Viedoklis

Rietumi baidās, ka Putins restaurēs PSRS. Vai tas ir īstais iemesls bailēm?

© Sputnik / Юрий ИвановKoncerts par godu PSRS izveidošanas 60.gadadienai
Koncerts par godu PSRS izveidošanas 60.gadadienai - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PSRS sabrukuma trīsdesmitās gadadienas priekšvakarā Valsts sekretāra vietniece Viktorija Nulanda Senāta sēdē paziņoja, ka nobažījusies: Vladimirs Putins, iespējams, nolēmis ieiet vēsturē, kā Padomju Savienības restaurētājs.
Šāda veida izteikumi, kas pēdējos gados tiek pausti gana regulāri, izraisa apjukumu – nav saprotams, vai cilvēki (runa taču ir par visaugstākā ranga Rietumu elites pārstāvjiem) patiešām tic teiktajam, vai viņiem tā ir vien tāda ērta propagandiska šausmenīte, portālā RIA Novosti mēģināja izprast Irina Alksnis.
Labāk būtu, ja patiess būtu otrs variants – ciniska liekulība un meli izskatās pievilcīgāk nekā neprofesionālisms, ģeopolitiskā pretinieka dziļākā neizpratne un vispār prāta trūkums.
1991. gada 8. decembrī Baltkrievijas, Krievijas Federācijas (KPFSR) un Ukrainas vadītāji parakstīja Vienošanos par Neatkarīgo valstu sadraudzības dibināšanu - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Viedoklis
XX gadsimta galvenās ģeopolitiskās katastrofas pirmavoti un būtība
Labi zināms, ka Vladimirs Putins uzskata PSRS sabrukumu par pagājušā gadsimta lielāko ģeopolitisko katastrofu un neslēpj sentimentālās jūtas pret šo laikmetu. Pēc Nulandas un viņas biedru domām ar to pietiek, lai turētu viņu aizdomās par "ļaunuma impērijas" atdzimšanas plāniem. Taču to, ka Krievijas prezidents vairākkārt kritizējis padomju sistēmu, norādot gan uz tās trūkumiem, gan uz konkrētām PSRS vadības liktenīgajām kļūdām, viņi acīmredzot uzskata par nepietiekami nozīmīgu faktu, lai ņemtu to vērā.
Bet šajos apsvērumos iekļauta Vladimira Putina attieksme pret padomju laika periodu – ne cilvēka (par to laiku viņam ir visai siltas atmiņas), bet gan valsts darbinieka attieksme, kurš jau trešo desmitgadi ir atbildīgs par dižvalsts likteni.
Pēdējā laikā atkal notiek asas diskusijas par PSRS sabrukuma iemesliem un vaininiekiem. Taču nopietnu pretrunu izteiktajās versijās nav tik daudz, un tos var apkopot dažās tēzēs.
Последствия беспорядков в здании Конгресса США - Sputnik Latvija, 1920, 23.11.2021
Viedoklis
Amerikāņu pāķi nevēlas atzīt Putinu
Pirmā — Padomju Savienības krīze un nāve izrietēja no iekšējiem iemesliem. Ārējo faktoru nozīme – tostarp rietumu destruktīvā propaganda – bija niecīga.
Otrā — šiem iekšējiem iemesliem lielākoties piemita sistēmisks raksturs. Proti, noteikti bija konkrētu cilvēku konkrēti lēmumi ar liktenīgām sekām. Tas attiecas arī uz Belovežas vienošanos, kas tika parakstītas pirms 30 gadiem. Taču vispār te var runāt par padomju kadru politikas būtiskākajiem trūkumiem, kuru dēļ 1980. gados padomju elites lielākā daļa izrādījās cilvēki, kuri ar entuziasmu iznīcināja valsti, kas virzīja viņus pa karjeras kāpnēm, bet pārējie klusēdami pieņēma jauno status-quo un tikai nedaudzi centās tam pretoties. Var arī atcerēties nacionālo principu, uz kura balstījās PSRS valstiskums, un kam bija liktenīga loma — to Putins arī vairākkārt pieminējis. Tas vēl nav viss.
Президенты России и Беларуси Владимир Путин и Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2021
Viedoklis
Kāpēc tik ilgi top Sabiedrotā valsts
Trešā — loģiski izriet no pirmām divām: PSRS sabrukums kļuvis neizbēgams savu sākumīpatnību dēļ. Ilgtermiņā Padomju Savienība vienkārši nebija dzīvotspējīga.
Valsts īstenoja lielu septiņdesmit gadus ilgu eksperimentu, kas tikpat grandiozi izgāzies. Turklāt Krievija – KPFSR veidā – šajā eksperimentā bija galvenais donors un resursu avots (gan cilvēku, gan finanšu), kas tolaik visai slikti ietekmēja tās attīstību. daudzu sociālekonomisko rādītāju aspektā tā ievērojami atpalika no parējām savienības republikām.
Turklāt Padomju Savienības — kā valstiska un politiska veidojuma — sabrukuma sekas valstij izrādījās drausmīgas, nostādot to uz izdzīvošanas robežas. Ar dažiem negatīviem efektiem (piemēram, 1990. gadu demogrāfiskā bedre) Krievijai vēl būs jācīnās desmitiem gadu.
Maskavas panorāma - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2021
Vladimira Putina raksts: Būt atklātiem, neskatoties uz pagātni
Būtībā visa Putina politika valsts vadītāja amatā ir tiešs pretstats padomju projektam: konservatīvisms — pret ideoloģisko radikālismu; pakāpeniski (pēc dažu neapmierināto domām – pārāk lēni) pārkārtojumi — pret revolūciju; tautas pasargāšana - pret mobilizāciju un pārpūlēm; dabiska, organiska izaugsme – pret straujām reformām saskaņā ar utopisko modeli. Un tā tālāk.
Putina, tāpat kā visas Krievijas vadības acīs Padomju Savienība, lai arī ar to saistītas siltas atmiņas, politiskajā ziņā drīzāk ir bubulis. Paraugs tam, kā nedrīkst darīt, jo tas ir garantēts ceļš pretī kārtējai nacionālajai katastrofai tuvākajā nākotnē. Jo valstij - īpaši tādai kā Krievija - septiņas desmitgades ir ļoti mazs termiņš.
Viss minētais nebūt nav nekāds noslēpums. Gluži pretēji, daudziem tā ir sen jau zināma patiesība. Daudziem — bet acīmredzot ne Rietumu ekspertiem, proti, cilvēkiem, kuru zināšanas un izpratni par Krieviju ņem vērā, kad pieņem lēmumus Vašingtonā, Londonā, Berlīnē, Briselē un citur.
Azarovs: kāda ir Rietumu reālā politika bijušajās PSRS republikās - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Video
Azarovs: kāda ir Rietumu reālā politika bijušajās PSRS republikās
Tāpēc arī pušu dialogs rada arvien dziļāku neizpratni. Krievijas un ASV prezidentu nesenā saruna tendenci tikai padziļināja. Sākumā Rietumi sarīkoja mediju histēriju visā pasaulē par drīz gaidāmo Maskavas iebrukumu Ukrainā (ar kādu mērķi?) - un paši tam noticēja.
Tiesa, jāatzīst, ka pasaules ainā, kur Kremlis vadās pēc Portosa principa ("Es kaujos tāpēc, ka es kaujos") un gatavs bez jebkāda iemesla iebrukt kaimiņvalstī, pilnīgi organiski iekļaujas priekšstats par Vladimira Putina megalomānisko tieksmi restaurēt pirms trīsdesmit gadiem sabrukušo valsti.
Krievijai paliek vien sniegt atturīgus komentārus par partneru dīvaino, iespējams, pat neadekvāto uzvedību. Un gatavot hiperskaņas, kodola un citus "trakokreklus" - gadījumam, ja situācija tomēr pasliktināsies.
Флаг Соединенных Штатов Америки - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2021
Viedoklis
Aizklapēt Ameriku ciet. Kāpēc ASV nolaiž dzelzs priekškaru
Ziņu lente
0