Pasaulē

Eksperts par Rietumu "demokrātijas attīstībai" piešķirto grantu lomu nemieros Kazahstānā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Казахстане на фоне протестов
Ситуация в Казахстане на фоне протестов - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kazahstānā ir aptuveni 38 000 pilsoniskās sabiedrības organizāciju, kuru darbību galvenokārt finansē ASV un Eiropas valstis.
RĪGA, 8. janvāris - Sputnik. Amerikāņu Kazahstānas bezpeļņas organizācijām piešķirti granti "demokrātijas attīstībai" varētu nospēlēt savu lomu esošo protestu organizēšanā republikā, uzskata Eirāzijas centra viceprezidents Ērls Rasmusens.
"Izskatās, ka amerikāņu fondi un ārvalstu bezpeļņas organizācijas paveikušas riktīgu darbu valstī. Vairāk nekā 85 britu NVA darbojas Kazahstānā un piešķir nozīmīgus līdzekļus "pilsoniskās sabiedrības un likuma varas" vajadzībām. Vispār Kazahstānā ir aptuveni 38 000 pilsoniskās sabiedrības organizāciju, kuru darbību galvenokārt finansē ASV un Eiropas valstis," sacīja Rasmusens RIA Novosti.
Situācija Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2022
Diviem kārtības sargiem Almati nocirstas galvas
Pēc viņa vārdiem, "saskaņā ar oficiālo versiju, nekārtības sākās ekonomisku problēmu dēļ: gāzes cenas kontroles atcelšana noveda pie tās sadārdzināšanas".
"Ja tas ir īsts iemesls, varbūt arī mums vajadzētu dumpot," viņš sacīja.
Eksperts atzīmēja, ka, neskatoties uz cenu kontroles atjaunošanu, republikas ielās turpinās vardarbība. "Jo vairāk, ir grūti saprast, vai pastāv kāds organizators vai tā ir kāda struktūra, taču vairums prasību, šķiet, izvirza opozīcijas spēki no ārzemēm," viņš uzskata.
"Šīs prasības ir dokumentētas vairākos avotos - politiski ieslodzīto atbrīvošana, valdības atkāpšanās, ar Krieviju panākto vienošanos atcelšana," piebilda aģentūras sarunbiedrs.
Viņš uzsvēra Krievijai nozīmīgu stratēģisko interesi situācijā Kazahstānā — kopējā robeža, liels daudzums etnisko iedzīvotāju, Krievijas kosmiskie objekti Baikonurā, dalība Eirāzijas ekonomiskā savienībā, republikas noteicošā pozīcija Ķīnas projektā "Viena josta, viens ceļš".
Lidmašīnas ar KDLO miernešiem dodas uz Kazahstānu - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2022
Video
Lidmašīnas ar KDLO miernešiem dodas uz Kazahstānu
"Man šķiet interesanti, ka nekārtības sakrita ar pareizticīgo Ziemassvētkiem un sākās tieši pirms ASV un Krievijas dialoga par drošības jautājumiem," viņš teica.
Rasmusens atzīmēja, ka Kazahstānā darbojas tādas organizācijas kā Amerikas Starptautiskās attīstības aģentūra (USAID), Amerikas juristu asociācija (ABA), Nacionālais demokrātijas fonds (NED), nekomerciālais pētnieciskais institūts "Freedom House" un citas.
2021. gada martā "ASV Valsts departamenta Demokrātijas, cilvēktiesību un nodarbinātības birojs" savā mājaslapā paziņoja par nodomu piešķirt 750 000 dolāru organizācijām, kas ir ieinteresētas Kazahstānas "atsaucīgās pārvaldes" attīstībā. Pieteikties grantam varēja līdz pagājušā gada maija beigām.
Saskaņā ar ziņojumu 2020. gadā daži granti tika piešķirti caur neatkarīgu nekomerciālu "Nacionālo demokrātijas atbalsta fondu". Kopējā "pulcēšanas brīvības aizsardzības idejas virzīšanai", "Kazahstānas pilsoņu informēšanai par viņu tiesībām", "demokrātisko vērtību virzīšanai jauniešu vidū" atbalsta summa pārsniedza 1 000 000 dolāru, turklāt 41 000 dolāru tika piešķirts aktīvistu spējas attīstīšanai republikā formulēt valsts politiku un virzīt jautājumu publisku apspriešanu. Organizācija nav sniegusi atbildi uz RIA Novosti pieprasījumu par 2021. gada datiem.
Gaismas un trokšņa granātas un grautiņi – miermīlīgie protesti Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Video
Gaismas un trokšņa granātas un grautiņi – "miermīlīgie" protesti Kazahstānā
Par pilsoniskās sabiedrības atbalsta mērķiem Kazahstānā ziņo arī USAID. Kā norādīts organizācijas mājaslapā, "valdības ierobežotā pakļautība vājina demokrātiskās institūcijas republikā", savukārt aģentūra rada demokrātisku kultūru, veicinot cilvēktiesību aizsardzību.
Protesta akcijas Kazahstānā sākās 2. janvārī Žanaozenas un Aktau pilsētās Mangistauskas apgabalā – iedzīvotāji iebilda pret augošajām SDG cenām. Nekārtības izplatījās gandrīz visā valstī. 4. janvārī simtiem cilvēku izgāja ielās Almati, Republikas laukumā sākās demonstrantu un varasiestāžu darbinieku sadursmes. Pret akcijas dalībniekiem tika izmantoti speciālie līdzekļi.
Ziņu lente
0