Baltijā

Lietuvā nojauks gandrīz uzbūvēto Maskavas namu

© Sputnik / Александр ЛиповецMaskavas nams Viļņā
Maskavas nams Viļņā - Sputnik Latvija, 1920, 22.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc nomas līguma oficiālās laušanas Valsts teritoriālās plānošanas un apbūves inspekcija sāks ēkas nojaukšanas procesu.
RĪGA, 22. janvāris – Sputnik. Maskavas nama projekts Viļņā ir slēgts, nepabeigto ēku nojauks, vēsta Sputnik Lietuva.
"Viens ir skaidrs – šai vietā iepretī Ģedimina pilij neatradīsies propagandas mašīna. Zemes gabals atgriezīsies Lietuvas ziņā, ķieģeļi varēs ceļot uz Maskavu," klāstīja Viļņas mērs Remiģijs Šimašus, savā lapā Facebook.
Мэр Вильнюса Ремигиюс Шимашюс, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 21.12.2019
"Vīd Krievijas ĀM un Kremļa ausis": Viļņas mērs uzskata "Turecka kori" par propagandu
Viņš atcerējās, ka šis projekts jau turpinājies 2015. gadā, kad viņš ieņēmis mēra posteni, un visus šos gadus viņš cīnījies pret to.
Pēc politiķa vārdiem, mērija izcīnījusi uzvaru tiesā, un zemes gabals, kurā atrodas objekts, atgriežas Lietuvas ziņā. Pēc nomas līguma oficiālās laušanas Valsts teritoriālās plānošanas un apbūves inspekcija sāks ēkas nojaukšanas procesu.
"Maskavas nams tiks demontēts. (..) Ja kāds jautās, kāpēc tiek nojaukta gandrīz pabeigta ēka un vai tad to nav iespējams pielāgot citām vajadzībām, jāteic, ka nams tika uzcelts augstāks nekā atļauts, arhitektoniskā ziņā tas ir svešķermenis, funkcionāli nepabeigts un neracionāls," Šimašus apgalvoja sociālajā tīklā Facebook.
Проект Дома Москвы в Вильнюсе - Sputnik Latvija, 1920, 30.08.2016
Maskava gatava pabeigt "Maskavas namu" Viļņā uz sava rēķina
Vēlāk pašvaldība plāno izvērtēt, kā vislabāk izmantot šo vietu, un savus atzinumus iesniegt Nacionālajam zemes dienestam.

Strīdi ap Maskavas namu

Iecere veidot Viļņā Maskavas kultūras un biznesa centru radās 2004. gadā. Tam vajadzēja kļūt par kultūras un lietišķās sadarbības centru, kura darbības mērķis ir veidot un attīstīt labas kaimiņu attiecības Krievijas un Lietuvas starpā.
Daudzfunkcionālais kultūras un sabiedriskais centrs bija gandrīz pabeigts pirms dažiem gadiem, tomēr noslēgt projektu neizdevās.
Tiesa pēc būvinspekcijas prasības anulēja būvatļauju, norādot, ka celtne ir pārāk augsta un apbūves blīvums - pārāk liels, tomēr atlika sprieduma izpildi, dodot nodibinājumam "Maskvos kultūros ir verslo centras - Maskvos namai" iespēju saņemt jaunu būvatļauju.
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Foto no arhīva - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2016
Maskava un Viļņa sastrīdējušās "Maskavas nama" dēļ
Kopš tiem laikiem viegli atrisināmās tehniskās pretenzijas Lietuvas valdība pārvērtusi par "kaitējumu nacionālajai drošībai".
Pērnruden Lietuvas Augstākā administratīvā tiesa noraidīja publiskās iestādes "Maskavas kultūras un biznesa centrs "Maskavas nams Viļņā" sūdzību par Viļņas apgabala administratīvās tiesas lēmumu, kas saglabāja spēkā galvaspilsētas pašvaldības atteikumu būvdarbu noslēgšanai.
Ziņu lente
0