Viedoklis

No Kambodžas līdz Londonai: iezīmīgākās speciālo uzdevumu vienības operācijas

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasФестиваль "Армия России"
Фестиваль Армия России - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālo uzdevumu vienību operācijas reti kļūst zināmas sabiedrībai, taču, pateicoties tām, lielā mērā Krievija saglabā savu varenību.
24. oktobrī Krievija atzīmē Speciālo uzdevumu vienību dienu. Ne visi šo vienību karavīri svētkus atzīmē svinīgā ierindā laukumā un ar apbalvojumiem, jo daudzi arī šajā dienā pilda savus uzdevumus, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas Bruņoto spēku speciālo uzdevumu vienības pārsvarā ir armijas grupējumi. 1950. gada 24. oktobrī PSRS aizsardzības ministrs maršals Aleksandrs Vasiļevskis parakstīja dokumentu, ar ko saformēja 46 speciālo uzdevumu rotas vispārējo spēku un mehanizētajās armijās, kā arī vairākos kara apgabalos.
Kopš tā laika speciālo uzdevumu vienību darbības laukā ir izlūkošana pretinieka aizmugurē, kodoluzbrukuma līdzekļu likvidācija un citas diversiju akcijas (speciālās operācijas).
Speciālo uzdevumu vienību galvenās īpatnības ir neliels sastāvs, ideāla sagatavotība, pēkšņums, iniciatīva, ātrums, saskaņotas darbības, bruņojuma trieciena un manevra iespēju, apvidus īpatnību, diennakts laika un laika apstākļu prasmīgs pielietojums. Gadu gaitā evolucionē tehnoloģiskā bāze, struktūra, skaitliskais sastāvs, taču spēku koncepcija nemainās.
Aizvadīto gadu laikā Krievijas speciālo uzdevumu vienības piedalījušās militārajās operācijās Angolas, Mozambikas, Etiopijas, Nikaragvas, Kubas, Vjetnamas, Afganistānas un citu Āzijas, Āfrikas, Latīņamerikas valstu teritorijā. Nācies pastrādāt arī Eiropā.

Karstais 1968. gads

Galvenās izlūkošanas pārvaldes speciālo uzdevumu vienības pirmās zināmās vērā ņemamās operācijas ārzemēs notika 1968. gadā.
Maijā padomju speciālo uzdevumu vienība – līdz 10 cilvēki – uzbruka slepenam amerikāņu objektam Kambodžas teritorijā, 30 km no Vjetnamas robežas.
Bāzi Kambodžā amerikāņi izmantoja, lai nogādātu Vjetnamā izlūku grupas un meklētu notriektos pilotus. Tur pastāvīgā gatavībā bija apmēram 16 dažādas klases helikopteri. GIP vienības galvenais mērķis bija mašīnas – tām bija unikāla tēmēšanas sistēma un vadāmi reaktīvie lādiņi. Pēc 25 minūtes ilgas kaujas amerikāņu bāzē viens no helikopteriem "Cobra" tika aizdzīts uz Vjetnamu, pārējie – likvidēti. Bāze zaudēja aptuveni 20 cilvēkus.
© Sputnik / Георгий Зимарев / Pāriet pie mediju bankasSnaiperis pozīcijās Dienvidu kara apgabala speciālo uzdevumu brigādes mācībās Krasnodaras novadā
Учения бригады специального назначения ЮВО - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Snaiperis pozīcijās Dienvidu kara apgabala speciālo uzdevumu brigādes mācībās Krasnodaras novadā
1968. gada augustā sekmīgi notika liela padomju speciālās vienības operācija Eiropā. Ņemot vērā "Prāgas pavasara" notikumu draudīgo attīstību sociālistiskajā Čehoskovākijā, Varšavas līguma dalībvalstu vadītāji pieņēma lēmumu ievest bruņotos spēkus situācijas stabilizēšanai. Lidmašīna ar speciālo uzdevumu vienību nosēdās Prāgas lidostā, tā tika ieņemta 9 minūšu laikā. Pēc tam padomju komandieri pārsvieda uz lidostu gaisa desanta divīziju.
Aptuveni tajā pašā laikā speciālo uzdevumu vienības, iepriekš ieradušās valstī, pārņēma savā ziņā avīžu redakcijas, stacijas, telegrāfu. Pēc valdības ēku kompleksa ieņemšanas karavīri izveda uz Maskavu Čehoslovākijas valdību. Viņi par ceturtdaļgadsimtu atbīdīja vienotās valsts sabrukumu un sadalīšanu Čehijā un Slovākijā.

Afganistānas robeža

1979. gadā varu Afganistānā sagrāba Hafizulla Amins. Viņš izglītību guvis ASV un tika turēts aizdomās par seniem sakariem ar CIP. Padomju Savienība uzskatīja, ka amerikāņi plāno izvietot Afganistānā savas spārnotās raķetes ar kodollādiņiem. Šie faktori un nemieri valdības armijā, kā arī islāmiskās opozīcijas bruņotās operācijas lika pamatus PSRS kontingenta ievešanai Afganistānā.
27. decembrī GIP speciālo uzdevumu vienība kopā ar vienībām "Grom" un "Zenit" (nākotnē – "Alfa" un "Vimpel") 43 minūšu laikā triecienā ieņēma teicami nocietināto prezidenta pili Tadžbeku. Tā sākās desmit gadus ilgais PSRS karš Afganistānā.
1987. gada ziemā padomju speciālo uzdevumu vienībai Afganistānā izdevās sagrābt nebojātu amerikāņu pārnēsājamo zenītraķešu kompleksu FIM-92 Stinger, kas pirmo reizi tika manīts karadarbībā Angolā 70. gadu beigās. Izcēlās GIP speciālo uzdevumu grupa, ko komandēja vecākais leitnants Vladimirs Kovruns. Amerikāņi dāsni apgādāja ar "Stinger" afgāņu modžahedus, un padomju aviācija cieta lielus zaudējumus.
Sagrābtais PZRK paraugs ļāva izstrādāt pretdarbības tehnoloģiju.
Ilgus gadus speciālo uzdevumu vienības sarežģītos apstākļos kavēja afgāņu dumpinieku apgādi ar ieročiem, munīciju un materiālajiem līdzekļiem no Pakistānas un Irānas, tātad kavēja naidīgu spiedienu pret Padomju Savienību.

Operatīvās telpas paplašināšana

Arī pēcpadomju periodā GIP speciālo uzdevumu vienībai darba bija daudz, taču šo operāciju fineses mēs vēl ilgu laiku neuzzināsim.
Salīdzinoši nesen GIP speciālo uzdevumu vienība lika pamatus jaunai Aizsardzības ministrijas struktūrai, kuras mērķis ir kaujas uzdevumi jebkurā laikā un jebkurā zemeslodes punktā. Tomēr informācijas par Speciālo operāciju spēkiem (SOS) nav daudz.
Mūsdienu karadarbības formas atšķiras no XX gadsimta kariem. Tūkstošiem kilometru garas frontes un kaujas, kurās iesaistīti miljoniem karavīru tagad ir maz ticamas. New generation warfare laukā dominē lokālas operācijas, labi ekipētas profesionāļu vienības un precīzi triecieni. Pasaule strauji mainās un rada jaunus draudus. Tā prasa pastāvīgi pilnveidot speciālo uzdevumu vienības.
Pateicoties GIP pieredzei, speciālo uzdevumu vienības radītas arī Federālā drošības dienesta, Iekšlietu ministrijas, Ārkārtas situāciju ministrijas, Tieslietu ministrijas un citu valsts varas federālo iestāžu paspārnē.
© Sputnik / Олег ЛасточкинZemudens diversiju spēku vienības karavīri izpilda uzdevumu Barenca jūrā
Бойцы отряда подводно-диверсионных сил и средств при выполнении боевой задачи в Баренцевом море - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Zemudens diversiju spēku vienības karavīri izpilda uzdevumu Barenca jūrā
Šīm vienībām ir pašām savi nosaukumi, tās risina antidiversiju vai diversiju uzdevumus, organizē izlūkošanu vai pretizlūkošanu, nodarbojas ar kontrteroristisko cīņu, apsargā īpaši svarīgus objektus, organizē glābšanas operācijas.

Ārvalstu pieredze

1976. gada vasarā ekstrēmisti sagrāba pasažieru lidmašīnu, kam vajadzēja no Telavivas lidot uz Parīzi. Gaidā teroristi pavēlēja lainera komandierim nosēsties Ugandā. Ķīlniekus atbrīvoja, izņemot Izraēlas pilsoņus. Pārējos ieslodzīja īpašā boksā lidostā. Pusotras stundas laikā Izraēlas speciālo uzdevumu vienība atbrīvoja sagūstītos pasažierus. Operācijā gāja bojā trīs ķīlnieki un speciālo uzdevumu vienības komandieris. Tā kļuvusi par paraugu ārvalstu vienībām.
1980. gadā teroristi ieņēma Irānas vēstniecību Londonā un pieprasīja politisko ieslodzīto atbrīvošanu no Irānas cietumiem. Viņi sagūstīja 26 vēstniecības darbiniekus. Vēstniecības atbrīvošanas operācija ilga 15 minūtes, pieci teroristi no sešiem tika likvidēti, gāja bojā divi ķīlnieki.
© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasSarkanā berete – speciālo uzdevumu vienības karavīra lepnums. Tā nedāvā nekādas priekšrocības, pat ne pielikumu pie algas, taču ik gadus simtiem karavīru no speciālo uzdevumu un izlūkošanas vienībām cenšas izpelnīties tiesības uz to
Краповый берет - предмет исключительной гордости спецназовца. Он не дает дополнительных льгот и даже прибавки к окладу, но ежегодно сотни военнослужащих специальных, разведывательных подразделений пытаются добиться права носить его - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Sarkanā berete – speciālo uzdevumu vienības karavīra lepnums. Tā nedāvā nekādas priekšrocības, pat ne pielikumu pie algas, taču ik gadus simtiem karavīru no speciālo uzdevumu un izlūkošanas vienībām cenšas izpelnīties tiesības uz to
1994. gada decembrī teroristi sagrāba kompānijas Air France lidmašīnu, kam vajadzēja lidot no Alžīras uz Parīzi. Tajā bija 212 cilvēki. Teroristi pieprasīja "Islāma glābšanas frontes" locekļu atbrīvošanu no cietuma, nogalināja trīs ķīlniekus un piedraudēja taranēt Eifeļa torni. Lidmašīna piezemējās Marseļā, lai uzpildītu degvielu, un Francijas speciālo uzdevumu vienība organizēja strauju operāciju pasažieru atbrīvošanai. Neviens no ķīlniekiem necieta, visi teroristi tika likvidēti.
Gadās arī neveiksmes. Piemēram, 1979. gada novembrī Teherānā radikāli noskaņoti irāņi ieņēma amerikāņu diplomātisko misiju un sagūstīja 52 cilvēkus. Viņi pieprasīja, lai ASV izdotu šahu Pehlevi (viņš atradās Ņujorkā). Dažus mēnešus vēlāk Baltais nams organizēja misijas darbinieku atbrīvošanas operāciju. 1980. gada aprīlī vairākas amerikāņu speciālo uzdevumu vienības uzbruka sagrābtajam objektam, taču operācija neaizritēja pēc plāna. Astoņi speciālo uzdevumu vienības karavīri gāja bojā. Ķīlniekus atbrīvoja vēlāk ar Alžīras starpniecību.
Augsto tehnoloģiju straujā attīstība nemaina speciālo uzdevumu spēku mērķus un šī pēdējā mūsdienu ģeopolitikas argumenta nozīmi.
Ziņu lente
0