstu armiju bruņojumu, transporta līdzekļu vadīšana, diversiju metodes, spridzināšanas un sapieru darbs, vieglā ūdenslīdēja iemaņas un darbs ar radioaparatūru, izlūkošanas informācijas savākšanas metodes, aģentūras darba vadība, svešvalodas, operatīvās misijas valstu paražas, metodes nokļūšanai pretinieka aizmugurē, izdzīvošana ekstremālos apstākļos u.c.
Krievijas armijas speciālo operāciju pirmais centrs tika izveidots 90. gadu beigās Solņečnogorskā Piemaskavā pēc toreizējā Ģenerālštāba priekšnieka ģenerāļa Anatolija Kvašņina iniciatīvas. Jaunā struktūra bija padota AM Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadībai. Armijas daļa oficiāli tika nosaukta "Speciālistu mācību centrs". 2000. gadu vidū centrs tika pārdēvēts par "Seņež". Daži dati liecina, ka "Seņeža" kareivji aktīvi piedalījās kontrteroristiskajā operācijā Čečenijā, cīņā ar pirātismu Adenas līcī, mācībās NVS valstīs, kā arī konfliktā ar Gruziju 2008. gada augustā.
Фестиваль Армия России - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Viedoklis
No Kambodžas līdz Londonai: iezīmīgākās speciālo uzdevumu vienības operācijas
2009. gadā uz vienības "Seņež" pamatiem tika izveidota Speciālo operāciju pārvalde, kas padota KF BS Ģenerālštāba priekšniekam. 2012. gadā pārvaldi pārveidoja par KF BS Speciālo operāciju spēku štābu.
Oficiālā informācija par SOS izveidi tika publicēta 2013. gada 6. martā. KF BS Ģenerālštāba priekšnieks armijas ģenerālis Valērijs Gerasimovs paziņoja, ka, iepazīstoties ar pasaules vadošo valstu SOS formēšanas, apmācību un pielietošanas praksi, Krievijas AM struktūrā izveidota atbilstošā pārvalde. Vēlāk ģenerālis Gerasimovs precizēja, ka Krievijas SOS tiek gatavoti pielietošanai "ne tikai valsts teritorijā, bet arī aiz tās robežām".
2013. gada martā Kubinka-2 ciemā Piemaskavā sākās darbs pie KF AM speciālo uzdevumu centra. Tas bija paredzēts 500 karavīriem un padots SOS štābam. Patlaban valstī ir vairāki speciālo uzdevumu vienību mācību centri SOS vajadzībām.
Бойцы Управления А ЦСН ФСБ России - Sputnik Latvija, 1920, 24.10.2021
Viedoklis
"Strādā visā pasaulē": kādas speciālo uzdevumu vienības nepieciešamas Krievijai
2013. gada maija vidū tika paziņots, ka Rjazaņas Gaisa desanta komandieru augstskolā tiek atjaunota speciālās un armijas izlūkošanas fakultāte, kurā studē virsnieki arī SOS interesēs. KF AM direktīva no 2013. gada 29. aprīļa paredz šajā augstskolā organizēt speciālo uzdevumu vienību pielietošanas katedru.
2014. gadā Krievijas BS Ģenerālštāba priekšnieka vietnieks ģenerālpulkvedis Aleksandrs Postņikovs ziņoja, ka SOS sastāvā līdztekus kājniekiem parādījušās arī gaisa un jūras vienības.
SOS nepieder pie kāda Krievijas Bruņoto spēku veidiem. Tā ir īpaša struktūra, kuras uzdevumi izriet jau no tās nosaukuma un netiek īpaši afišēti.
SOS dien tikai atbilstoši līgumam. Gandrīz visi posteņi – oficieri. SOS vienību karavīri tiek atlasīti no dažādām armijas spēkiem darbam gan miera laikā, gan kara apstākļos. Priekšroka tiek dota tiem, kuri dien armijā saskaņā ar līgumu, kam jau ir noteikta darba pieredze speciālo vienību sastāvā.
Среди требований к бойцам спецназа - отличная физическая подготовка, инициативность, быстрота и согласованность действий - Sputnik Latvija, 1920, 24.10.2021
Foto
Speciālo uzdevumu vienības ikdiena
SOS vienības pirmās saņem jauno perspektīvo bruņojumu. Tās izmēģina jaunu ekipējumu un ieročus, pēc tam sniedz savas rekomendācijas tālākai pilnveidošanai. Pēc tam tos saņems citas vienības.
No speciālo uzdevumu vienībām "Alfa" un "Vimpel" Speciālo operāciju spēki atšķiras – tās nav nelielas augsta līmeņa profesionāļu speciālās grupas – tās ir spēcīgas armijas vienības, ko veido tādi paši profesionāļi. Uzdevumu izpildes laikā SOS ir tiesības piesaistīt Gaisa kosmisko spēku un Jūras kara flotes vienības.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins pastāstīja, ka SOS izveide ir ļoti nozīmīgs posms valsts bruņoto spēku kvalitatīvajā attīstībā, mobilitātes un cīņasspējas celšanā. Valstij parādījies vēl viens spēcīgs un efektīvs instruments nacionālo interešu aizsardzībai.
Materiāls sagatavots, ņemot vērā RIA Novosti un atklāti pieejamos avotos esošo informāciju.
Ziņu lente
0