Krievijā

Krievijai nevēlas jaunas Rietumu kļūdas: Lavrovs atgādināja Baltijas valstu uzņemšanu NATO

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankas Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
 Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas republikas nekļuva par labiem Krievijas kaimiņiem pēc iestāšanās aliansē, kā solīja Rietumi, - gluži pretēji, rusofobais mazākums mudina ES un NATO turpināt Krievijai naidīgu politiku, kas dzen strupceļā.
RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Krievija principiāli pieprasa NATO atteikties no paplašināšanās uz austrumiem, ņemot vērā rezultātu, pie kāda novedusi Baltijas valstu un Polijas iestāšanās aliansē, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.
21. janvārī Lavrovs tikās ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, turpinot divpusējo pārrunu sēriju par drošības garantijām Eiropā. Diplomāts norādīja, ka ASV saņēmušas atbildes uz vairākiem saviem jautājumiem, un tās palīdzēs sagatavot ASV rakstisko reakciju uz Maskavas ierosinājumiem.
Sergejs Lavrovs un Entonijs Blinkens  - Sputnik Latvija, 1920, 21.01.2022
Politika
Krievijas ārlietu ministrs pastāstīja par pārrunām ar Blinkenu Ženēvā
Lavrovs paziņoja, ka Krievija pārrunās atkārtojusi prasību pārtraukt NATO bezgalīgo paplašināšanos uz austrumiem – tā ir principiāla Maskavas pozīcija.
"Šis bloks tika radīts pret Padomju Savienību, bet tagad darbojas pret Krieviju. Kad austrumeiropieši, tie paši poļi, baltieši tiecās iestāties NATO, mēs brīdinājām Rietumus par to, ka tā būs kļūda un nekādi nestiprinās drošību, tikai pastiprinās ekstrēmistisko noskaņojumu," pastāstīja Lavrovs.
Diplomāts atgādināja, ka toreiz Rietumi vairākkārt apgalvoja Krievijai, ka viss notiks pavisam citādi. "Mēs viņus uzņemsim NATO, un no padomju laikiem palikušās fobijas norimsies, un tie būs jums miermīlīgi un labi kaimiņi."
"Notika pavisam citādi. Rusofobais mazākums ar Baltijas valstīm un Poliju priekšgalā vada balli ne tikai NATO, bet arī Eiropas Savienībā, piespiež visos jautājumos bez izņēmuma turpināt Krievijai naidīgu politiku, kas ved strupceļā," konstatēja Lavrovs.
Pērnā gada decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem virkni prasību jautājumā par drošības garantijām Eiropā. Publicētajos līgumu projektos ar ASV un NATO ietverti punkti par juridiski apstiprinātu atteikšanos no alianses tālākas paplašināšanas uz austrumiem, no Ukrainas pievienošanas blokam un armijas bāzu radīšanas pēcpadomju valstu teritorijā.
Janvāra sākumā Eiropā notika Krievijas un ASV pārrunas, kā arī Krievijas un NATO padomes sēde, kurā tika apspriesta drošības iniciatīva. Maskava novērtēja, ka konsultācijas bija savlaicīgas un lietderīgas, kā arī atzīmēja, ka gaida no ASV solīto rakstisko atbildi uz saviem ierosinājumiem.
Ziņu lente
0