Viedoklis

Rietumos uzskata, ka par krīzi Kazahstānā vainojama Krievija

© Sputnik / Жанна Етекбаева / Pāriet pie mediju bankasSituācija Kazahstānā
Situācija Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumu iedzīvotāju jaunavīgajās smadzenēs rada ainu: tālā, nabadzīgā valstī, kuras nosaukums beidzas ar "-stāna", sultāns ceļ gāzes cenas, trūkumcietēji iziet ielās. Sultāns sauc palīgā Putinu, un Kremlis ieved armiju suverēnas valsts teritorijā. Tīrās šausmas!
Protesti Kazahstānā jau sākumā izskatījās dīvaini. To iegansts – gāzes cenu pieaugums – bija tīri formāls. Drīz vien cenas samazināja, taču grautiņi tikai auga augumā.
Pārsteidza neticamais notikumu ātrums. Ritma un nežēlības ziņā notiekošais atgādināja bruņotu apvērsumu, nevis protestus. Pēdējā laikā jau pietiekami gadījies vērot "miermīlīgos protestētājus". Mēs lieliski zinām, kā viņi izskatās, tie modīgie hipsteri, inteliģentās vecmāmiņas, pustrakās mammītes ar bērniem un neskaidra dzimuma partneriem. Tādi var mēnešiem ilgi klīst pa ielām ar kreatīviem plakātiņiem un taisīt pašiņus ar protesta zvaigznēm, portālā RIA Novosti konstatēja Viktorija Ņikiforova.
Te bija citādi. Nekādu saprotamu aktuālu jautājumu, neviena, kas tos publiskotu, nekādu maidanu ar šovbiznesu, dziesmām un dančiem. Tikai lietišķs un asiņains grautiņš, likumsargu slepkavības, administratīvo ēku dedzināšana, uzbrukumi ieroču veikaliem. Ziņu telekanālos mierīgu demonstrantu vietā – viscaur trenēti jauni vīrieši sporta jakās, kuri organizēti snāja šurp un turp starp degošam automašīnām. Satraukumu vairoja ziņu virsraksti. "Almati apkaimē rit kaujas". "Protestu dalībnieki ieņēmuši Almati lidostu". Kur jūs esat redzējuši "miermīlīgus aktīvistus", kuri profesionāli apšaudās ar karavīriem un burtiski pāris stundu laikā ieņem valsts galveno lidostu?
Российские миротворцы вместе с казахстанскими силовиками взяли под полный контроль аэропорт Алматы - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Video
Krievijas mierneši palīdzēja Kazahstānas BS atgūt Almati lidostu
Šķiet, saikni starp islāmistiem, noziedzniekiem – visi uzbrukumi likumsargiem bija nepārprotami bandītiskas iebiedēšanas akcijas – un ārējiem apvērsuma pasūtītājiem organizēja uz ārzemēm aizbēgušais kazahu oligarhs Muhtars Abļazovs. Lai nu kā, nesenajā intervijā Reuters viņš pats sevi nosauca par protestu līderi.
Viņa biogrāfija ir fantastiska. Kritiķi apgalvo, ka viņš cieši saistīts ar kazahu kriminālajām aprindām. Nav zināms, vai tā ir patiesība, taču jau vairāk nekā desmit gadus viņu medī vairāku valstu tiesībsargājošās iestādes. Nebeidzamas tiesas, aresti, aizturēšanas, noslēpumaina izgaišana, ekstradīcijas prasības, pazuduši miljoni... īsts grāfs Montekristo.
Aizbēdzis no Kazahstānas ar nozagtiem (pēc vietējo tiesībsargājošo iestāžu versijas) miljardiem, Abļazovs parādījās Londonā. Kā zināms, tā nevienu neizdod. Neskatoties uz ekstradīcijas prasībām, viņu noformēja kā "bēgli". 2017. gadā "Financial Times" publicēja ļoti interesantu pētījumu par Abļazova dzīvi ārzemēs. Kā tikai tur nav! Gan sakari ar amerikāņu un britu specdienestiem, gan britu valdības mīklaina aizbildnība.
Ситуация в Казахстане на фоне протестов - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Pasaulē
Eksperts par Rietumu "demokrātijas attīstībai" piešķirto grantu lomu nemieros Kazahstānā
2012. gadā Londonas Augstā tiesa piesprieda Abļazovam brīvības atņemšanu uz 22 mēnešiem. Taču pirms sprieduma pasludināšanas oligarham deva iespēju bēgt no valsts. Pie tam "bēgļa" statusu neatņēma. Abļazovs devās uz Franciju, no turienes viņu mēģināja izraidīt uz Krieviju (arī tur viņš "pastrādājis" ar krāpnieciskām shēmām), taču to nepieļāva bēgļa statuss. Tas paredz, ka Abļazovs nav nekāds krāpnieks, bet gan politiskais ieslodzītais.
2020. gadā oligarhs tādu pašu statusu saņēma arī Francijā.
Tā Lielbritānijas un Francijas varasiestādes legalizēja cilvēku, kas turēts aizdomās par dažādiem ekonomiskajiem noziegumiem. Piedevām 2022. gada janvārī šis kriminālais talants ieradies Kijevā, pasludinājis sevi par protestu līderi un diriģē notikumus Kazahstānā. Vienlaikus valstī sāka aktīvu darbu simtiem Rietumu NVO – no Sarkanā Krusta līdz bēdīgi slavenajai USAID ar tās neizmeļamajiem budžetiem un brīvprātīgo armijām.
KDLO miernešu iejaukšanās deva iespēju varasiestāžu darbiniekiem Kazahstānā sākt teroristu un bandītu savaldīšanu. Un te sākās cirka izrādes trešais cēliens.
Situācija Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2022
Diviem kārtības sargiem Almati nocirstas galvas
Rietumu mediji nāca klajā ar tādiem virsrakstiem pirmajās lappusēs kā, piemēram, "Aizbildinoties ar nekārtībām, Putins organizē ekspansiju Kazahstānā" – amerikāņu The New York Times. Bet britu Daily Mail: "Vladimirs Putins sūta karaspēkus uz Kazahstānu, lai apspiestu protestus pret gāzes cenu pieaugumu".
The Washington Post analītiķis atklāti klāsta par "Putina iebrukumu Kazahstānā" un šajā kontekstā prognozē bēdīgu nākotni Ukrainai.
Tātad rietumvalstu iedzīvotāju jaunavīgi neskartajās smadzenēs mostas tāda aina? Tālajā un nabadzīgajā valstī, kuras nosaukums beidzas ar "-stāna", vietējais sultāns ceļ gāzes cenas. Trūkumā slīgušie iedzīvotāji iziet ielās. Sultāns sauc palīgā Putinu, un viltīgais Kremlis nekavējoties ieved armiju suverēnas valsts teritorijā. Tīrās šausmas! Un tuvākajā laikā viņiem tieši tāpat sāks klāstīt par krievu "iebrukumu" Ukrainā. Sēklas gulsies labi apstrādātā augsnē, ko nomēslojušas histērijas " Trakā Vlada plāns: Putins plāno blickrīgu Ukrainā un Rietumu kodolšantāžu, lai atjaunotu PSRS".
Situācija Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2022
Pasaulē
Krievija nosūtījusi uz Kazahstānu gaisa desantu KDLO miernešu kontingenta sastāvā
Cik veiksmīgi tas viss sakrīt ar Krievijas un ASV pārrunām par NATO nepaplašināšanu uz austrumiem! Jāpiebilst – Rietumu režīmiem Kazahstāna patiesībā ir absolūti vienaldzīga. Nevienu neinteresē, vai tur paceltas gāzes cenas vai samazinātas, vai tur slepkavo ielās vai ne. Propagandas galvenais sižets veltīts tam, ka "Putins nosūtījis karaspēkus".
Neviļus rodas iespaids, ka Rietumu pasūtītājus nemaz neuztrauca teroristiskā uzbrukuma rezultāts Kazahstānā. Izdosies gāzt Tokajeva valdību? Labi! Krievijai pavēderē parādījies jauns zvēriska nacionālisma, militārisma un nabadzības perēklis, drīz vien tur noteikti parādījies amerikāņu armijas bāze. Neizdosies? Arī tīri labi. KDLO valstu miernešu misija ļaus histēriski kviekt par "krievu ekspansiju". Šajā fonā var vēl vairāk satracināt Ukrainu un piesūknēt to ar ieročiem.
Tikai Maskava vēlētos, lai kaimiņos dzīvotu un plauktu neatkarīgas, stabilas un par sevi pārliecinātas valstis. Ar tām būtu viegli vienoties, veidot attiecības. Tikai Vašingtonas acīs tās ir kaut kādas "zemvalstis", nevienam nepiederoša zeme, brīvo medību teritorija.
Gaismas un trokšņa granātas un grautiņi – miermīlīgie protesti Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Video
Gaismas un trokšņa granātas un grautiņi – "miermīlīgie" protesti Kazahstānā
Tā, ciniski un nekaunīgi, tagad izmanto Kazahstānu. Līķi ielās, degošas ēkas skaistās Almati centrā, tuviniekus zaudējušu cilvēku bailes un izmisums – tas viss ir tikai iegansts kārtējam informatīvajam uzbrukumam Krievijai.
Agrāk pilnīgi pietika sūknēt naftu – labi zināms, ka divas trešdaļas vietējās "naftas nozares" pieder Rietumu korporācijām. Tagad Rietumi sūknē no turienes asinis. Ukraina stāv rindā.
Ziņu lente
0