Pasaulē

"Pasūtījumi tiek atcelti": Lietuva vēlas sūdzēties ESAO par Ķīnu

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasKonteineru vilciens no Eiropas uz Ķīnu
Konteineru vilciens no Eiropas uz Ķīnu - Sputnik Latvija, 1920, 11.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rūpnieki konstatējuši, ka jau kopš augusta uzņēmējdarbība saskaras ar ekonomisko "spiedienu".
RĪGA, 11. janvāris – Sputnik. Lietuvas Rūpnieku konfederācija vērsusies Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) Biznesa un rūpniecības jautājumu konsultatīvajā komitejā ar mērķi piesaistīt ESAO uzmanību Lietuvas situācijai tirdzniecības attiecību attīstībā ar Ķīnu, vēsta Sputnik Lietuva.
Rūpnieki atzīmē, ka jau kopš augusta uzņēmējdarbība saskaras ar ekonomisko "spiedienu", turklāt Ķīnas nesenie soļi skar ne tikai Lietuvu, bet arī piegādes ķēdītes un investorus Eiropā.
"Lielākās grūtības saistītas ar Lietuvas izcelsmes preču un kravu deklarēšanu, tomēr ar problēmām saskaras arī kravas, kas tiek sūtītas no citām ES valstīm, ja tās satur Lietuvā ražotas detaļas," teikts paziņojumā.
Saskaņā ar konfederācijas datiem, vairāk nekā 130 kompānijas nevar nosūtīt savas preces, simtiem konteineru iestrēguši ostās Ķīnā, un tos nav iespējams nosūtīt uz citām valstīm. Tāpat uzņēmēji apgalvo, ka Lietuvas kompānijām ir grūti iepirkt izejvielas Ķīnā pat tad, ja pasūtītājs ir cita ES valsts, ja zināms, ka izejvielas saņēmējs būs Lietuva.
Klaipēdas jūras osta - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2022
Baltijā
Būs vēl sāpīgāk: Lietuvā par zemu novērtēta Ķīnas "sankciju vāle"
"Uzņēmēji atzīmē, ka partneri no Ķīnas izvairās no sadarbības, pasūtījumi tiek anulēti, partneri atsakās pagarināt pašreizējos līgumus un noslēgt jaunus, krītas Lietuvas produkcijas tirdzniecības apjomi. Tāpat Ķīna vēršas ar spiedienu pret starptautiskajām kompānijām, kam ir ražotnes Lietuvā, lai tās pārtrauktu sadarbību ar Lietuvu, citādi radīsies grūtības ar viņu produkcijas piegādēm Ķīnai," stāsta rūpnieki.
Konfederācija cer, ka Biznesa un rūpniecības jautājumu konsultatīvā komiteja pievērsīs ESAO uzmanību situācijai un vērsīsies Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO).
Lietuvas un Ķīnas attiecībās pērn izcēlās krīze, kad Viļņa deva atļauju Taivānas pārstāvniecības atklāšanai valstī. Ķīna kategoriski iebilda pret tādu nosaukumu, atsauca vēstnieku un ieteica Lietuvai rīkoties tāpat. Rudens nogalē ĶTR pazemināja diplomātiskās attiecības ar Lietuvu līdz pilnvarotā līmenim, Ķīnas misija Viļņā kļuvusi par pārstāvniecību.
Metinātājs  - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Baltijā
Viļņas un Pekinas konflikta rezultātā iespējama vācu uzņēmumu slēgšana Lietuvā
Decembra sākumā Lietuvas uzņēmēji sāka sūdzēties par to, ka Ķīna it kā esot izdzēsusi Lietuvu no savas muitas sistēmas, tāpēc neesot iespēju aizpildīt eksporta kravu dokumentāciju. Pēc kāda laika Lietuva atkal parādījās ĶTR muitas sistēmās, Pekina paskaidroja, ka nav bloķējusi Lietuvu. Tomēr kompānijas vēl aizvien informē par grūtībām, eksportējot savu produkciju uz Ķīnu.
Pekina jau vairākkārt uzsvērusi, ka Lietuva pārkāpusi savas starptautiskās saistības, bet ĶTR tikai aizsargā savu suverenitāti.
Ziņu lente
0