Latvijā

Dombrovskis: cenas neatgriezīsies pirmskrīzes līmenī

© Sputnik / Sergey MelkonovВалдис Домбровскис во время голосования на выборах в Европарламент в Риге
Валдис Домбровскис во время голосования на выборах в Европарламент в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn inflācija bija divkārt augstāka nekā prognozēja Eiropas Centrālā banka. Cita starpā to izraisījusi arī energonesēju cenu augšupeja.
RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Gada otrajā pusē inflācijas tempi ES kritīsies, taču cenas nekritīsies līdz agrākajam līmenim, apsolīja Eiropas komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis sarunā ar Latvijas radio 4 ziņu dienestu.
Pēdējā gada laikā patēriņa cenas Latvijā augušas par 7,4%. Tas nopietni ietekmējis daudzu Latvijas iedzīvotāju dzīvi.
Dolāri - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2022
Pasaulē
Inflācijas monstrs: kāpēc ASV cenu kāpums apdraud visu pasauli
Dombrovskis atklāja, ka patiešām vērojams būtisks inflācijas pieaugums, un tas ir ilgāks nekā tika prognozēts. Patlaban Eiropas komisija prognozē: inflācija eirozonā sastādīs 3,5%, bet jau nākamgad kritīšoties līdz 1,7%.
Politiķis piezīmēja, ka patlaban cenu pieaugumu visvairāk ietekmē dažāda veida enerģijas, arī gazes augstās cenas. Tātad liela nozīme tālākajos notikumos ir situācijai energonesēju tirgū.
Eirokomisārs atklāja, ka patlaban tiek prognozēta enerģijas cenu normalizācija 2022. gada otrajā pusē, līdz ar to inflācija mazināsies, tomēr eksperti neuzskata, ka cenas atgriezīsies pie pirmskrīzes līmeņa.
Торговый центр во время локдауна в Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Latvijā
Cenas pārspēj rekordus: kādas preces un pakalpojumi sadārdzinājās visātrāk
Viņš norādīja, ka Eiropas Centrālās bankas inflācijas mērķrādītājs nosprausts 2% līmenī, un nav labi, ja tā ir daudz zemāka par šo rādītāju, jo bieži vien pārlieku lēnās cenu izmaiņas veicina pārlielu lēnu ekonomikas izaugsmi. Ja 2023. gadā inflācija sastādīs 1,7%, un rādītājs būs pietiekami tuvs vajadzīgajam līmenim.
Valdis Dombrovskis sarunā pastāstīja, ka šogad Eiropas Savienībā prognozēts ekonomikas vispārējais pieaugums par 4%. Latvijā gaidāms, ka tas būs mazliet lielāks – 4,4%, un ta sir ātrākais temps Baltijas valstu vidū. Politiķis atgādināja, ka pērn ekonomikas pieaugums Latvijā bija mazliet zemāks nekā citās valstīs, taču piezīmēja, ka šogad tas būs mazliet augstāks, tātad vispārējās attīstības tendencies esot visnotaļ līdzīgas.
Ziņu lente
0