Viedoklis

Kāpēc Ukrainas JKS vadības kuģis "Donbass" neizgāja Melnajā jūrā

© Sputnik / Official information site of the construction of the Crimean bridge / Pāriet pie mediju bankasKrimas šaurums
Krimas šaurums - Sputnik Latvija, 1920, 11.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijevas režīmam raksturīgi neapdomīgi lēmumi, militārās provokācijas un haoss. Tie ietekmē Bruņoto spēku darbības un nāk par ļaunu reģionālajai drošībai.
Maskava ar stingru roku pārtrauc Ukrainas provokācijas uz sauszemes un jūrā, tāpat kā "NATO rotaļas ar granātu" pie Krievijas robežām, norādīja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Ukrainas Jūras kara spēku komandkuģis "Donbass", nolaists ūdenī pirms 52 gadiem kā peldošā darbnīca PM-9, ceturtdien mundri devās no Azovas uz Melno jūru – bez iepriekšēja pieteikuma Krievijas FDD robežsardzes dienestam – lai saņemtu atļauju izbraukšanai pa Kerčas šaurumu. Ekipāža nepārprotami vēlējās nodemonstrēt "kuģošanas brīvību", sekojot vecāko "partneru" piemēram, un pārkāpt Krievijas robežu. Provokāciju novērsa Krievijas FDD robežsardzes krasta apsardze. Pēc atgādinājuma par Krievijas likumdošanas prasībām "Donbass" komandieris mainīja kursu un atgriezās Mariupoles ostā. Kerčas kanāls (farvāters) darbu ierastajā režīmā nepārtrauca.
Aizturētie Ukrainas kuģi Kerčas ostā - Sputnik Latvija, 1920, 11.12.2021
Krievijā
Kremlis komentēja incidentu ar Ukrainas kuģi Kerčas šaurumā
Domāju, tā nav sakritība, ka divkārt modernizētās un trīskārt pārdēvētās peldošās darbnīcas provokatīvais reiss notika vienlaikus ar ASV prezidenta Džo Baidena un Ukrainas valsts vadītāja Vladimira Zeļenska telefona sarunu. Iespējams, tādējādi Kijeva demonstrēja kaujiniecisko noskaņojumu un nevēlēšanos piekrist Vašingtonas kursam – pilsoņu konflikta Donbasā diplomātiskai noregulēšanai. Zeļenskis vēlējās kārtējo reizi parādīt pasaulei "Maskavas agresīvos nodomus", tomēr Krievijas FDD robežsargi pārņēma savā ziņā Ukrainas viltīgo plānu agrīnā īstenošanas stadijā, un Ukrainas JKS provokatīvās darbības nerisinājās tālāk.
Nekāda ASV un NATO reakcija pēc Ukrainas demarša nebija redzama. Toties Ukrainas aizsardzības ministrs Aleksejs Rezņikovs 10. decembrī enerģiski izskaidroja haosu bruņotajos spēkos un "komandkuģa" bezjēdzīgos manevrus: "Viņi atradās 18 jūras jūdžu attālumā no šauruma. Proti, vairāk nekā 33 km. Notika Krievijas uzbrukums. Hibrīduzbrukums."
Rietumos populārais vārds "hibrīduzbrukums" tiek izmantots jebkurā ērtā gadījumā, kad negribas teikt patiesību, piemēram, novērtējot migrāciju uz ES, situāciju Eiropas degvielas tirgū, pilsoņu karu Donbasā.

Mērķis – radīt "Jūras simtu"

Ukrainas JKS mēģinājums radīt bīstamu haosu Kerčas šaurumā ir pārāk primitīvs, vecā peldošā darbnīca jau trīs gadus tiek izmantota peldošās kazarmas lomā armijas bāzes karavīriem, kas tiek būvēta Berdjanskā. "Komandkuģis" savā mūžā redzējis tik daudz nepatikšanu, ka no Melnās jūras uz Azovu to buksēja velkonis. Tāpēc jo dīvaināka šķiet nesenā "Donbass" misija. To ministrs Rezņikovs nepaskaidroja. Toties mēs gan pamēģināsim.
Военнослужащий ВС РФ работает со средствами радиоэлектронной борьбы - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2021
Pasaulē
Atlantico: karadarbības gadījumā Krievija ātri paralizēs NATO
Kijeva jau sen sapņo, kā "varonīgāk" noslīcināt savu kuģi-pārkāpēju Kerčas šaurumā, sapņo par lieliem upuriem JKS rindās un neizbēgamām "ellīgām" sankcijām pret Krieviju. Loģika ir vienkārša: ja Maidana laikā organizētais "debesu simts" 2014. gadā palīdzēja organizēt valsts apvērsumu, atstādināt likumīgi ievēlēto Ukrainas prezidentu, kāpēc gan 2021. gadā nevērst pret Krieviju "jūras simtu"?
Iedomāsimies scenāriju (Zeļenska ārštata padomnieka – majora Arestoviča stilā): Ukrainas JKS pārrāvuma mēģinājums naktī Kerčas šaurumā, haoss un Krievijas FDD robežsardzes iespējamā apšaude (brīdinājuma šāvieni), savlaicīgi sacaurumots korpuss (nav jau žēl, darbnīca ir 52 gadus veca), Krimas tilta tuvumā dramatiski grimstošais "Donbass". Priekškars, sankcijas, NATO aplausi.
Par lielu nelaimi Kijevas režīmam, par Rietumos daudzi saskata "Ukrainas konfrontācijas" būtību – nožēlojamos mēģinājumus radīt pamatu Krievijai naidīgiem paziņojumiem, prasībām, draudiem un "gribulīšiem". Piemēram, amerikāņu specdienestu bijušais darbinieks Skots Benets novērtēja "Donbass" tuvošanos Krievijas robežai kā "izmēģinājuma manevru, ar mērķi pārbaudīt Krievijas reakciju, aizsardzības spēju, novērtēt garīgās spējas, militāro un politisko atbildi". Pārbaudīja un perspektīvā noteikti organizēs jaunas provokācijas. Maskava ņem vērā visas Rietumu "partneru" un to limitrofu iespējas Melnās jūras reģionā. Neviens nav piemirsis Ukrainas JKS "Kerčas pārrāvumu" 2018. gadā.
Корабли стран НАТО в Черном море - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Viedoklis
"Pakaitināt krievu lāci". Kādas provokācijas gaidāmas Melnajā jūrā
Krievijas Melnās jūras flotes bijušais komandieris admirālis Vladimirs Komojedovs uzskata, ka Kijeva pastāvīgi provocēs Maskavas militāro atbildi – Azovas un Melnajā jūrā: "Reģionālais karš, manuprāt, jau ir neizbēgams." Ļoti nopietna prognoze.
Krievijas BS Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs 9. decembrī sapulcēja NATO valstu militāros atašejus brīfingam un paziņoja: Krievija ir gatava pārtraukt jebkādus provokāciju mēģinājumus Ukrainas virzienā, kā arī atgādināja, ka vairāk nekā 95% Krievijas sauszemes stratēģisko kodolspēku starta iekārtu ir pastāvīgi gatavas militārai ekspluatācijai.

Jo biezāka zāle, jo vieglāk pļaut

Krievijai ir nopietns iemesls skarbi reaģēt uz draudiem. 9. decembrī Melnās jūras gaisa telpā Krievijas robežu tuvumā vienlaikus atradās piecas NATO GKS lidmašīnas: divi Francijas iznīcinātāji, ASV izlūkošanas lidmašīnas RC-135 un CL-600, kā arī francūžu degvielas uzpildes lidmašīna КС-135. Mēneša laikā veikti apmēram 30 lidojumi – 2,5 reizes vairāk nekā šajā pašā periodā pērn.
Моряки поднимают флаг на эсминце ВМС США Портер - Sputnik Latvija, 1920, 30.11.2021
Viedoklis
Vai ASV Jūras kara spēku eskadras kuģi ir gatavi karot par Ukrainu?
Jāpiezīmē, ka militārā izlūkošana notiek trieciena spēku un līdzekļu interesēs.
Krievijas BS Ģenerālštābs atzīmē: 2021. gadā Melnajā jūrā uzdevumus pildīja pie Melnās jūras reģiona nepiederošu valstu – Lielbritānijas, Grieķijas, Spānijas, Itālijas un ASV kuģi, kopā – 26 kara kuģi. Gada laikā apmeklējumu skaits pieaudzis par 10%, turklāt dominē darbību provokatīvais raksturs.
Pie tam Kijeva nepilda Minskas protokolus, UBS stāsta, ka Donbasā tiks pielietoti vairāki simti "Javelin" (prettanku raķetes), bet ASV paplašina bruņojuma piegādes. Lielbritānijas Ģenerālštāba priekšnieks Tonijs Radakins atklāti ziņo, ka valsts gatavojas Trešajam pa saules karam, kas sākšoties Ukrainā.
NATO "austrumu flangs" nekorekti nosoda ASV prezidentu Baidenu, kurš aicina sākt dialogu ar Krieviju. Šīs "zobendejas" pie Krievijas robežām ir kolektīvo Rietumu varenības imitācija un nožēlojams mēģinājums rekonstruēt pagājuša gadsimta "vienpolāros" 90. gadus. Tomēr agri vai vēlu nāksies atgriezties realitātē. Visiem būs labāk, ja tas notiks diplomātiskā ceļā, nevis Krievijas BS skarbu operāciju formātā ar mērķi piespiest agresorus ievērot mieru.
ASV fregate John L. Hall - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2021
Viedoklis
"Pavisam aptrakuši". Kas kopā ar ASV gatavojas "uzbrukt Krimai"
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0