Krievijā

"Aklā saruna ar kurlo": Krievijas un Lielbritānijas ārlietu ministru tikšanās nesekmējas

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs tikās ar Lielbritānijas ĀM vadītāju Lizu Trasu
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs tikās ar Lielbritānijas ĀM vadītāju Lizu Trasu  - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aicināja Rietumus izturēties kā pieaugušiem cilvēkiem nopietnos jautājumos, kas saistīti ar visu Eiropas valstu – gan NATO, gan Ukrainas, gan Krievijas drošību.
RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pastāstīja, ka pārrunas ar Lielbritānijas ĀM vadītāju Lizu Trasu sagādājušas vilšanos.
Lielbritānijas politiķe ieradās Krievijas galvaspilsētā ar nodomu "likt saprast, ka Krievijas pienākums ir nekavējoties izvest savus bruņotos spēkus un cienīt Ukrainas suverenitāti, pretējā gadījumā to gaida nopietnas sekas". Krievijas un Lielbritānijas ārlietu ministri tikās Maskavā, Krievijas ĀM pieņemšanu namā.
"Atklāti sakot, esmu vīlies par to, ka mums sanāk tāda aklā saruna ar kurlo. It kā klausāmies, taču nedzirdam. Mūsu detalizētākie skaidrojumi krituši nesagatavotā augsnē," Lavrovs teica preses konferencē pēc sarunas ar Trasu.
Viņš norādīja, ka Maskavai un NATO vēl aizvien nav saskarsmes punktu jautājumā par alianses atteikšanos no virzības uz austrumiem, lai arī Krievija gaida konkrētu atbildi uz saviem drošības ieteikumiem.
"Izteicām vēlmi saņemt konkrētu reakciju no Rietumiem, ne atrunas, bet gan konkrētu reakciju uz mūsu lūgumu izskaidrot interferenci EDSO ietvaros augstākajā līmenī apstiprinātajās saistībās, kas cita starpā nosaka: nav pieļaujama jebkādas valsts drošības stiprināšana uz citu drošības mazināšanās rēķina. Nevaru teikt, ka mums šeit iezīmētos kaut kādi saskarsmes punkti," konstatēja Krievijas ĀM vadītājs.
Viņš pauda cerību, ka pārrunas ļāvušas Lielbritānijai labāk saprast, kāda nozīme Krievijas acīs ir drošības problēmai Eiropā.

Krievija nevienu neapdraud

Pie tam, Lavrovs atzīmēja, Maskavai nav saprotams Rietumu satraukums par Krievijas un Baltkrievijas kopīgajām mācībām, kā arī Krievijas bruņoto spēku dislokāciju savā teritorijā.
"Mēs pastāstījām arī par savām attiecībām ar Baltkrieviju, arī par gatavošanos mācībām, kas sākas šajās dienās un raisa bažas Londonā un Rietumos, tāpat kā Krievijas bruņoto spēku izvietojums mūsu pašu teritorijā rada nesaprotamas mūsu britu kolēģu, kā arī citu rietumvalstu pārstāvju bažas un visai asas emocijas," teica Lavrovs.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2022
Viedoklis
Krievijas un Baltkrievijas militārā sadarbība: ja līdīs, dabūs pa ādu
"Mēs nevēlamies nevienu apdraudēt, jūs paskatieties uz publiskajiem paziņojumiem – nekādi draudi ne reizi nekur nav izskanējuši – draud mums," uzsvēra Krievijas diplomāts.
10. februārī Baltkrievijā sākās Sabiedrotās valsts reaģēšanas spēku pārbaude. Mācību "Sabiedroto apņēmība" ietvaros plānots izspēlēt ārējās agresijas pārtraukšanu un atvairīšanu, pretsparu terorismam un Sabiedrotās valsts interešu aizsardzību.
Maskava un Minska vairākkārt norādījušas, ka ieplānoti aizsardzības manevri, turklāt to dalībnieku skaits nepārsniedz starptautisko līgumu noteiktos limitus.

Ukrainas drāmas atrisinājums tuvojas

Lavrovs uzskata, ka Rietumi aizgājuši pārāk tālu spēlēs ar Ukrainu un tuvojas šīs drīzāk komēdijai līdzīgās drāmas atrisinājums, ko vēlas padarīt par traģēdiju.
"Pēc kaut kāda laika rietumvalstis uzzinās, ka Krievijas un Baltkrievijas mācības ir beigušās un Krievijas spēki atgriezušies Krievijas teritorijā. Un tad sacelsies liels troksnis, lai pierādītu, ka Rietumi panākuši no Krievijas deeskalāciju. Taču patiesībā tās būs tukšas runas," paskaidroja diplomāts.
Lavrovs pastāstīja, ka nesen kādā no Kanādas medijiem lasījis izteikumus par to, ka "Ukrainas tēma ir kruķis Rietumu politiķu krītošajiem reitingiem".
"Manuprāt, tā ir ļoti interesanta metafora. Ceru, ka nopietnos jautājumos, kas saistīti ar Eiropas drošību, ar visu valstu – gan NATO locekļu, gan Ukrainas, gan Krievijas – drošību, mēs tomēr izturēsimies kā pieauguši cilvēki un nenodarbosimies ar atklātu propagandu cerībā uz kārtējiem elektorālajiem piedzīvojumiem," teica Krievijas politiķis.
Lavrovs uzsvēra, ka apgalvojumus par Krievijas bruņoto spēku un smagā bruņojuma klātieni Ukrainā viņš atstāj uz rietumvalstu sirdsapziņas.
Ukrainas BS mācības - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2022
Pasaulē
Ukraina saņēmusi no Lielbritānijas raķetes "karam" ar Krievijas floti
"Tas viss pieder pie kategorijas highly likely. Es minēju piemērus – Ļitviņenko, Skripaļi, Navaļnijs – tādas pašas apsūdzības. Mums nevienu reizi nav minēti fakti, taču, kad mēs vairākkārt norādām, ka faktu nav, visas šīs piezīmes vienkārši palaiž garām ausīm," atgādināja diplomāts.
"Mūs nevēlas dzirdēt, jo, acīmredzot, mums ir citādas tiesības, ne tik nozīmīgas starptautiskajā arēnā, kā tiesības, kādas, pēc Lielbritānijas domam, ir tai," piebilda Lavrovs.
Kijeva un rietumvalstis pēdējā laikā pauž satraukumu par it kā "agresīvajām Krievijas darbībām" pie Ukrainas robežām. Maskava noliedz apsūdzības un uzsver, ka neplāno nekādus uzbrukumus. Kremlis atgādināja, ka minētie izteikumi tiek izmantoti ieganstam – lai audzētu NATO militāro potenciālu pie Krievijas robežām.

Maskava-Londona

Lavrovs atzīmēja, ka Krievijas un Lielbritānijas attiecību līmenis ir zems, domājams, zemākais kopš ilgiem gadiem.
"Tas nenotiek Maskavas vainas dēļ," uzsvēra Krievijas ārlietu ministrs.
Viņš atgādināja, ka Maskava atbalsta attiecību normalizāciju un atgriešanos konstruktīvas attīstības gultnē.
"Protams, attiecības iespējams normalizēt tikai ar cieņpilnu dialogu, līdztiesīgu dialogu, dialogu, kura pamatā ir abpusēja likumīgo interešu atzīšana un abpusēji pieņemamu risinājumu meklēšana," norādīja Sergejs Lavrovs.
Ideoloģizēta pieeja, ultimāti, pamācības – tas ir ceļš uz nekurieni, atzīmēja Lavrovs. Viņš pauda nozēlu, ka Rietumu politiķi aizrāvušies ar tādu savas publiskās darbības formu.
Ziņu lente
0