Latvijā

Kurš kuru uztur: uzņēmēji pieprasa Kariņa atvainošanos

© Valsts kancelejaLatvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visus līdzekļus, kas tiek atvēlēti ministriju, slimnīcu, skolu un citu valsts iestāžu uzturēšanai, rada uzņēmēji.
RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis ieteica premjerministram Krišjānim Kariņam publiski atvainoties uzņēmējiem par vārdiem, ka "sabiedrība uztur biznesu", teiks organizācijas vietnē.
Šonedēļ Tūrisma krīzes vadības komiteja pieprasīja finanšu ministra Jāņa Reira un veselības ministra Daniela Pavļuta demisiju – komitejas pārstāvju ieskatā viņi ir atbildīgi par pagrimumu nozarē.
Atbildot uz šo prasību, Kariņš intervijā paziņoja, ka sabiedrība nevarot mūžīgi uzturēt biznesu, it īpaši, ja tas nav pieprasīts.
"Publiski izskanējušais Ministru prezidenta apgalvojums, ka sabiedrība no saviem nodokļiem uztur uzņēmējus, ir pilnīgi aplams, uzņēmējus aizvainojošs un nepamatoti šķeļ sabiedrību. Ņemot vērā, ka naudu valsts budžetā nopelna pamatā uzņēmēji un viņu komandas, es aicinu Ministru prezidentu publiski atvainoties visiem uzņēmējiem par šo aizvainojošo un nepatieso apgalvojumu," teica Roskovskis.
Viņš atgādināja, ka nauda neuzrodas valsts budžetā no nekā – tā nāk no uzņēmējdarbības, visvairāk no uzņēmumiem, kas nodarbojas ar eksportu.
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Latvijā
"Vairs nevaram uzturēt valdību": sociālie tīkli atbildēja ministru prezidentam
"Eksportējošie uzņēmumi, pārdodot savas preces un pakalpojumus ārpus Latvijas robežām, mūsu valsts budžetam piesaista naudu no ārpuses. Tāpat arī iekšējā tirgū strādājošie uzņēmēji rada darba vietas, preces, pakalpojumus, līdz ar to arī naudu. Tā kā nauda rodas tirgus attiecību rezultātā – ja nav uzņēmēju un nenotiek uzņēmējdarbība, nerodas nauda, ko pārdalīt, ielikt valsts budžetā un realizēt valsts funkcijas," uzsvēra LTRK prezidents.
Viņš atzīmēja, ka uzņēmumi, kas izpilda valsts pasūtījumus un piedalās valsts budžeta izlietošanā, to var īstenot tikai tāpēc, ka ir nauda, ko radījuši eksportējošie un tirgū aktīvie uzņēmēji un, kas nonākusi publiskā sektora izmantošanai. Visi līdzekļi, kas nonāk ministrijās, slimnīcās, skolās un citās valsts iestādēs, ir uzņēmēju radīti, jo publiskais sektors viens pats naudu nerada.
Pie tam valsts, kas dzīvo uz biznesa rēķina, rada tam dažnedažādus šķēršļus.
"Pēdējos divus gadus, kas pavadīti pandēmijas ēnā, valsts ir nesamērīgi ierobežojusi uzņēmējus, it sevišķi tās nozares, kas šobrīd cietušas visvairāk, piemēram, tūrisma un viesmīlības nozare. Vienā brīdī valsts vadītāji saka, ka strādāt nedrīkst, bet citā – paziņo, ka nevar vairs nozares uzņēmumus uzturēt," atgādināja Rostovkis.
Kafejnīca Tokijas zoodārzā - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2022
Latvijā
Restorators: Latvijā paliks tikai VID, visi uzņēmēji aizbrauks
LTRK jau sen aicina valdību ļaut strādāt uzņēmējiem, vienlaikus pašiem rūpējoties par to, lai viņu uzņēmumos vīruss neienāk, kā tas notiek citās valstīs
"Tikmēr citās Eiropas valstīs daudzas nozares sāk atgriezties pirmspandēmijas stāvoklī, uzņēmumi strādā, nozares iet uz priekšu, jo ierobežojumi ir elastīgāki, samērīgāki. Līdz ar to, tām valstīm budžeta nauda nav jāinvestē uzņēmēju atbalstam, uzņēmēji naudu rada paši," konstatēja Rostovkis.
Vienlaikus Latvijas tirgotāju asociācija atbalstīja finanšu ministra un veselības ministra atkāpšanos, ko iepriekš pieprasīja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija, Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas skaistumkopšanas speciālistu asociācija.
Ziņu lente
0