Krievijā

Krievijas Valsts dome pieņēmusi aicinājumu prezidentam atzīt Donbasa republikas

© Sputnik / Сергей Аверин / Pāriet pie mediju bankasCilvēki ar Krievijas un neatzītās DTR karogiem
Cilvēki ar Krievijas un neatzītās DTR karogiem - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Valsts domes deputāti balsojumā atbalstīja lēmuma projektu par pašpasludināto Doņeckas un Luganskas republiku atzīšanu. Dokuments tiks nekavējoties nodots Vladimiram Putinam.
RĪGA, 16. februāris – Sputnik. Krievijas Valsts dome plenārsēdē apstiprināja lēmuma projektu par Doņeckas un Luganskas tautas republiku atzīšanu. Dokuments tiks nekavējoties nosūtīts valsts prezidentam Vladimiram Putinam.
Balsojumam bija iesniegti divi lēmuma projekti par nepieciešamību atzīt Donbasa republikas. Partijas "Vienotā Krievija" frakcijas sagatavotais dokuments paredzēja konsultācijas šajā jautājumā ar Ārlietu ministriju un citām valdības struktūrām, bet Komunistiskās partijas projekts – tūlītēju nosūtīšanu prezidentam.
Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija, 1920, 15.01.2022
Krievijā
Mēs ļoti ilgi jūdzām – laiks braukt: Sergeja Lavrova preses konference
Deputāti pieņēma lēmumu ar reitinga balsojuma palīdzību – šajā gadījumā par apstiprinātu tiek uzskatīts dokuments, kas saņēmis lielāku skaitu deputātu balsu. Komunistu iniciatīvu atbalstīja 351 deputāts, iebilda 16 politiķi, viens atturējās. Par otru dokumentu nobalsoja 310 deputāti. Tā VD pieņēma pirmo dokumenta variantu par DTR un LTR atzīšanu.
Parlamenta apakšpalātas spīkers Vjačeslavs Volodins paziņoja, ka dokuments tiks nekavējoties nodots valsts vadītājam, kā arī norādīja: Kijeva nepilda Minskas protokolus, un Donbasā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem un tautiešiem nepieciešama palīdzība un atbalsts.
"Deputāti uzskata, ka DTR un LTR atzīšana nodrošinās pamatu republikas iedzīvotāju drošības garantēšanai un aizsardzībai no ārējiem draudiem, kā arī starptautiskā miera un reģionālās stabilitātes stiprināšanai... kā arī aizsāks abu valstu starptautiskās atzīšanas procesu," atzīmēja Volodins.
Savukārt KF Federācijas padomes Valsts suverenitātes aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Andrejs Kļimovs atzīmēja: VD pieņemtais dokuments neparedz nekādus iebrukumus.
Donbasa pelēkā zona – ļaunu vēstoša klusuma teritorija - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Video
Donbasa pelēkā zona – ļaunu vēstoša klusuma teritorija
"Dokumentam nav likuma spēka, tas ir aicinājums valsts vadītājam, lai valsts vadītājs savu pilnvaru ietvaros pieņemtu to vai citu lēmumu," Kļimovs paskaidroja sarunā ar RIA Novosti.
Pēc viņa vārdiem, VD pieņemtais aicinājums atspoguļo lielākās daļas Krievijas iedzīvotāju viedokli, jo deputāti pārstāv ne tikai savas partijas, bet arī Krievijas pilsoņu intereses.
Krimas parlamenta vadītājs Vladimirs Konstantinovs norādīja, ka VD lēmums daiļrunīgi apliecina: Krievijas valdība ir "noskaņota apņēmīgi, to nevar izsist no sliedēm ar bezgalīgām un bezjēdzīgām runām".
"Šķiet, Krievijas pacietība izsīkst. Kļūst neiespējama tālāka nesodīta Ukrainas saistību pārkāpšana, ko tā uzņēmusies saskaņā ar Minskas protokoliem," politiķis uzsvēra.
Savukārt Komunistu partijas frakcijas līderis VD Genādijs Zjuganovs atzīmēja, ka situācija Ukrainā ir satraucoša un jebkāda ierosinājuma projekta pieņemšana apakšpalātā par LTR un DTR atzīšanu ir solis uz priekšu.
Doņecka - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Pasaulē
Doņecka apliecina: militāro palīdzību Donbasam gatava sniegt ne tikai Krievija
Janvārī deputāti no KFKP iesniedza dokumenta projektu – aicinājumu Krievijas prezidentam atzīt Donbasa republiku neatkarību un tuvākajā laikā sākt pārrunas ar to vadību, lai radītu starpvalstu attiecību tiesisko pamatu un noregulēt visus sadarbības un savstarpējas palīdzības aspektiem. "Vienotās Krievijas" dokuments tika iesniegts Valsts domē 14. februārī.
2014. gadā Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām DTR un LRT, kas pasludināja neatkarību pēc valsts apvērsuma Kijevā. Saskaņā ar jaunākajiem ANO datiem, konfliktā dzīvības zaudējuši apmēram 13 tūkstoši cilvēku. Jautājums par situācijas noregulēšanu Donbasā tiek apspriests arī kontaktu grupas sēdēs, tomēr pat pēc pamiera vienošanās turpinās apšaudes, DTR informēja, ka Ukrainas smagā artilērija apšauda dzīvojamos rajonus. Maskava jau vairākkārt konstatējusi, ka Kijeva nepilda Minskas protokolus un vilcina pārrunas par konflikta noregulēšanu.
Ziņu lente
0