Viedoklis

"Jaunie poļi": ukraiņi nevēlas karot, viņi pūlas kļūt par poļiem

© AP Photo / Czarek Sokolowski Polijas un Ukrainas karogs
Polijas un Ukrainas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiskajās batālijās nereti no prāta izkrīt, ka īstas batālijas nozīmē asinis, nāvi, bailes, salauztus cilvēkus un likteņus. Tāpēc grūti ir nosodīt drīzā kara riska nobiedētos ukraiņus, kuri steigšus pūlas kļūt par poļiem.
Maskava ne vienu vien reizi jau paziņojusi, ka neplāno uzbrukt Ukrainā, karu nevēlas, ka ASV vairo spriedzi un izdomā dažnedažādus niekus, atzīmēja radio Sputnik autore Marija Merkulova. Arī Kijeva apgalvo, ka nevēlas nekādas sadursmes Donbasā, ka ASV "uzskrūvē" paniku, ka ziņu par drīzu Krievijas uzbrukumu nav. Tiesa, tas viss nekādi netraucē Ukrainas valdībai sūtīt karaspēkus un bataljonus, radikāļus, ārvalstu instruktorus un algotņus uz saskarsmes līniju.
Masu psihoze par it kā nenovēršamu karu ir sasniegusi tādu līmeni, ka daudzi Ukrainas pilsoņi, nevēlēdamies pārvērsties par asiņainu putru Rietumu lielās politikas dzirnakmeņos un līķiem nevienam it kā nevajadzīga kara frontēs, sper izmisuma soļus. Piemēram, viņi steigšus pūlas kļūt par poļiem.
Poļu izdevuma Myśl Polska analītiķis Konrāds Renkass stāsta, ka daudzi viņa tuvi un tāli paziņas cenšas noformēt "Poļa karti" cerībā, ka, situācijai saasinoties, ar to izvairīsies no iesaukuma armijā. Viņš piebilda, ka daudzi no tā baidās, arī sievietes, ko dzen uz kazarmām, vienalga, kāds būtu viņu arods.
Var jau nosodīt ukraiņus, kuri cenšas izvairīties no mobilizācijas, sak, kur tad ir patriotisms, kur gatavība cīnīties par dzimteni?
Mēs varam vienīgi just līdzi: acīmredzot, nekas daudz no dzimtenes un ideāliem vairs nav palicis, karā doties rīda politiķi, turklāt vēl pārsvarā – amerikāņi, turklāt vēl karā pret Donbasu – brālīgo Donbasu, grozi, kā gribi. Tātad no patriotiskas motivācijas nav ne smakas.
Interesanti, vai "Poļa karte", kas nosaka tautību, paglābs no iesaukuma? Konrāds Renkass par to ļoti šaubās – viņš apgalvoja, ka dokuments nefiksē pat piederību pie poļu tautas juridisku nianšu dēļ. Un kas tad būtu, ja arī karte apliecinātu tautību? Pilsonība tik un tā paliks agrākā, Ukrainas, - "karte" negarantē Polijas pilsonības saņemšanu un pavisam noteikti nedāvā to pašsaprotamā kārtā.
Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis  - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2022
Pasaulē
Naudas nav un nebūs? Par ko Baidens aprunājās ar Zeļenski
Varbūt cilvēki vismaz varētu lūgt patvērumu Varšavā, ja viņiem ir "Poļa karte"? Ja viņi aizmuks no Ukrainas, tas ir iespējams, taču tādi migranti itin labi pēc tam var nonākt tribunāla priekšā Ukrainā par izvairīšanos no iesaukuma vai dezertēšanu. Vai pat nemaz nevarēs atgriezties mājās. Varbūt Polija aizstāvēs "savējos" no dalības karā? Diezin vai, uzskata analītiķis, iespējama evakuācija, tāda kā pasākumi, ko Izraēla plāno Ukrainā dzīvojošajiem ebrejiem.
Vārdu sakot, situācija nav nekāda priecīgā tiem, kuri nevēlas doties uz fronti. Tas ir izmisums. Taču tādas sekas nu reiz nes izvēle par labu "partnerībai" ar Rietumiem. Tā Ukrainai, šķiet, pagaidām nes tikai problēmas.
Ziņu lente
0