Viedoklis

Ar ko "Sabiedroto apņēmība" atšķiras no ASV "Atlantiskās apņēmības"

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasKrievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Sabiedroto apņēmība"
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības Sabiedroto apņēmība - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Misijas "Atlantic Resolve" kalpo armijas kaujas gatavības imitācijai, bet Krievijas un Baltkrievijas manevri "Sabiedroto apņēmība 2022" atklāti pazemo kolektīvos Rietumus no tehnoloģiskā un ģeopolitiskā viedokļa. Arī tā ir viena no iespējām piespiest saglabāt mieru.
Baltkrievijas un Krievijas bruņoto spēku kopīgie manevri veltīti ārējas agresijas atvairīšanai un lokalizēti Sabiedrotās valsts teritorijā. Šajā ziņā tie kardināli atšķiras no amerikāņu mācībām "Atlantiskā apņēmība", kas norit svešā teritorijā, Austrumeiropas valstīs un pievērstas ASV armijas karadarbībai Baltkrievijā vai Ukrainā. "Sabiedroto apņēmība" Maskavas un Minskas atklāta atbilde uz Vašingtonas agresīvo un nepārdomāto ārpolitiku, norādīja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas un Baltkrievijas mācību "Sabiedroto apņēmība 2022" aktīvā fāze turpināsies no 10. līdz 20. februārim. Tās aptver piecus armijas poligonus un četrus kara aerodromus Baltkrievijā. Aizsardzības scenāriju atspoguļo manevru pamata posmi un epizodes – valsts robežas stiprināšana, "pretinieka" diversiju un izlūkošanas grupu bloķēšana un likvidācija, situācijas noregulēšana pēc konflikta.
Карусель под Брестом: работают танки, авиация и артиллерия союзных сил - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2022
Video
"Karuselis" pie Brestas: tanki, aviācija un sabiedroto spēku artilērija
Abu valstu apvienotā armijas grupējuma iespējas ļauj pārliecinoši risināt manevru uzdevumus. Atgādināšu: apmācību pasākumos februārī dažādā līmenī iesaistīti gandrīz visi Baltkrievijas Bruņotie spēki – apmēram 45 tūkstoši kareivju, 600 tanki, 1500 kājnieku bruņumašīnas un bruņutransportieri, 900 artilērijas un raķešu iekārtas.
7. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins sarunā ar Francijas valsts vadītāju Emanuelu Makronu apliecināja, ka pēc mācībām no Baltkrievijas tiks izvesti 30 tūkstoši Krievijas karavīru. Kopumā dažādos posmos manevros piedalīsies vairāk nekā 70 tūkstoši cilvēku līdz ar Krievijas bruņojumu un tehniku.
Līdz ar speciālistiem no Krievijas Austrumu kara apgabala Baltkrievijā nogādātas PGA zenītraķešu sistēmas S-400 "Triumf", armijas PGA kompleksi (ar nelielu darbības rādiusu) "Pancir S", operatīvi taktiskie raķešu kompleksi "Iskander", trieciena lidmašīnas Su-35 un Su-25SM. Baltkrievijas gaisa telpu patrulē Krievijas GKS tālā darbības rādiusa bumbvedēji Tu-22M3.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2022
Viedoklis
Krievijas un Baltkrievijas militārā sadarbība: ja līdīs, dabūs pa ādu
Baltkrievijā izvērstas tālā darbības rādiusa radioelektroniskās cīņas (REC) sistēmas "Krasuha 4", kas spēj 300 km rādiusā noslāpēt un padarīt aklus NATO satelītus, radiolokācijas lidmašīnas, F-16, F-35, bezpilota lidaparātus un citus RLS nesējus (augstumā no 10 metriem). Šīm sistēmām nav analogu visā pasaulē. Atgādināšu, ka Sīrijā 2015. gadā komplekss "Krasuha" kaujas apstākļos novirzīja no mērķiem lielu skaitu amerikāņu raķešu "Tomahawk".
Krievijas un Baltkrievijas aizsardzības manevru "Sabiedroto apņēmība" operatīvi stratēģiskā iecere, tehnoloģiskais līmenis, militārais potenciāls un ģeogrāfiskais mērogs kvalitatīvi pārsniedz Eiropā organizēto ASV armijas mācību "Atlantiskā apņēmība" parametrus.

"Barbarosas" parodija

ASV armijas misijas "Atlantiskā apņēmība" formālais mērķis ir Krievijas "savaldīšana" (it kā sabiedroto sirdsmieram), lai arī 2014. gadā tieši Vašingtona nenovaldījās un organizēja bruņotu apvērsumu Kijevā, pēc kā sākās pilsoņu karš Ukrainā, bet Krima atgriezās Krievijas sastāvā. Pentagona "apņēmība" ik gadus saskatāma no Donbasa pietiekami tālajās Baltijas valstīs, Polijā, Rumānijā un citviet.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības Rietumi 2017 - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Viedoklis
Desmitiem tūkstošu kareivju. Kurp Maskava un Minska pārvieto spēkus
Pavasarī notiks devītā misija "Atlantic Resolve 2022", kuras ietvaros tiks izvērsta ASV armijas 4. kājnieku divīzijas 3. tanku brigādes kaujas grupa. Jaunais kontingents – apmēram 1800 karavīri, 50 helikopteri, 1800 tehnikas vienības un iekārtas – ieradīsies februāra beigās Dinkerkā (Francija) un Aleksandrupolē (Grieķija). Galvenie spēki tiks dislocēti Vācijā ar avangarda klātbūtni Latvijā, Polijā un Rumānijā. Rotācija noslēgsies aprīlī.
Divpusējās un daudznacionālās mācības "Atlantic Resolve" šķietami uzlabo sabiedroto un partneru bruņoto spēku operatīvo saliedētību, lai arī pārsvarā vērojama amerikāņu bruņutehnikas, aviācijas un operatīvās atbalsta grupas kustība. "Atlantiskā apņēmība" kopumā atgādina Hitlera plāna "Barbarosa" parodiju: bruņutehnika no Ziemeļamerikas tiek izkrauta Rietumeiropas ostās un dodas uz austrumiem, tomēr karaspēku skaits un kvalitāti neatbilst Vašingtonas brutālajām deklarācijām. Misija atgādina peļu dančus.
Iepriekš uz Eiropu tika pārvietota ASV armijas 1. kājnieku divīzijas 1. tanku brigāde (pastāvīgā dislokācijas vieta – Kanzasas štats), kuras sastāvā ir apmēram 3800 kareivji, 80 tanki, 130 bruņumašīnas Bradley, 15 haubices Paladin, 1500 mašīnas un 85 dažādu funkciju helikopteri. Pārsvarā brigāde tiek izvietota Polijā, taču uzturas arī Bulgārijā, Ungārijā, Vācijā, Gruzijā, Rumānijā, Slovākijā un Baltijas valstīs.
Военнослужащие во время совместных военных учений РФ и Беларуси - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Viedoklis
Vēl karš nav sācies: kāpēc Krievija pārbauda cīņas gatavību
Redzams, ka ASV armijas tanku brigāde Eiropas karadarbības teātrī nepavisam neizskatās pārliecinoši. Amerikāņu brigāde paredzēta ne vairāk kā 20 km platas frontes aizsardzībai, taču NATO Austrumu fronte, domājams, var sasniegt 1500 km (no ziemeļiem uz dienvidiem). Pat pilna sastāva ASV tanku divīzijā ir ne vairāk kā 350 tanki un 670 bruņutransportieri. Bruņota konflikta situācijā vienas brigādes kaujas grupa – daži tūkstoši amerikāņu kareivju, apmēram 80 tanki M-1 Abrams un 100 kājnieku mašīnas Bradley neko daudz nepadarīs. Viņi nonāks "katlā". Lidmašīnas un kuģi ar armijas rezervēm no ASV tiks operatīvi notriekti un nogremdēti laikā, kad tuvosies Eiropai, Pentagona arsenāli kontinentā tiks likvidēti ar precīzajiem ieročiem. Galu galā "partneri" kārtējo reizi nodemonstrēs dramatisku evakuāciju "Dinkerka 1940" vai "Kabula 2021" stilā. Pat Pentagona uzplaukuma laikos vairāk nekā 100 tūkstošiem amerikāņu reindžeru ar sabiedroto un partneru atbalstu – 20 tūkstošus lielu korpusu no 49 valstīm neizdevās uzvarēt afgāņu talibus zemas intensitātes operācijās.
ASV bruņotie spēki – mazliet vairāk nekā 1 miljons kareivju – patlaban ir plānā kārtiņā izziesti pa planētu. Ne kvalitatīvi, ne kvantitatīvi tie nav spējīgi uz liela mēroga karadarbībām pret tehnoloģiski attīstītu pretinieku ar ešelonētu PGA, mūsdienīgu trieciena aviāciju, hiperskaņas raķetēm un kodolieročiem. ASV un NATO Gaisa spēki konfrontācijā ar Krieviju nespēs piesegt no gaisa sauszemes spēkus, kuri par 80% ir atkarīgi no aviācijas. "Iskanderi" un "Triumfi" iznīcinās alianses aerodromus un lidmašīnas simtiem kilometru attālumā no priekšējās līnijas.
Mācības Sabiedroto apņēmība 2022 - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Video
Mācības "Sabiedroto apņēmība 2022": Krievija un Baltkrievija atvēsinās NATO karstgalvjus
Bez reāla pārspēka (militārā potenciāla) Eiropā amerikāņu komandieri vēl aizvien pielieto aukstā kara laiku šablonus un plāno ar visu savu "atlantisko apņēmību" stāties pretī Krievijas spēkiem Baltkrievijas teritorijā. Ignorējot globālo drošību, "partneri" burtiski izvēlas pašiznīcināšanos. No otras puses, Minska un Maskava spēj paātrināt un lokalizēt šo procesu, proti, operatīvi radīt desmitkārtēju pārspēku un dažu stundu laikā likvidēt pretinieku.
Tāpēc misijas "Atlantic Resolve" kalpo armijas kaujas gatavības imitācijai, bet Krievijas un Baltkrievijas manevri "Sabiedroto apņēmība 2022" atklāti pazemo kolektīvos Rietumus no tehnoloģiskā un ģeopolitiskā viedokļa. Arī tā ir viena no iespējām piespiest saglabāt mieru.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0