Baltijā

Akmens laikmeta rusofobijas klubs nesnauž: izcēlies Lietuvas kultūras ministrs

© Sputnik / Владислав АдамовскийĢedimina tornis
Ģedimina tornis - Sputnik Latvija, 1920, 27.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Kultūras ministrija pieprasa atlaist no amata Viļņas valsts mazā teātra māksliniecisko vadītāju Rimasu Tuminu, jo neielaidīšot Baltijas republikā nevienu mākslinieku no Krievijas.
RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Lietuvas kultūras ministrs Simons Kairis paziņojis, ka pieprasa Viļņas valsts mazā teātra māksliniecisko vadītāju, režisoru Rimasu Tuminu, vēsta Sputnik Meedia.
"Neviens izpildītājs no Krievijas nespers ne kāju Lietuvā," politiķis pastāstīja savā lapā Facebook.
"Viļņas valsts mazā teātra direktors ir informēts, ka es gaidu teātra mākslinieciskā vadītāja Tumina skaidru un viennozīmīgu atlaišanu, vai arī direktora iesniegumu par atbrīvošanu no darba," paziņoja kultūras ministrs.
"Atvainojiet, godājamais direktors manās acīs nekādi neatšķiras no piedzēruša krievu zaldāta, kurš lien svešā zemē," piezīmēja kultūras ministrs.
Rimass Tumins ir Viļņas mazā teātra dibinātājs.
Režisors pastāstīja, ka saprot Lietuvas valdības prasību un jau sen parakstījis iesniegumu. "Es saprotu šo Lietuvas – Eiropas Savienības dalībvalsts – kultūras ministra reakciju un neapvainojos," teica Tumins.
Мюзикл Все о Золушке - Sputnik Latvija, 1920, 20.01.2022
Krievijā
Raimonda Paula mūzikls "Viss par Pelnrušķīti" pārspēj rekordus Maskavā
Viņš piebilda, ka pats pieņēmis lēmumu un parakstījis iesniegumu jau 9. februārī.
Rimass Tumins dzimis 1952. gada 20. janvārī Kelmes pilsētā Lietuvā. Absolvējis Krievijas Teātra mākslas institūta Režisūras fakultāti, strādāja teātros Viļņā un Maskavā. Iestudējis izrādes ārzemēs, arī Ziemeļeiropas valstīs.
1990. gadā nodibināja Viļņas Mazo teātri, bet 2007. gadā kļuva par Jevgēņija Vahtangova vārdā nosauktā teātra māksliniecisko vadītāju. Pateicoties viņa meistarībai, teātris ieņem vienu no līdera vietām starp Krievijas dramatiskajiem teātriem.
Lietuvā regulāri kritizē māksliniekus no Krievijas, dēvē par Kremļa "maigo spēku". Maskava ne vienu vien reizi jau uzsvērusi, ka nav pieļaujama lēmumu politizēšana kultūras pārstāvju jautājumā.
Maskavas nams Viļņā - Sputnik Latvija, 1920, 22.01.2022
Baltijā
Lietuvā nojauks gandrīz uzbūvēto Maskavas namu
Līdztekus Lietuvas kultūras ministrs Simons Kairis informēja, ka Lietuvas radio un televīzijas komisija pieņems lēmumu par krievu telekanālu bloķēšanu, bet visiem māksliniekiem no Krievijas tiks aizliegta iebraukšana Lietuvā.
No 25. februāra arī Igaunijā stājies spēkā Krievijas un Baltkrievijas telekanālu retranslācijas aizliegums. Ierobežoti tādi telekanāli, kā "RTR Planeta", "NTV Mir", "NTV Mir Baltija", "Belarus 24", "Rossija 24" un TV Centre International.
Lēmumu pieņēmis Patērētāju tiesību aizsardzības un tehniskās kontroles departaments, paskaidrojot, ka 24. februārī telekanālu ēterā bija iekļauta Krievijas prezidenta Vladimira Putina runa, ko "iespējams izvērtēt kā militāra uzbrukuma attaisnošanu un pamudināšanu un starptautisko tiesību vispārējo principu ignorēšanu," un tas ir Mediju pakalpojumu likuma pārkāpums.
Krievijas kinorežisors, scenārists, producents un sabiedriskais darbinieks Karens Šahnazarovs - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Intervija
"Ļoti problemātiska situācija": Karens Šahnazarovs par Latvijas kinematogrāfa nākotni
Ziņu lente
0