Latvijā

Kā gāzes apkure kaitē Latvijas iedzīvotājiem un apkārtējai videi

© Pixabay / geraltSiltuma padeves regulators
Siltuma padeves regulators  - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms desmit gadiem iedzīvotājiem stāstīja, ka drīz viņi dzīvos ekoloģiskāk, saudzēs dabu un rūpēsies par planētas klimatu, tomēr jau toreiz bija skaidrs – laime nenāks par velti.
RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Tagad izdevumu mērogi pamazām iegūst aprises, un summas liek aizrauties elpai, raksta Bb.lv.
Atgādināsim, ka nesen Rīgas dome pieteica karu gāzes katliem, ko iedzīvotāji un uzņēmēji izmanto apkurei un ūdens sildīšanai. Izrādījās, tie ir kaitīgi, un ļaudīm ļauts uzstādīt tādas apkures sistēmas tikai līdz 2025. gadam. Pēc tam – tikai remontēt. Iedzīvotājiem iesaka pāriet pie granulu katliem vai pieslēgties pie centrālās apkures.
Daudziem rīdziniekiem tas nozīmē milzu izdevumus. Ja ideja izplatīsies visā valstī, iespējams, runa būs par šausminošām summām.

Investīcijas izkūp skurstenī

Gāzes pieslēgums var maksāt ne vienu vien tūkstoti eiro. Bieži pat 5-10 tūkstošus, ja tuvākā gāzes caurule atrodas attālāk. Pats gāzes katls maksā 2-3 tūkstošus, vēl tūkstoti – pieslēgums. Daudzi cilvēki krāj naudu gadiem, lai varētu atļauties komfortu. Pie tam ne jau katrā mājā to var uzstādīt, nepieciešama paliela palīgtelpa. Granulu maisi ir smagi, daudzi vienkārši nespēj tos pacelt un iebērt kurināmo tvertnē. Pie tam maisi kaut kur jāglabā. Centrālā apkure nav ierīkota daudzos rajonos. Vai Rīgas dome tiešam vilks kilometriem garu siltumtrasi līdz atsevišķām mājām? Diez vai. Pagaidām neviens to nemaz nesola.
Dzīvojamā māja - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2022
Latvijā
Ekonomikas ministrija organizēs vebināru daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem
Salīdzinājumā ar gāzes katlu granulu katlam ir virkne trūkumu, tam ir zemāks lietderības koeficients, tas ir "netīrāks" un prasa pastāvīgu klātbūtni. Cilvēks, kas to uzstādījis, nevarēs ziemā uz ilgu laiku aizbraukt – ja nepiemest granulas, apkures sistēma atdzisīs un liela sala apstākļos to ledus saplēsīs. Bez tam no katla pastāvīgi jāizgrābj pelni.
Gāzes katls strādā autonomi, neprasa pat temperatūras regulēšanu. Mūsdienīgu gāzes sistēmu ieslēdz vienu reizi – pēc uzstādīšanas. Tā jāizslēdz tikai profilaktiskās apkopes vai remonta laikā. Vai pašu iekārtu nomaiņas gadījumā.

Tas ir regress

Granulu apkure ir piemērota laukos, kur nav iespēju pieslēgt gāzi. Tā ir it kā pārejas forma no malkas apkures pie gāzes, pie siltumsūkņiem, Saules paneļiem utt. Ja jums bija gāzes apkure un jūs pārejat pie granulām, tas ir regress.
Gluži kā no dīzeļa lokomotīves pārsēsties tvaika lokomotīvē. Var jau būt, ka tā ir ekoloģiskāka, taču tas ir regress.

Kurš te mums ir pats netīrākais?

Starp citu, daudzus moka šaubas: vai granulu dedzināšana ir labāka nekā gāze? Ogļskābā gāzes izdalās jebkurā gadījumā, taču, degot koksnei, gaisā nonāk arī veselībai ne īsti labvēlīgas mikrodaļiņas. Gāze sadeg pilnībā.
Премьер-министр Кришьянис Кариньш в День Лачплесиса на Братском кладбище в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Latvijā
Atcelt gāzes katlu aizliegumu: Kariņš sniedz ieteikumus Rīgas domei
Rīgas domes publicētie gaisa piesārņojuma mērījumu rezultāti liecina, ka galvenais slāpekļa dioksīda (NO2) piesārņojuma avots Rīgā ir automašīnas, turklāt pats spēcīgākais piesārņojums atzīmēts augustā, kad apkures katli strādā vāji (ūdens sildīšanai) vai nestrādā nemaz.
Opozīcija domē, kritizējot valdošās koalīcijas darbu, norāda, ka viena automašīna ar dīzeļa dzinēju, kas gadā nobrauc 10 tūkstošus km, rada lielākus siltumnīcgāzu izmešus nekā privātā mājā uzstādīts dabasgāzes apkures katls. Cik daudz automašīnu mums ir?

Darvas mucā ielies karoti medus

Patlaban kompensācijas par gāzes cenām valstī ar valdības lēmumu saņem 65 tūkstoši mājsaimniecību – mājas, kur dabasgāzi izmanto apkurei. Viņiem gāzes cenas kopš jaunā gada augušas par 100%. Runa ir par lielām summām 100-300 eiro apmērā atbilstoši mājas platībai. Pie tam visa gada garumā, jo cilvēki parasti izvēlas izlīdzināto tarifu, kas tiek koriģēts atbilstoši tarifa grozījumiem divreiz gadā. Tas ir ļoti liels skaits cilvēku. Tiesa, mēs nezinām, cik daudzi viņu vidū dzīvo Rīgā, tomēr valsts mērogā skaits ir liels.
Bet ko dara valdība? Tā nekādi neatvēsina galvaspilsētas varasvīru kaismi, kas steidz pa priekšu Eiropas zaļajai lokomotīvei? Šķiet, ne.
Pircēji Lidl veikalā - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2022
Baltijā
Aptauja: cik daudz Latvijas iedzīvotāju neizjūt inflācijas ietekmi
Nesen Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) paziņoja, ka piešķirs 20 miljonus eiro gāzes katlu nomaiņas programmas atbalstam privātās mājās. Proti, gāzes katli traucē arī valsts ierēdņiem, tikai, atšķirībā no Rīgas domes, valdība gatava pavērt maciņu un mazliet saldināt rūgtās zāles.
VARAM sola, ka kompensācijas maksimālais pieejamais apjoms sastādīs ne vairāk kā 70% no jauno iekārtu – siltumsūkņu, Saules paneļu – cenas.
Protams, tā ir labāk, nekā pavisam bešā, tomēr skaidrs, ka varasvīri iedzīvotājus mierā neliks. Tuvākajā laikā noteikti padzirdēsim par jaunām, vēl ekoloģiskākām un zaļākām iniciatīvām, kas neapmierinātos sadzīs nākotnes paradīzē. Šajā jomā vēl ļoti daudz ko var uzsākt!
Ziņu lente
0