Latvijā

"Omikrona" nobiedētie: ĀS režīmu valstī pagarinās līdz pavasarim

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Veselības ministrija
Latvijas Veselības ministrija - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība apņēmusies "omikrona" izplatībai likt pretī stratēģiju ar trim elementiem: vakcinācija, masku nēsāšana, testēšana.
RĪGA, 6. janvāris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Koalīcijas partiju pārstāvji Sadarbības padomes sēdē apstiprinājuši vairākus lēmumus, kas tiks iesniegti valdībai šodien, 6. janvārī. Cita starpā runa ir arī par ārkārtējās situācijas režīma pagarināšanu un Covid-sertifikāta derīguma ierobežojumu noteikšanu.
Палата интенсивной терапии с тяжелыми пациентами с COVID-19 в Центре легочных заболеваний и туберкулеза в Даугавпилсе - Sputnik Latvija, 1920, 23.12.2021
Latvijā
Epidemiologs: februārī Latvijā iespējami līdz 22 tūkstoši Covid-19 gadījumu dienā
Statistika liecina, ka ziemas svētkus iedzīvotāji pārsvarā svinējuši atbildīgi, konstatēja premjerministrs. Tomēr "omikrona" paveida pakāpeniskā izplatība rada bažas. To nevar saukt par daudz spēcīgāku vīrusu nekā 2021. gada paveids "delta", taču tas izplatījās daudz aktīvāk, tātad iespējams variants, kura apstākļos slimnīcās no jauna vienlaikus var izrādīties daudz lielāks pacientu skaits.
Ņemot to vērā, valdības koalīcijas partiju pārstāvji vienojās pieņemt politisku lēmumu pagarināt ārkārtējās situācijas režīmu līdz 28. februārim, saglabājot pašreizējos epidemioloģiskos pasākumus, ko uzskaitīja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Proti: iespēju robežās – attālināts darbs; ierobežojumi sabiedriskās ēdināšanas iestāžu darbam; darbs lielā daļā tirdzniecības centru un kultūras iestāžu tā saucamajā "zaļajā" režīmā.
Kopumā valdība plāno "omikrona" izplatībai likt pretī stratēģiju ar trim elementiem: vakcinācija, masku nēsāšana, testēšana.
Pašreizējie epidemioloģiskie noteikumi tiks papildināti. Jau šodien valdība plāno apstiprināt Covid-sertifikātu derīguma termiņu. Tāpat kā citās ES valstīs, tas būs derīgs deviņu mēnešu laikā pēc pilna vakcinācijas kursa vai "balsta" dozas saņemšanas. Johnson & Johnson vakcīnai sertifikāta darbības termiņš būs īsāks. Tēlaini izsakoties, valdības vadītājs salīdzināja vakcināciju ar mobilā telefona akumulatora lādiņu: organisma aizsardzība "jāuzlādē" tāpat kā viedtālruņa akumulators.
Коронавирус SARS-CoV-2 - Sputnik Latvija, 1920, 03.01.2022
Pasaulē
Vai 2022. gadā sagaidīsim pandēmijas beigas?
Vēl viens jaunievedums gaidāms tuvākajā perspektīvā: Latvija pakāpeniski pāriet pie stingri noteikta veida aizsargmasku lietošanas. Jebkura maska nebūs piemērota: tikai medicīniskās (zilās) vai FFP2 klases respiratori. Publiskas vietās, kur inficēšanās risks ir īpaši liels, šo aizsarglīdzekļu nēsāšana būs obligāta, piemēram, sabiedriskajā transportā un tirdzniecības vietās.
Tiesa, valdības vadītājs paziņoja, ka neplāno ieviest minēto aizsarglīdzekļu obligātu lietošanu, līdz ar tiem būšot nodrošināti trūcīgie valsts iedzīvotāji. Premjers neprecizēja, kas varēs maskas saņemt bez maksas.
Minēto aizsarglīdzekļu cenas veikalos nepriecē pat labi nodrošinātus cilvēkus. Respiratoru FFP2 iepakojuma cena sasniedz 10 eiro. Medicīniskās maskas ir lētākas, taču pastāv prasība tās lietot tikai noteiktu laiku, pēc kura beigām tās īpašniekam nodarīs lielāku kaitējumu nekā labumu. Īpaši, ja runa ir par lietošanu sabiedriskajā transportā. Tātad šī lēmuma medicīniskais pamatojums samazinās, un kārtējo reizi rodas jautājums par to, vai šis noteikums ir atbilstošs. Runa ir par rūpēm par iedzīvotāju veselību vai par nodomu sekmēt medicīnas masku un respiratoru tirdzniecības apjomus?
Testēšana – plāna trešais elements. Līdzīgi masu testēšanai mācību iestādēs valdība vēl aizvien plāno attiecināt obligātās regulārās pārbaudes privātajā biznesā. Kārtējo reizi izskanējis solījums, ka testi būs pieejamāki un lētāki. Tiesa – šī ideja izskanēja jau pirms mēneša, un kopš tā laika nekādas redzamas pārmaiņas masu testēšanas īstenošanā nav notikušas.
Covid-19 nodaļa Daugavpils slimnīcā - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Pasaulē
Zinātnieki novērtēja mirstības līmeni ar diagnosticētu omikron paveidu
Tiesa, ir arī labās ziņas. Pirmkārt, spriežot pēc visa, valsts iedzīvotājus neizdzenās pa mājām kārtējā izolācijā, par kuras risku daudz tika spriests pirms Ziemassvētkiem. Otrkārt, uzņēmējiem un darbiniekiem, kuri nevarēs strādāt pandēmijas dēļ, sola pagarināt valsts atbalsta pasākumus līdz ĀS režīma beigām.
Ziņu lente
0