Baltijā

Nedod Dievs, ja izraisīsiet karu: Lukašenko brīdināja Baltijas valstis

© Foto : пресс-служба президента БеларусиАлександр Лукашенко 28 января во Дворце Республики обращается с ежегодным посланием
Александр Лукашенко 28 января во Дворце Республики обращается с ежегодным посланием - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents ar savu brīdinājumu vērsās pie Baltijas valstu tautām, ne pie elites.
RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko vēstījumā baltkrievu tautai un Nacionālajai sapulcei brīdināja, ka eskalācija pie valsts robežām nav pieļaujama, stāsta Sputnik Baltkrievija.
Pēc viņa domām, ar Lietuvu ir jārunā stingri, tomēr pragmatiski, samērīgi atbildot uz tās soļiem.
"Nedod Dievs, ja izraisīsiet karu kopā ar citām Baltijas valstīm. Tas nozīmēs gan jūsu valstiskuma, gan jūsu attīstības beigas," norādīja Lukašenko.
Viņš precizēja, ka tie nav nekādi draudi – tas ir brīdinājums.
Aleksandrs Lukašenko: Baltkrievijā nekad nebūs nekādas okupācijas - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2022
Video
Aleksandrs Lukašenko: Baltkrievijā nekad nebūs nekādas okupācijas
"Ar šo brīdinājumu es vēršos pie Baltijas valstu tautām, nevis valdībām," teica prezidents.
Lukašenko uzskata, ka Polija un Lietuva darbojas ASV politikas stratēģijas gultnē.
"Viņu acīs tā ir izdzīvošanas stratēģija, iespēja uz visiem laikiem palikt par garlaicīgu Eiropas pažobeli. Mēģinot izdevīgi pārdot savas politiskās avantūras, lietuvieši grimst haosā, turklāt kaitē paši sev. Iztapdami Savienotajām Valstīm, viņi metuši izaicinājumu pat lielajai Ķīnai, iesaistījušies konfrontācijā ar Krievijas Federāciju," atgādināja Lukašenko.
Viņš brīdināja, ka, Lietuvai ieviešot ierobežojumus Baltkrievijas eksporta preču tranzītam, Minska izvērtēs iespēju pārorientēt savas kravas uz Krievijas ostām un aizliegt Lietuvas eksportu savā teritorijā.
"Mēs nelaidīsim jūsu eksportu caur Baltkrieviju – jūs šo ceļu aizmirsīsiet. Vienosimies ar Krieviju, un arī pa citiem ceļiem nenokļūsiet. Kāpēc jūs tā rīkojaties? Atgriezīsimies pie normālas sadarbības, kamēr vēl vājprāts ir kontrolējams," piebilda Baltkrievijas prezidents.
Военнослужащие во время совместных военных учений РФ и Беларуси - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Viedoklis
Vēl karš nav sācies: kāpēc Krievija pārbauda cīņas gatavību
Viņš uzsvēra, ka Baltkrievijas un Lietuvas ekonomiskajā karā Lietuva uzvaru neizcīnīs.
Minskas un Viļņas attiecības sabojājās pēc prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā 2020. gadā. Toreiz uz Lietuvu devās vairāki baltkrievu opozicionāri, viņu vidū – arī bijusī prezidenta kandidāte Svetlana Tihanovska.
Nākamais spriedzes posms sākās pēc incidenta ar aviokompānijas Ryanair lidmašīnu 2021. gada maijā, kad Lietuva aicināja ES apturēt Baltkrievijas dalību Starptautiskajā civilās aviācijas organizācijā un atcelt lidojumus par Baltkrieviju.
Attiecības atkal saasinājās pērnā gada jūnijā migrācijas krīzes donā, kad tūkstošiem Āzijas un Āfrikas valstu pilsoņi mēģināja nonākt Lietuvas un Polijas teritorijā. Lietuvas valdība ieviesa ārkārtējās situācijas režīmu pie Baltkrievijas robežas un sāka būvēt papildu nožogojumus.
Valsts departamenta ēka Vašingtonā - Sputnik Latvija, 1920, 23.01.2022
Pasaulē
ASV Valsts departaments atbildējis uz ideju par Krievijas kodolieročiem Baltkrievijā
Ziņu lente
0