Pasaulē

Mediji vēsta: Pentagons melojis par Sīrijā bojā gājušo civiliedzīvotāju skaitu

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasAlepo iedzīvotāji
Alepo iedzīvotāji - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
New York Times žurnālisti informēja, ka Pentagons nav ņēmis vērā visus Sīrijā, Irākā un Afganistānā aviācijas uzlidojumos bojā gājušos civiliedzīvotājus.
RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Pentagons nav ņēmis vērā visus aviācijas uzlidojumos Sīrijā, Irākā un Afganistānā bojā gājušos civiliedzīvotājus, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz New York Times.
Preses izdevums sniedzis ziņas, balstoties uz vairāk nekā tūkstoti ASV Aizsardzības ministrijas dokumentu.
"Nav iespējams noteikt precīzu upuru skaitu (civiliedzīvotāju vidū – red.), taču vienu var teikt droši: tas ir daudz lielāks, nekā atzinis Pentagons," apliecināja New York Times.
NYT pastāstīja, ka žurnālisti izanalizēja zaudējumu vērtējumus, apmeklēja vairāk nekā simt vietas, kas saistītas ar uzbrukumiem, intervēja izdzīvojušos, kā arī bijušos un pašreizējos amerikāņu ierēdņus.
Saskaņā ar karavīru statistiku, aviācijas uzbrukumos, kas vērsti pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts"* Irākā un Sīrijā, civiliedzīvotāju vidū gājuši bojā 1417 cilvēki. Vēl 188 zaudējuši dzīvības ASV gaisa operācijās Afganistānā no 2018. gada.
Tomēr avīzes veiktā dokumentu analīze parādīja, ka simtiem nāves gadījumu nav ņemti vērā, apliecināja materiāla autori.
Piemēram, izdevums atgādināja, kādi trūkumi novēroti uzbrukumu izmeklēšanā. Piemēram, pilnvērtīgu izmeklēšanu ieteica veikt tikai 12% gadījumu no visiem triecieniem, kuros varēja iet bojā civiliedzīvotāji. Daudzos gadījumos atbildību par pārbaudēm uzņēmās komandieri, kas deva atļauju operācijas veikšanai, bet izmeklēšana "balstījās uz kļūdainām vai nepilnīgām liecībām".
Pie tam ziņas par upuriem civiliedzīvotāju vidū sistemātiski "noraidītas", ko video ierakstos nebija līķu, lai arī ieraksti bieži bija pārāk īsi, lai ar to palīdzību varētu izdarīt kaut kādus slēdzienus.
Станок-качалка  - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2019
Krievija pieprasījusi ASV atdot Sīrijai naftas atradnes
Žurnālisti uzsvēra, ka vien "mazāk nekā desmit" gadījumos amerikāņi izmaksājuši kompensācijas.
Novembrī New York Times paziņoja, ka amerikāņu kareivji noklusējuši par aviācijas triecieniem Sīrijā 2019. gada martā, kas aiznesa desmitiem civiliedzīvotāju dzīvību, taču incidents pat nav rūpīgi izmeklēts. Avīze atzīmēja, ka uzbrukums Baguzai bija viens no lielākajiem bojāgājušo civiliedzīvotāju skaita ziņā visas pret ISIS* vērstās karadarbības laikā, taču Pentagons to oficiāli nekad nav atzinis.
*Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegts teroristisks grupējums
Ziņu lente
0