Pasaulē

Nosauktas sešas valstis, no kurām var sākties trešais pasaules karš

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Афганистане после смены власти
Ситуация в Афганистане после смены власти - Sputnik Latvija, 1920, 31.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu preses izdevums nosaucis valstis, kurās var sākties trešais pasaules karš
RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Lielbritānijas izdevums Daily Express sastādījis reģionu sarakstu, kuros varot sākties trešais pasaules, karš, vēsta RIA Novosti.
Raksta autore Kaiša Lengtone stāsta, ka patlaban pasaule noraizējusies par iespējamu globālu konfliktu. Vispirms runa ir par ASV un Irānas iespējamo konfrontāciju kodolprogrammas dēļ: situācijas eskalācijas gadījumā Teherāna var bloķēt Hormuza šaurumu, caur kuru tiek eksportēti 30% visu pasaules naftas apjomu. Rezultātā iespējama Vašingtonas attiecību pasliktināšanās ar sabiedrotajiem, kā arī jauns karš Sīrijā un Jemenā. Turklāt melnā zelta labad par pilnvērtīgu konfliktu var kļūt Irānas senā konfrontācija ar Izraēlu.
Ядерные испытания - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2021
ASV stāsta par kodolkara risku ar Krieviju mazākās sadursmes gadījumā
Žurnāliste atzīmēja, ka pēdējos gados saasinājušās divu NATO dalībvalstu – ASV un Turcijas – attiecības. Nopietnāku konfliktu var izraisīt domstarpības kurdu dēļ, kā arī prezidenta Erdogana ambiciozie plāni. Pēc Lengtones domām, Baltais nams var novest līdz karam konfrontāciju ar KTDR un Ķīnu. Phenjana turpina militārās mācības, nesen apsūdzēja ASV prezidentu par "naidīgu politiku". Ziemeļkoreja brīdināja: atbildes reakcija novedīs pie tā, ka Savienotās Valstis izrādīsies "ļoti nopietnā situācijā". Savukārt ASV attiecībās ar Ķīnu eskalācija draud ne vien tirdzniecības karā, bet arī tādēļ, ka aug abu valstu ietekme starptautiskajā arēnā.
Tāpat Lengtone rakstā pieļāva, ka trešo pasaules karu var izraisīt arī Indijas un Pakistānas strīdi ap Kašmiru. Šis strīds jau novedis pie vairākiem teroraktiem un protestiem abās valstīs. Galu galā Indijas premjerministram var nebūt citas izvēles, kā vien izprovocēt eskalāciju, un, ņemot vērā mijiedarbību ar ASV, tas, domājams, var pāraugt līdz globālam konfliktam.
Raksta autore atgādināja arī par situāciju Afganistānā, kur pie varas nesen nāca talibi. Rezultātā, vēsta vietējie iedzīvotāji, "valstī sācies terors un pastāvīgas apšaudes". Jaunā vara "medī" cilvēkus, kuri sadarbojās ar Ziemeļatlantijas aliansi vai iepriekšējo valdību, un šādi soļi var ietekmēt drošību reģionā, secināja Lengtone.
Колокольня Ивана Великого в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2020
National Interest uzskaitījis faktorus, ar ko Krievija apdraud ASV
Ziņu lente
0