Pasaulē

ASV Valsts departaments atbildējis uz ideju par Krievijas kodolieročiem Baltkrievijā

© AP Photo / J. Scott Applewhite, FileValsts departamenta ēka Vašingtonā
Valsts departamenta ēka Vašingtonā - Sputnik Latvija, 1920, 23.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departaments uzskata, ka Krievija var izvietot kodolieročus Baltkrievijā līdz ar konstitūcijas grozījumiem šajā valstī.
RĪGA, 23. janvāris - Sputnik. ASV Valsts departaments uzskata, ka grozījumi Baltkrievijas konstitūcijā var novest pie Krievijas kodolspēku dislokācijas republikas teritorijā, vēsta RIA Novosti.
"Šie konstitucionālo grozījumu projekti var liecināt par plāniem atļaut Krievijas konvencionālo un kodolspēku dislokāciju teritorijā," paziņoja augstu stāvošs Valsts departamenta pārstāvis tālruņa sarunā.
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 23.12.2021
Viedoklis
Kodolieroči Baltkrievijā: "Iskanderi", "Cirkoni" vai "Sarmati"?
Valsts departamenta pārstāvis paziņoja, ka piedāvātie Konstitūcijas grozījumi iekļaujot formulējumu, ko iespējams interpretēt kā punktu, kas "paver Krievijai ceļu pie garnizona spēku dislokācijas Baltkrievijas teritorijā".
ASV Valsts departaments vienlaikus novērtēja arī Krievijas kodolspēku izvietošanas izredzes Baltkrievijā, ņemot vērā republikas prezidenta Aleksandra Lukašenko publiskās uzrunas, paziņoja iestādes pārstāvis.
"Diskusijas par kodolieročiem Baltkrievijā Lukašenko sāka novembrī. Viņš par to runāja," paziņoja Valsts departamenta pārstāvis.
Pēc viņa vārdiem, "jābūt uzmanīgiem, ja tāds līderis kā Lukašenko runā par kodolieročiem".
ASV GS iznīcinātāji F-15E Strike Eagle - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Viedoklis
NATO krustcelēs: vai Baltijas valstis gatavas ASV kodolraķešu dislokācijai
Valsts departamenta darbinieks uzskata, ka Baltkrievijas konstitūcijas grozījumu projekts it kā dāvāšot Krievijas iespēju dislocēt republikā konvencionālos un kodolspēkus. Citādi savu vērtējumu ierēdnis nevarēja apstiprināt.
Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko intervijā RIA Novosti paziņoja, ka Baltkrievija piedāvās Krievijai iespēju izvietot kodolieročus savā teritorijā, ja NATO spers analoģisku soli Polijā. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Lukašenko vārdus nāktos uzskatīt par brīdinājumu Rietumiem. Decembra vidū Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs intervijā RT Arabics pastāstīja, ka Minska izvērtē iespēju dislocēt savā teritorijā kodolieročus, parādoties draudiem no NATO puses.
Ziņu lente
0