Pasaulē

Austrija sola neatteikties no "Ziemeļu straumes 2"

© Sputnik / Екатерина Соловьева / Pāriet pie mediju bankasСклад труб для строительства газопровода "Северный поток - 2" в порту города Засниц в Германии
Склад труб для строительства газопровода Северный поток - 2 в порту города Засниц в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 14.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Austrijas ekonomikas ministre uzsvēra, ka valsts "daudz investējusi šajā gāzesvadā" caur valsts naftas kompāniju OMV.
RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Dažas valstis aicina Austriju atteikties no dalības projektā "Ziemeļu straume 2", taču Vīne uz to neies, paziņoja valsts digitalizācijas un ekonomikas ministre Margarēte Šrambēka televīzijas kanāla ORF2 ēterā, vēsta RIA Novosti.
Viņa paskaidroja, ka Austrija "daudz investējusi šajā gāzesvadā" caur valsts naftas kompāniju OMV.
Пуск в эксплуатацию второй ветки газопровода Северный поток - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2022
Pasaulē
Eiropā pārdomā iespēju būvēt gāzesvadu no Spānijas uz Vāciju
Šrambēka piebilda, ka "Ziemeļu straume 2" var iekļūt pret Krieviju vērsto sankciju kopumā Ukrainas krīzes eskalācijas gadījumā.
"Tas neattiecas uz visu gāzi, nedz uz jau īstenotājām piegādēm, bet uz šī jaunā cauruļvada palaišanu," precizēja ministre.
Viņa uzsvēra, ka Krievija nepārkāpj gāzes piegādes saistības "pat sliktākā aukstā kara laikā".
"Ja nenotiks "iebrukums" (Ukrainā — red. piez.), tad "Ziemeļu straumei 2", protams, jābūt pieņemtai ekspluatācijā," teica Šrambēka.
"Ziemeļu straume 2" ir gāzesvads ar 55 miljardu kubikmetru jaudu gadā. Tas izbūvēts no Krievijas pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Būvdarbi noslēdzās 10. septembrī. Patlaban abi cauruļvadi ir aizpildīti ar gāzi un gatavi ekspluatācijai. Lai to sāktu, jānoslēdz operatora sertifikācija, ko apturēja novembrī līdz brīdim, kad "Nord Stream 2 AG" nodibinās Vācijā meitasuzņēmumu, kas iesniegs jaunu pieteikumu.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2022
Viedoklis
Rietumi lemj, kā sodīt Krieviju
Tad Vācijā nodibinājuši meitas uzņēmumu "Gas for Europe GmbH", kas kļūs par "Ziemeļu straumes 2" 54 kilometru posma Vācijas ūdeņos īpašnieku un operatoru.
Vācijas federālā tīkla aģentūra "Bundesnetzagentur" paziņoja, ka atjaunos sertifikāciju, kad uzņēmumam nodos pamatlīdzekļus un tiks pārbaudīta visa dokumentācija.
Krievijas politiķi jau vairākkārt aicinājuši izbeigt atsauces uz "Ziemeļu straumi 2" jebkādā politiskā kontekstā, jo tas ir komerciāls projekts, izdevīgs gan Krievijai, gan Eiropas Savienībai.
Kijeva un rietumvalstis aizvien plašāk pauž bažas par to, ka Krievija it kā gatavojas uzbrukt Ukrainai. Kremlī un Ārlietu ministrijā vairākkārt atzīmēja, ka šāda veida paziņojumi tiek izmantoti kā iegansts ārvalstu militāro vienību skaita palielināšanai pie Krievijas robežām. Tāpat KF ĀM skaidroja, ka eskalācijas pamatcēlonis ir ASV un NATO rīcība, kas apgādā Ukrainu ar bruņojumu, tādējādi pamudinot to sākt militāras avantūras.
Министр финансов Германии Олаф Шольц - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2022
Pasaulē
Telegraph: Vācijai un ASV ir domstarpības par "Ziemeļu straumi 2"
Cita starpā Krievijas Ārlietu ministrijā izteica minējumu, ka Ziemeļatlantijas alianse vēl aktīvāk sakusi uzpūst mītu par "Krievijas draudiem", kad Maskava pieprasījusi no Rietumiem drošības garantijas.
Ziņu lente
0