Latvijā

Restoratori: cilvēki baidās strādāt viesmīlības nozarē

Svētku mielasts - Sputnik Latvija, 1920, 03.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedriskās ēdināšanas darbinieki vairs netic darba devējiem, daži pat meklē darbu ārzemēs.
RĪGA, 3. janvāris — Sputnik. Covid-19 pandēmijas laikā viesmīlības nozare saskārās ar problēmām ne tikai ierobežojumu, bet arī darbaspēka trūkuma dēļ. Nenoteiktība un pastāvīgas izmaiņas noved pie tā, ka cilvēki baidās strādāt šajā jomā, raksta Gorod.lv.
"Viena no problēmām ir mainīga epidemioloģiska situācija, kas apdraud finansiālo stabilitāti ierobežojumu dēļ. Diemžēl tukšajās sabiedriskās ēdināšanas zālēs viesmīļi nav vajadzīgi. Bažas ir saprotamas un ar tām mēs dzīvojam jau kādu labu laiku," stāsta picērijas "Čili pizza" franšīzes turētāja "Tiamo grupa" valdes priekšsēdētājs Toms Zukulis.
Коронавирус SARS-CoV-2 - Sputnik Latvija, 1920, 03.01.2022
Pasaulē
Vai 2022. gadā sagaidīsim pandēmijas beigas?
Viņam piekrīt viesnīcas "Neiburgs" pārdošanas un mārketinga direktore Evita Gaspoviča. Viņasprāt, patlaban restorāniem ir grūtāk strādāt, jo daudzi darbinieki vairs neuzticas nozarei, sakot: tagad jūs esat atvērti, bet kur teikts, ka rīt atkal viss nebūs ciet?
"Rezultātā daudzi darbinieki ir aizgājuši no sabiedriskās ēdināšanas. Mēs joprojām saskarsimies ar kadru problēmām, kad aktivitāte viesmīlības nozarē pieaugs. Tad mēs atkal sajutīsim kadru trūkumu," prognozē Gasporoviča.
Pastāv vēl viena satraucoša tendence: daudzi ne tikai pamet viesmīlības nozari, bet arī pārceļas uz ārzemēm cerībā atrast labāku darbu. Tas pats attiecas arī uz pasākumu rīkošanas nozari.
"Cilvēkiem ir jāēd un jāēdina savas ģimenes, tāpēc viņi meklē iespēju strādāt citur. Diemžēl daži aizbrauc prom. Tas ir ļoti bēdīgi," pauž Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš.
Covid-19 nodaļa Daugavpils slimnīcā - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Pasaulē
Zinātnieki novērtēja mirstības līmeni ar diagnosticētu omikron paveidu
Zukulis uzsver, ka valsts varētu palīdzēt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem noturēt darbiniekus, samazinot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi. Viņš atzīmē, ka patlaban PVN likme Latvijā ir viena no augstākajām Eiropā.
"Kā jūs zināt, mūsu kaimiņi - lietuvieši - samazinājuši PVN likmi, tādējādi atbalstot sabiedriskās ēdināšanas nozari. Šīs likmes samazināšana būs tiešs un nozīmīgs atbalsts uzņēmējiem. Diemžēl daudz vairāk tādu, kuri pamet biznesu, nevis cīnās," rezumēja "Tiamo grupas" valdes priekšsēdētājs.
Ziņu lente
0