Krievijā

Mēs ļoti ilgi jūdzām – laiks braukt: Sergeja Lavrova preses konference

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова
Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija, 1920, 15.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sniedza lielu preses konferenci par pagājušā gada rezultātiem. Ministra svarīgākās tēzes lasiet Sputnik materiālā.

Krievijai daudz kas sakrājies

"Sakrājies. Sakrājies kopš 90. gadu beigām, kad mūsu Rietumu draugi vienkārši izmeta miskastē solījumus par NATO nepaplašināšanu, par militārās infrastruktūras nevirzīšanu uz austrumiem, būtisku bruņoto spēku neizvietošanu jauno dalībvalstu teritorijā," sacīja Lavrovs.
Ārlietu ministrs norādīja, NATO "piecos paplašināšanās viļņos" cieši pietuvinājusies Krievijas robežām. Patlaban alianse saskaņā ar saviem militārajiem plāniem aktīvi apgūst teritorijas, palielina sauszemes spēkus, aviāciju, daudzkārt palielinājies mācību mērogs Melnajā jūrā.
"Mūsu pacietība nu jau ir beigusies. Mēs esam ļoti pacietīgi, ziniet, mēs ilgi jūdzam. Mēs ļoti ilgi jūdzām, un tagad ir pienācis laiks braukt. Tagad gaidām, kad kučieris no otriem ratiem sniegs konkrētu atbildi uz mūsu piedāvājumiem."
"Ja mūsu priekšlikumi tiks noraidīti, ja tas notiks, mēs, protams, novērtēsim situāciju, ziņosim prezidentam... Pieņemsim lēmumus, ņemot vērā visus faktorus, kas galvenokārt garantēs mūsu drošību... Mēs spējam parūpēties par savu drošību jebkuros apstākļos. Es jums garantēju: pārmaiņas un solījumus mēs negaidīsim mūžīgi," sacīja Lavrovs.

Nepieciešama ASV atbilde

"Kopumā esam pārliecināti: ja pastāv laba griba, ja pastāv gatavība kompromisiem, vienmēr var atrast savstarpēji piemērotus risinājumus... Mēs zinām, ka Rietumi paļaujas uz scenāriju, kas ļautu amerikāņiem novelt galveno atbildību par šo jautājumu risināšanu pārrunās ar mums un sākumā to visu izšķīdināt Krievijas un NATO padomē, iesaistot savus līdzgaitniekus. Mēs redzam nodomus aprobežoties ar abstraktām diskusijām. Un, protams, mēs gaidīsim — un mēs to amerikāņiem teicām — tieši no viņiem pieaugušu cilvēku reakciju. Godīgi sakot, visi saprot, ka saskaņas panākšanas perspektīvas ir atkarīgas no ASV. Un, lai ko mums teiktu par nepieciešamību konsultēties ar sabiedrotajiem... tās ir atrunas un mēģinājumi ievilcināt procesu."

ES kārta rīkoties

Lavrovs atzīmēja, ka sarunā ar Eiropas diplomātijas vadītāju Žuzepu Borelu EDSO ārlietu ministru sanāksmes ietvaros Stokholmā "abas puses apstiprinājušas, ka neizvairās viena no otras".
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija, 1920, 14.01.2022
Krievijā
Maskava skaidro, kāpēc nav iemesla rīkot jaunas pārrunas par drošību
"Taču es atgādināju: bumba ir Eiropas Savienības pusē, ne jau mēs pārtraucām sakarus. Pērn mēs runājām ar Žuzepu Borelu, esam gatavi sarunāties tālāk. Viss atkarīgs no tā, vai viņam ļaus atsākt dialogu ar KF un cik konstruktīvi būs jautājumi, ko viņš varēs skārt... Mēs nožēlojam, ka pirms septiņarpus gadiem Eiropas Savienība izpostīja visus mehānismus, tostarp – arī tos, kuru ietvaros tika apspriesti praktiskie drošības aspekti... Tur mūsu kolēģi Eiropā nobloķēja visus sazināšanās kanālus," norādīja Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs.

Par sankcijām

"No viņiem (Rietumiem — red. piez.) var gaidīt jebko. Taču es jums varu apliecināt, ka mēs esam gatavi jebkurai notikumu attīstībai arī ekonomikas jomā. Ja arī lolojām kaut kādas ilūzijas, pēdējo septiņu gadu laikā tās ir izkusušas. Protams, visi no Rietumu kontrolētām struktūrām atkarīgi ekonomisko sakaru mehānismi ir riskanti. Mēs atbrīvojamies no šiem riskiem konsekventi un ātri. Tai skaitā un pirmkārt – augstāko tehnoloģiju jomā.

Maskava — Pekina

"Mēs gatavojam oficiālo Krievijas un Ķīnas samitu. Prezidents Putins pēc priekšsēdētāja Sji Dzjiņpina uzaicinājuma apmeklēs Pekinu 4. februārī — Olimpisko spēļu atklāšanas dienā. Šajā pašā dienā notiks pārrunas augstākajā līmenī. Tiek sagatavoti detalizēti pārdomāti lēmumi, kas reāli palīdzēs pilnveidot mūsu mijiedarbību.
Pēc Lavrova vārdiem, Krievijas un Ķīnas sadarbības jautājumi tiks apspriesti gan prezidenta Putina vizītes Pekinā sagatavošanas laikā, gan pašas vizītes gaitā.
"Starp citu, ar manu kolēģi, draugu, ārlietu ministru Vanu Ji mēs vienojāmies arī par savu tikšanos līderu sarunu priekšvakarā, un tās laikā detalizēti apspriedīsim visu starptautisko darba kārtību," piebilda Lavrovs.

Par Ukrainu

"Krievija nekad, nekur, nedz publiski, nedz slēgtā režīmā — nekad nav draudējusi ukraiņu tautai. Taču tā rīkojas Zeļenska kungs un viņa līdzstrādnieki. Es jau minēju piemēru, kad Zeļenskis pieprasīja, lai krievi aizvāktos prom no Ukrainas. Tie ir tieši draudi," sacīja Lavrovs.
Ukrainas armijas karavīrs - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Pasaulē
Kremlis: kara risks Ukrainas dienvidaustrumos ir augsts
Ministrs atzīmēja, ka nesen, runājot par Donbasa iedzīvotājiem, Zeļenskis nosaucis viņus par "īpatniem" un paziņojis: ja jūs, "īpatņi", būdami Ukrainas pilsoņi, uzskatāt sevi par krieviem, gribat runāt krieviski, gribat palikt pie krievu kultūras, tad vācieties uz Krieviju.
"(Ukraina) pie saskarsmes līnijas koncentrējusi neierasti lielu (bruņoto spēku) skaitu, un Rietumus tas neuztrauc. Taču tur pauž satraukumu par to, ko Krievija dara savā teritorijā... Ja nu viņš nolems šo bruņoto spēku vienības izmantot, lai no turienes padzītu krievus? Tāpēc es aicinātu mūsu Rietumu kolēģus, kad viņi vērtē, kas un kur savā teritorijā pārdislocē savu karaspēku, pievērst uzmanību tiem mērķiem, ko nosprauž ukraiņu radikāļi ar prezidentu priekšgalā attiecībā uz krieviem un krievvalodīgajiem," uzsvēra Lavrovs.
"Mums kategoriski nav pieņemama Ziemeļatlantijas alianses ierašanās pie mūsu robežas, pie tam, ņemot vērā gan iepriekšējās, gan esošās ukraiņu vadības kursu. Turklāt tā ir īsta sarkana līnija."
"Pat ja Ukraina paliks ārpus NATO, tur ir iespējamas divpusējas vienošanās ar amerikāņiem, angļiem, citām rietumvalstīm, kas iekārto tur militāros objektus, bāzes Azovas jūrā. Tas mums arī nav pieņemami, jo Krievijas Federāciju apdraudošo triecienieroču izvietošana mūsu kaimiņu, šajā gadījumā Ukrainas, teritorijā ir vēl viena sarkanā līnija," piebilda Lavrovs.

Par Kazahstānu

"Manuprāt, KDLO miera uzturēšanas spēku potenciāls visai pasaulei pierādīja savu rīcībspēju. Rietumos ar izbrīnu skatījās uz ātrumu, kādā visu KDLO valstu vienības ieradās palīdzības sniegšanai sabiedrotai Kazahstānai pēc šīs valsts prezidenta lūguma. Un es nešaubos par to, ka visi to atbilstoši novērtēja," sacīja Lavrovs.
"Es ceru, ka vairs nenāksies pielietot šādu pieredzi, taču, atbilstoši krievu teicienam, pulveris vienmēr jātur sauss... Nedod Dievs, lai kaut kas tamlīdzīgs atkārtotos, lai gan mēs darām visu nepieciešamo tā novēršanai, tai skaitā sadarbojāmies ar atbilstošām KDLO struktūrām," paskaidroja ministrs.
Ziņu lente
0