Latvijā

Veikalos neielaiž vakcinētos. Kāpēc tā?

© Sputnik / Sergey MelkonovRinda pie tirdzniecības centra
Rinda pie tirdzniecības centra - Sputnik Latvija, 1920, 14.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviete vakcinējusies pret kovidu Lielbritānijā, atbraukusi uz Latviju un nevar ieiet veikalā. Taču viņa vēlas atgriezties dzimtenē.
RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Lielbritānijā dzīvojošā Sandra atbraukusi uz Latviju apciemot māti un saskārusies ar vietējiem koronavīrusa ierobežojumiem, stāsta Press.lv.
Patiesībā Anglijā vakcīnu saņēmušajai sievietei nevajadzēja saskarties ar jebkādām neērtībām Latvijā. Patiesībā situācija ir citāda. Ar britu QR-kodu viņa nevar apmeklēt kultūras pasākumus, pat ieiet pārtikas veikalā.
Portālam liepajniekiem.lv Sandra pastāstīja, ka problēmu nebija līdz novembra vidum. Taču pēc tam spēkā stājās jaunie ierobežojumi. Tagad viņu neielaiž "zaļā" režīma veikalos.
Sievietei ir vakcinācijas sertifikāts, QR-kods, taču, kad viņa to uzrāda apsargiem tirdzniecības centros, vietējās iekārtas to nespēj nolasīt. Tātad tas nedarbojas.
Kad Sandra sāka taujāt, ko iesākt, viņai atbildēja, ka vajagot vakcinēties Latvijā, tad problēmu nebūšot.
Apsargs Latvijas infektoloģijas centrā - Sputnik Latvija, 1920, 01.12.2021
Latvijā
QR kodi un latviešu valoda: Latvijā trūkst apsardzes darbinieku
Sieviete atzina, ka jūtas pazemota – viņu vienkārši padzina no veikala. Runa pat nav par to, ka viņa nevar aiziet uz teātri – viņa pat gabalu gaļas nevar nopirkt. Sandra atzina, ka gribējusi atgriezties Latvijā, taču tagad viņai nolaižas rokas.
Nacionālais veselības dienests iepazinies ar Sandras dokumentiem un paskaidroja, kur slēpjas kļūda. Izrādās, Sandras telefonā ielādēts nevis vakcinācijas sertifikāts, bet covidpass – dokuments, kas nepieciešams iebraukšanai valstī.
NVD pārstāve Evija Štālberga paskaidroja, ka Sandrai vajadzēja Lielbritānijā saņemt vakcinācijas sertifikātu. Anglijā ir divu veidu sertifikāti – lietošanai iekšzemē un ceļojumiem.
Sandrai vajadzēja saņemt travel sertifikātu un konsultēties par tā lietošanu aiz karalistes robežām.

Konvertācijas problēmas Latvijā

Jāpiebilst, ka problēmas ar ārvalstu sertifikātiem radušās daudz agrāk. Piemēram, jūlijā Latvijas pilsone Zane, kas dzīvo Meksikā, nolēma pavadīt atvaļinājumu dzimtenē un konstatēja, ka nevar saņemt sertifikāt par vakcināciju savā valstī, lai arī saņēmusi Moderna preparātu ASV.
Zane nolēma nevakcinēties Meksikā un devās uz ASV. Tur viņu vakcinēja ar Moderna preparātu. Viņa nolēma, ka dzimtenē nekādi jautājumi neradīsies un devās veļā.
Viņa gribēja nonākt Latvijā Zvejnieka dienā, pastaigāt pa restorāniem, taču saprata, ka nevar saņemt QR kodu.
Zane pastāstīja, ka sertifikātu Latvijā viņai neizsniedz, jo viņa nav vakcinējusies Eiropā, lai arī ASV viņai izsniedza kartiņu ar atbilstošo informāciju. Sievietei bija dokuments, taču QR-koda tajā nebija.
Govs - Sputnik Latvija, 1920, 25.11.2021
Latvijā
"Arī govi vakcinējiet": nevakcinētai pensionārei neļauj pārdot pienu
Sieviete painteresējusies, vai iespējams saņemt kodu ar esošo dokumentu un personu apliecinošu dokumentu, taču noraidīta.
No 1. jūnija Latvijā darbojas trīs veidu sertifikāti – vakcinētajiem, izslimojušajiem vai izgājušiem testu. Tas pieejams vietnē covid-19sertifikats.lv, nospiežot pogu "Apskatīt savus sertifikātus". Pēc tam vajag apliecināt personību ar interneta bankas, eID kartes vai mobile ID palīdzību. Jāpieprasa savs sertifikāts, tad to būs iespējams apskatīt vai saglabāt.
Sertifikātā būs QR-kods – tas satur visu informāciju par vakcināciju, testu vai izslimošanu. Lai noskaidrotu vai sertifikāts piemērots konkrētam gadījumam, vietnē covid-19sertifikats.lv jāizvēlas funkcija "sertifikāta verifikācija". Pēc tam jāizvēlas gadījums, kam vajadzīgs sertifikāts, piemēram, kultūras pasākuma apmeklēšana. Parādīsies logs, kurā var noskenēt savu QR-kodu (šiem nolūkiem vajadzīga datora vai telefona kamera).
Ziņu lente
0