Baltijā

Satiksmes ministrs nav pārliecināts par Baltkrievijas minerālmēslu tranzītu apturēšanu

© Sputnik / Андрей Александров / Pāriet pie mediju bankasКлайпедский морской порт
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija, 1920, 20.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas satiksmes ministrs Marjus Skuodis nevar garantēt, ka citās ES valstīs reģistrētie ekspeditori uz īstermiņa pasūtījumu pamata nevarēs pārvadāt "Belaruskalij" minerālmēslus.
RĪGA, 20. janvāris - Sputnik. Lietuvas satiksmes ministrs Marjus Skuodis nav pārliecināts, ka "Belaruskalij" minerālmēslu tranzīts caur Lietuvu būs apturēts 1. februārī, kad tiks lauzts "Lietuvos geležinkeliai" un Baltkrievijas minerālmēslu ražotāja noslēgtais līgums. Pēc viņa domām, tranzītu var apturēt tikai Eiropas Savienības ieviestās sankcijas, vēsta obzor.lt.
Atgādinām, ka 12. janvārī Lietuvas apstiprinājusi stratēģisko uzņēmumu darījumu izvērtēšanai izveidotās valdības komisijas atzinumu, ka "Lietuvos geležinkeliai" līgums ar "Belaruskalij" neatbilst nacionālās drošības interesēm, tāpēc tas tiks lauzts no 1. februāra.
Министр иностранных дел Литвы Габриэлюс Ландсбергис - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Baltijā
Lietuva atzīst: sankcijas pret "Belaruskalij" nes "nepareizu efektu"
Tomēr tas neaizliedz citiem pārvadātājiem vai ekspeditoriem sniegt transportēšanas pakalpojumus. Tāpēc valdība cer jau šomēnes sagatavot grozījumus likumā par starptautiskajām un ekonomiskajām sankcijām. Ja ministru kabinets apstiprinās grozījumus februārī, Seims tos pieņems steidzamā kārtā.
Ministrs Skuodis norāda, ka pēc 1. februāra Lietuvas uzņēmumi, visticamāk, nevarēs pārvadāt Baltkrievijas minerālmēslus nacionālās drošības prasību dēļ, taču neviens nevar garantēt, ka to nevar nevarēs darīt citās ES valstīs reģistrētie ekspeditori.
"Daudzu iemeslu dēļ es nevaru simprocentīgi garantēt (ka pēc 1. februāra apstāsies minerālmēslu tranzīts - red. piez.)," sacīja Skuodis.
Baltkrievijas minerālmēslu ražotājs Belaruskalij  - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Baltijā
Zaudējumu jūra: Lietuva paziņoja, kad tiks lauzts līgums ar "Belaruskalij"
Viņš atteicās komentēt topošos grozījumus likumā par starptautiskajām un ekonomiskajām sankcijām, jo tas ir Ārlietu ministrijas pārziņā, tomēr uzsvēra, ka jebkādus soļus var veikt tikai tad, ja tos akceptēs Eiropas Komisija.
8. decembrī stājās spēkā ASV sankcijas pret "Belaruskalij", tomēr uzņēmuma minerālmēslu tranzīts caur Lietuvu neapstājās, jo baltkrievu kompānija jau novembrī apmaksāja dzelzceļa pārvadājumus avansā.
Ziņu lente
0