Viedoklis

"Pavisam aptrakuši". Kas kopā ar ASV gatavojas "uzbrukt Krimai"

© Sputnik / Василий Батанов / Pāriet pie mediju bankasASV fregate "John L. Hall"
ASV fregate John L. Hall - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV 6. flotes eskadra jau divas nedēļas aktīvi manevrē pie Krimas krastiem. Pentagons paplašina militāro klātbūtni un īpaši cer uz reģionālajiem sabiedrotajiem.
Saskaņā ar starptautiskajām normām, uz Melnās jūras baseina valstīm neattiecas Montrē konvencijas ierobežojumi kopējās tonnāžas aspektā. Par to, kā amerikāņi to var izmantot, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Apšaubāmi sabiedrotie

Nesen ASV štāba kuģis "Mount Whitney" iegāja Batumi ostā. Viesus sagaidīja ar gavilēm – tāpat kā 2008. gada augustā, tūlīt pēc "piecu dienu kara". Toreiz ASV JKS peldošais štābs piegādāja Gruzijai humāno palīdzību un noslēpumainas kravas aizzīmogotos armijas konteineros.
Флагманский корабль шестого флота США Mount Whitney в порту Таллина - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Viedoklis
Ko Melnajā jūrā dara ASV JKS kuģi "Porter" un "Mount Whitney"
Aizvadīto 13 gadu laikā NATO valstis būtiski uzlabojušas sava galvenā sabiedrotā Aizkaukāzā militāro potenciālu. Piemēram, šogad piegādāja prettanku raķešu kompleksu "Javelin" kārtējo partiju. Piedevām valstī strādā vairāki Pentagona mācību centri.
Tikai Vašingtonai, acīmredzot, arī ar to ir par maz. Novembra sākumā Republikāņu partijas senatori aicināja Džo Baidenu paplašināt amerikāņu kara flotes klātbūtni Melnajā jūrā – kā jau parasti aizbildinoties ar "cīņu pret Krievijas agresiju". Taču, saskaņā ar Montrē konvenciju, pie Melnās jūras baseina nepiederošo valstu kara kuģu kopējā tonnāža Melnajā jūrā nevar pārsniegt 30 tūkstošus tonnu. 6. flotes tagadējais grupējums tik tikko iekļaujas šajā limitā.
Visas cerības – uz sabiedrotajiem Melnajā jūrā. Taču tā pati Gruzijas flote – divas korvetes, daži artilērijas un raķešu kuteri.
© Sputnik / Александр Имедашвили / Pāriet pie mediju bankasGruzijas un ASV bruņoto spēku kopīgās militārās mācības "Cienīgs partneris"
Совместные военные учения вооруженных сил Грузии и США Достойный партнёр - Sputnik Latvija, 1920, 18.11.2021
Gruzijas un ASV bruņoto spēku kopīgās militārās mācības "Cienīgs partneris"
Arī Ukrainas jūras kara potenciāls nav bagāts. Vašingtona jau piegādājusi sabiedrotajam novecojušos "Island" tipa kuterus un plāno nodot pusotru desmitu moderno "Mark VI". Turklāt Kijeva parakstījusi līgumu ar Ankaru par triju korvešu būvi. Taču pagaidām Ukrainas JKS kodols ir sardzes kuģis "Hetman Sagaydachniy", vienīgais lielais kuģis, un septiņi artilērijas bruņukuteri. Ar to nepietiek, lai izmēģinātu Krimas aizsardzības robežu izturību, par ko bieži runā NATO virsnieki.

Dominējošais spēks

Mācībās kopā ar ASV 6. floti piedalās arī Bulgārijas JKS. Vairākas dienas amerikāņu eskadru pavadīja bulgāru fregate, viens no trim relatīvi mūsdienīgajiem vimpeļiem. Katram – četras pretkuģu raķetes, itin labs atbalsts amerikāņu flagmaņiem. Bulgāriem ir vēl divas korvetes, trīs raķešu kuteri, vairāki mīnu tralētāji un palīgkuģi.
Государственная Дума РФ - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Politika
Krievijas politiķis uzskata par nepieņemamu grozīt Montrē konvenciju
Rumānijas JKS ir trīs fregates, četras korvetes, seši raķešu kuteri un pieci mīnu tralētāji. No pirmā acu uzmetiena, šķiet, ka nemaz tik daudz nav. Tomēr rumāņu kuģi NATO apvienotajam jūras kara grupējumam noderēs, ja Eiropas dienvidos pēkšņi kļūs "karsti". Krievijas un Ziemeļatlantijas alianses konflikta gadījumā Melnajā jūrā tie, acīmredzot, piesegs amerikāņus no uzlidojumiem. Lielākais jūras kara potenciāls reģionā ir Turcijas rīcībā: 13 zemūdenes, 16 raķešu fregates, desmit korvetes, iespaidīgi jūras aviācijas un jūras kājnieku spēki. Tas viss strādā divās jūrās: Melnajā un Vidusjūrā. Tomēr pat Melnās jūras grupējums spēj stāties pretī Krievijas Melnās jūras flotei. Piedevām Turcija kontrolē Bosfora šaurumu un, pēc būtības, tā ir ASV militārās klātbūtnes garants. Bet uz mācībām turki nosūtījuši tikai vienu fregati.
© Twitter / U.S. Embassy TbilisiASV JKS 6. flotes flagmanis "Mount Whitney" Batumi ostā
Флагман Шестого флота ВМС США Mount Whitney в порту Батуми - Sputnik Latvija, 1920, 18.11.2021
ASV JKS 6. flotes flagmanis "Mount Whitney" Batumi ostā
Eksperti uzskata, ka, iespējams, tās ir Ankaras un Vašingtonas senā konflikta sekas. Atgādināsim, ka prezidents Redžeps Tajips Erdogans iepirka Krievijā vairākus zenītraķešu sistēmas S-400 komplektus, un amerikāņiem tas ļoti nepatika. Viņi izslēdza sabiedrotos no piektās paaudzes iznīcinātāju F-35 programmas. Bez tam atšķiras abu valstu attieksme pret kurdiem Sīrijas ziemeļos. Vārdu sakot, arī Turcija ir visai apšaubāms palīgs.

Provokāciju virkne

Vienlaikus NATO pat ar nelieliem spēkiem joprojām rada spriedzi pie Krievijas dienvidu krastiem. Aizsardzības ministrija konstatēja, ka alianses izlūkošanas aviācija krasi palielinājusi aktivitāti pie robežām. 12. novembrī Krievijas radari identificēja un pavadīja sešas rietumvalstu speciālās lidmašīnas. Rosība turpinās kopš oktobra sākuma.
Корвет F511 Heybeliada в Средиземном море - Sputnik Latvija, 1920, 18.11.2021
Korvete "F511 Heybeliada" Vidusjūrā
"Kas Melnajā jūrā darāms amerikāņu kuģiem un lidmašīnām, tūkstošiem jūdžu attālumā no savām bāzes vietām? – jautāja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs. – Nelīdz nekādi skaidrojumi, ka tas viss esot kuģniecības brīvības dēļ. Tās ir spēles ar uguni, kārtējais mēģinājums pārbaudīt mūsu izturību. Mūs patiešām satrauc notikumi Melnās jūras reģionā, tā ir nepārtraukta provokāciju virkne, ko īsteno Savienotās Valstis un to sabiedrotie NATO, kā arī vairāki šo valstu klienti reģionā."
Pie tam, saskaņā ar oficiālajiem paziņojumiem, mācību laikā NATO valstu JKS kuģi izspēlē kopīgu pretraķešu un pretzemūdeņu aizsardzību, daudznacionāla grupējuma darbību koordināciju, tuvākā – Krievijas – krasta izlūkošanu un, protams, uzbrukumus "domājamā pretinieka" mērķiem jūrā un krastā.
Крейсер ВМС США Monterey - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Pasaulē
"Spēka demonstrācija": eksperts komentēja ASV darbības Melnajā jūrā
Atbildot uz "Rietumu partneru" manevriem, Krievijas jūrnieki organizē savus. Piemēram, fregate "Admiral Essen" izpildīja flotes bāzes punkta pretgaisa aizsardzības uzdevumus, bet kuģi "Eisk" un "Kasimov" likvidēja nosacītos mērķus, kas imitēja ienaidnieka zemūdenes.
Ziņu lente
0