Viedoklis

Krievijas eskadra Melnajā jūrā – jo NATO nesniedz drošības garantijas

© Sputnik / Павел Львов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Ziemeļu flotes kara jūrnieks
Krievijas Ziemeļu flotes kara jūrnieks - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas JKS Vidusjūras eskadra pat bez spēcīga raķešu bruņojuma pielietošanas palīdz likvidēt mākslīgo ažiotāžu ap "nenovēršamo" Maskavas uzbrukumu Ukrainai.
Krievija neatkāpsies no likumīgajām prasībām ASV un NATO, lai parūpētos par vienlīdzīgu drošību Eiropā. Maskavas rīcībā ir visi instrumenti un līdzekļi, lai piespiestu "partnerus" saglabāt mieru. Agrāk vai vēlāk NATO ārvalstu spēki tiks izvesti no Austrumeiropas līdz areālam, kādā tie uzturējās līdz 1997. gadam. Krievijas Vidusjūras eskadra Melnajā jūrā spēj paātrināt alianses atgriešanos daudzpolārās pasaules realitātē.
Krievijas JKF pastāvīgā Vidusjūras eskadra tika atjaunota 2013. gadā. Patlaban tā pastiprinātā sastāvā devusies uz Melno jūru. Tas ir kopš PSRS laikiem neredzēts trieciena grupējums – vairāk nekā 20 pirmā un otrā ranga kara kuģi: 3 raķešu kreiseri, 4 raķešu fregates (arī "Admiral Kasatonov" – hiperskaņas raķešu "Cirkon" nesējs), 2 lielie pretzemūdeņu kuģi, 13 lielie desanta kuģi. Neskaitot mazos raķešu kuģus un sešas "Varshavyanka" tipa zemūdenes (ar spārnotajām raķetēm "Kalibr") no Melnās jūras flotes.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības Sabiedroto apņēmība - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2022
Viedoklis
Ar ko "Sabiedroto apņēmība" atšķiras no ASV "Atlantiskās apņēmības"
Vidusjūras eskadras kuģi izspēlē uzbrukuma un pretzemūdeņu uzdevumus, kā arī pārliecinoši demonstrē Krievijas JKF stratēģisko pārākumu reģionā pār NATO valstu apvienotajiem jūras spēkiem. Eskadra būtiski stiprina Krievijas dienvidu flangu un armijas grupējumu Krimā.
Jāpiebilst, ka Rietumos sacerētajos daudzajos "Krievijas agresijas" plānos, Melnās jūras flotes iespējas nepārprotami novērtētas pārāk zemu – tās "ierobežo" vienīgi ar atbalsta sniegšanu Piedņestrai. Krievijas Vidusjūras eskadra spēj atvairīt jebkādus iespējamos draudus no ASV Jūras spēku 6. flotes puses (aviācijas bāzes kuģis "USS Harry S. Truman", "Ticonderoga" klases raķešu kreiseris, vairāki "Arleigh Burke" klases eskadras kuģi), ieskaitot klāja iznīcinātāju-bumbvedēju hipotētisko pielietošanu Austrumeiropā.
Vairāk nekā 140 kuģi un 60 lidaparāti, tūkstoš kara tehnikas vienības un apmēram 10 tūkstoši karavīru vienlaikus organizē mācības militārā pielietojuma rajonos Atlantijas ziemeļos, Indijas un Klusajā okeānā, kā arī Vidusjūrā – tā ir atbilde pēc ASV un NATO nevēlēšanās sniegt drošības garantijas.
Pēdējās dienās "partneri" saņēmuši tik plašu "informāciju pārdomām", ka pieklususi pat mākslīgā ažiotāža ap Ukrainas BS "nenovēršamo" sakaušanu un valsts paverdzināšanu.
Maskavā uz pārrunām steigšus ieradās kolektīvo Rietumu parlamentārietis – Francijas prezidents Emanuels Makrons. Tā, pat bez spēcīga raķešu bruņojuma pielietošanas Vidusjūras eskadra mijiedarbībā ar triju Krievijas kara apgabalu Sauszemes spēkiem un Gaisa kosmiskajiem spēkiem sekmējusi "vairogu" pār Ukrainas teritoriju, neskatoties pat uz ASV un NATO drūmajām prognozēm par janvāri un februāri.

Gadās, ka sabiedrotie ir ļaunāki nekā ienaidnieki

Kontrolējams bruņotais konflikts Eiropā, kurā būtu iesaistīta Krievija un NATO, ir pati labākā iespēja Vašingtonai atrisināt veselu virkni nopietnu problēmu ASV – ekonomikā, iekšējā un ārpolitikā. Taču pēc amerikāņu koalīcijas kaunpilnās bēgšanas no Afganistānas nebūt ne visi sabiedrotie atbalsta Vašingtonas kaismīgo vēlmi organizēt nelielu kodoltermisko karu Vecajā Pasaulē.
Karadarbības hipotētiskais epicentrs – Kijeva – ar prieku pieņem ieroču dāvanas no alianses, lūdz ASV izvietot pie Harkovas PGA THAAD divizionus, kas spēj "ieskatīties" Krievijas teritorijas dziļienē par tūkstoš kilometriem. Tomēr Ukrainas BS nesteidz sākt karu ar Krievijas armiju (lai arī Baltais nams visādi mudina viņus sākt pašnāvību). Visiem ukraiņiem un daudziem amerikāņiem ir skaidrs, ka Eiropas karadarbības teātrī sistēmas THAAD un Javelin nespēs pasargāt no Krievijas ieročiem.
STRATCOM direktors plānošanas un politikas jautājumos, GS ģenerālis Ferdinands Stoss virtuālajā samitā, kas bija veltīts kodolsavaldīšanas jautājumiem, iezīmēja ASV stratēģisko ievainojamību, neredzētu vairāk nekā 30 gadu periodā, un brīdināja kolēģus: "Šodien Krievijai un Ķīnai ir iespēja vienpusēji organizēt jebkura līmeņa eskalāciju jebkurā jomā, jebkurā ģeogrāfiskajā punktā... un izdarīt to jebkurā laikā pēc savas izvēles."
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2022
Viedoklis
Krievijas un Baltkrievijas militārā sadarbība: ja līdīs, dabūs pa ādu
Stoss ir pārliecināts, ka Krievija rada daudz nozīmīgāku apdraudējumu, ko izstrādā satriecoši spēcīgus "jaunus ieročus": krievi būvē "visu no... hiperskaņas pretkuģu raķetēm līdz starpkontinentālajām spārnotajām raķetēm Skyfall ar kodoldzinēju". Militārpersona no STRATCOM pievērsa uzmanību arī Ķīnas "stratēģiskajam izrāvienam", kas "nepārskatāmi" būvē simtiem raķešu šahtu, un līdz 2030. gadam tai būs tūkstoš koldollādiņi, turklāt tā uzskata, ka NATO paplašināšanās kaitē mieram un starptautiskajai drošībai (šajā aspektā Krievija un Ķīna ir vienisprātis).
Pentagonā uzskata, ka Krievija ik dienas audzē militāro potenciālu pie Ukrainas robežām, ieskaitot Krimas pussalu un Baltkrievijas teritoriju. Kvantitatīvais vērtējums – "daudz vairāk nekā simt tūkstoši" karavīri. Domājams, tas ir maksimālā amerikāņu fantāzijas robeža par pastāvīgā gatavībā esošajiem Krievijas spēkiem, jo operāciju apogeja laikā Afganistānā (2011. gadā) tur vienlaikus strādāja ne vairāk kā 101 tūkstotis ASV armijas kareivju un 21 tūkstotis karavīru no 49 citām valstīm (NATO un partneri).

Pārliecināšana un piespiešana

"Associated Press" trauksmaini stāsta par Krievijas un Baltkrievijas mācību neseno sēriju un Krievijas GKS patruļām Baltkrievijas gaisa telpā – tālā darbības rādiusa bumbvedējiem-raķešnesējiem Tu-22M3 ar kodollādiņiem tilpnēs – netālu no NATO valstīm (Polijas, Lietuvas un Latvijas). Aģentūra citēja Baltkrievijas valsts vadītāja Aleksandra Lukašenko teikto: "Kamēr viņi (alianse) vēl tikai gatavosies ievest šurp kaut kādus spēkus, mēs jau stāvēsim pie Lamanša, un viņiem tas ir zināms."
Iespējams, NATO nevajadzēja aiziet tik tālu uz austrumiem no Lamanša, - satraukums būtu mazāks.
Nesen Kremlis apstiprināja: pēc mācībām Baltkrievijā, pēc 20. februāra Krievijas spēki atgriezīsies pastāvīgās dislokācijas vietās. Vienlaikus Krievijas Aizsardzības ministrija stiprina dienvidu stratēģisko virzienu un veido ešelonētās PGA mobilo rezervi ar integrētajām zenītraķešu sistēmām S-400 un S-300, ZRK "Pancir".
Visos virzienos Krievijai ir viens prioritārais mērķis – Eiropas drošības stiprināšana, izspiežot NATO no Austrumeiropas līdz 1997. gada robežām. Pretiniekus nākas vienlaikus pārliecināt ar diplomātiskām metodēm un piespiest ar militāri tehniskiem pasākumiem. Šiem nolūkiem Maskavas rīcībā ir visi instrumenti un vērā ņemams starptautiskais atbalsts (vismaz trešā daļa Zemes iedzīvotāju).
Krievijas kara jūrnieks - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2022
Viedoklis
Dinkerka ukraiņu gaumē: NATO ir sašķelta un demoralizēta
Pentagons ir izstrādājis tīklcentrisku karu tehnoloģijas un karadarbības taktiku Zemes orbītā. Militārpersonas spēj īstenot karaspēku elektronisko vadību infrasarkanajā diapazonā. Sabiedrotie svēti tic zemskaņas iznīcinātāju-bumbvedēju F-35 "neredzamībai". ASV ikgadējais militārais budžets jau sen pārsniedz 700 miljardus dolāru, tomēr nauda uzvaru negarantē. 20 gadus ilgās prakses rezultātā 2021. gada augustā Pentagons un NATO saņēma itin gleznainu spērienu no talibiem.
Ar tādu fonu ir bezjēdzīgi, bezcerīgi un pašnāvnieciski iesaistīties tehnoloģiski attīstītā konfrontācijā pret Krieviju karadarbības teātrī Eiropā. Bezcerīgi visām alianses valstīm, ieskaitot ASV un Kanādas pozīcijas Ziemeļamerikā.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Ziņu lente
0