Krievijā

Krievijas zinātnieki ir gatavi dot Zemei kosmisko elektroenerģiju

© Pixabay / myersalex216Планета Земля
Планета Земля - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laikā, kad Eiropā turpinās enerģētiskā krize un saglabājas elektroenerģijas deficīts, Krievijas zinātnieki atraduši alternatīvu – "Roskosmos" izstrādājis elektrostacijas modeli, kas pārraidīs enerģiju no kosmosa.
RĪGA, 16. janvāris – Sputnik Meedia. Koncerna "Roskosmos" speciālisti izstrādājuši perspektīvas kosmiskās elektrostacijas projektu, kas nodos uz Zemi Saules enerģiju no kosmosa, stāsta Sputnik Meedia.
"Projekts nodrošinās regulāru alternatīvās elektroenerģijas piegādi grūti pieejamiem Zemes rajoniem – salām, kalnu un ziemeļu rajoniem, neatkarīgi no laika apstākļiem un diennakts laika, kā arī ļaus nodot enerģiju citiem kosmiskajiem aparātiem akumulatoru plānveida uzlādēšanai un avārija ssituāciju gadījumam," teikts holdinga "Rossijskije kosmicheskije sistemi" paziņojumā.
Elektrostacijas kompleksu veido divi segmenti. Pārraides modulis ir bezpilota kosmiskais kuģis ar 70 kvadrātmetru platību, kas uzkrāj Saules enerģiju un nodod to uz Zemi, kā arī uztvērēja modulis – virszemes moobilo antenu sistēmas ar akumulatoriem, kas saņem Saules enerģiju no kosmiskā kuģa pa lāzera kanālu, pārveido to elektroenerģijā un izplata patērētājiem.
Globālā katastrofa - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2021
Viedoklis
Klimatiska izgāšanās. Zinātnieki uzskata: globāla katastrofa ir nenovēršama
Bez tam kuģis var kļūt par orbitālo "uzlādes staciju" – nodot enerģiju satelītiem operatīvai akumulatoru uzlādēšanai. Kosmiskā elektrostacija būs aprīkota ar vadības iekārtu, kas ļauj sabalansēt enerģiju, un uzkrāt pāri palikušo Saules enerģiju.
Holdinga Perspektīvās aparatūras izstrādes nodaļas inženiere Marija Barkova pastāstīja, ka sakarā ar Zemes dabas resursu izsīkumu aktuāls ir uzdevums atrast alternatīvos enerģijas avotus.
"Mūsu planētas atmosfērā Saules stari izkliedējas un gandrīz pilnībā zaudē savu energoefektivitāti. Taču atklātā kosmosā Saules enerģijas pielietojuma lietderības koeficients ir desmitiem reižu augstāls. To iespējams pārveidot par lāzera staru un noraidīt uz Zemi ar minimāliem enerģijas zaudējumiem," paskaidroja Barkova.
Pēc viņas vārdiem, cilvēce var smelties enerģiju neierobežotā daudzumā no kosmosa, no atjaunīgā avota – Saules. "Šī izstrāde ir teicama alternatīva kodoltermiskajai enerģētikai," uzsvēra pētniece.
Saules kosmiskā elektrostacija darbojas saskaņā ar sadalītās enerģijas uzkrāšanas shēmu – stacijas speciālais Saules kolektors pieņem Saules izstarojumu, un tas sadalās divos virzienos. Mazākā daļa, apmēram 5% nonāk "apgādes" akumulatorām kas paredzēts pašas stacijas barošanai. Pārējie 95% tiek padoti uzkrājošajā akumulatorā. Tas paredzēts enerģijas padevei uz Zemi pa lāzera kanālu.
Ветряные электростанции - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2021
Viedoklis
Eksperts: Eiropas "zaļā pāreja" enerģētikā ir fiziski neiespējama
Enerģijas lāzera padeves priekšrocība ir translācijas īsais laiks – no nanosekundes, un zemā kūļa izkliedēšanās, atzīmēts holdinga paziņojumā. Speciālisti vēsta, ka konstrukcijā paredzēts ari "Saules enerģijas uzkrāšanas buferis", kas tiek izmantots, kad "barošanas" un "uzkrāšanas" akumulatori ir pārpildīti: vērtīgās enerģijas pārpalikumi nonāk speciālā izstarošanas ģeneratorā, pēc tam – "bufera" akumulatorā, uzglabāšanai.
Izstarošanas ģeneratoru veido magnetrons un optiskais kvantu ģenerators. Tie izstrādā lāzera un SAF izstarojumu, elektronu plūsmas mijiedarbībā ar elektrisko lauku. Izstarojums tiek padots pārveidotājā, tas pārvērš to par elektrisko strāvu, kas uzkrājas "bufera" akumulatorā. Pēc komandas "bufera" elektroenerģiju iespējams palaist caur ciklotrona pārveidotāju uz virszemes antenu ar lāzera starpniecību.
RKS pieļāva, ka tādas KES atradīsies sinhronajās Saules orbītās ar 82°, 90° un 98° noslieci. Lāzera kūļa precīzu notēmēšanu un mobilajām sauszemes antenām nodrošinās sinhronizējošais programmas komplekss.
Gāzesvads  - Sputnik Latvija, 1920, 31.12.2021
Viedoklis
Krievijas gāzei jābūt "zilai", citādi tā Eiropai nebūs vajadzīga
Ziņu lente
0