Latvijā

"Veļu mazgājam naktī": daudzbērnu tēvs par elektrības taupīšanas veidiem

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasБелье, сохнущее во дворе жилого дома
Белье, сохнущее во дворе жилого дома - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rekordliels elektrības cenu kāpums liek Latvijas iedzīvotājiem mainīt savus ieradumus - ieslēgt jaudīgas elektroierīces naktīs un iziet pastaigā pīķa stundās.
RĪGA, 10. decembris - Sputnik. Pēdējos rekordlielus elektrības cenu kāpumus biržā Latvijas iedzīvotāji redzēs tikai nākamā mēneša rēķinos. Bet jau tagad daudzas mājsaimniecības izjūt būtisku elektroenerģijas cenu pieaugumu. LTV raidījuma "Panorāma" sižets stāsta par daudzbērnu tēvu Aigaru Avotiņu, kurš novembrī saņēmis uz pusi lielāku rēķinu par elektrību.
Aigara Avotiņa ģimene dzīvo Pierīgā - viņš un sieva strādā attālināti, katrs savā stāvā, bērni tikmēr ir skolā.
Проведение высотных монтажных работ на ЛЭП ОАО Янтарьэнерго - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2021
Viedoklis
Mūsu kaimiņi sāk jaunu Ziemeļu karu: upuri ir neizbēgami
Pēc vīrieša vārdiem, elektrības izmaksas ir aptuveni 80% no kopējiem mājas uzturēšanas izdevumiem. Salīdzinot ar pagājušo gadu, novembra rēķins par elektrību ir dubultojies.
"Bija 50 eiro pirms gada novembrī, bet šobrīd, novembrī - 103 eiro. Neskatoties uz to, ka pabalsts ir kļuvis lielāks it kā - no 10 eiro uz 20. Ja nebūtu šī pabalsta, rēķins kopējs būtu 120 eiro novembrī," stāsta daudzbērnu tēvs.
Avotiņu ģimene izmanto dinamisko elektrības tarifu, tāpēc pirmdien un otrdien viņi īpaši uzmanīgi sekoja līdzi cenām biržā.
"Vakar mēs izgājām pastaigāties tad, kad bija pīķa stunda elektrības cenai. Mēs zinām, kā sekot līdzi biržas cenām, zinām, kurā brīdī var ieslēgt kādu vairāk patērējamu ierīci un kurā brīdī labāk atturēties," skaidro Aigars.
Электрическая подстанция - Sputnik Latvija, 1920, 09.12.2021
Latvijā
Baltijas valstis apspriež iespēju palielināt elektroenerģijas importu no Krievijas
Lai pielāgotos biržas cenām, Avotiņu ģimenei nācās mainīt savus ieradumus. Koplietošanas vietās viņi izmanto kustības sensorus, jo bērni ne vienmēr atceras izslēgt gaismu.
Visas ierīces, kuru darbināšanu var atlikt, tiek darbinātas nakts laikā. Ieskaitot ūdens sildītāju un ūdens filtru, veļasmašīnu un veļas žāvētāju.
Aigars norāda, ka paradumu maiņa palīdzēja ievērojami ietaupīt, pat salīdzinot ar tiem, kuri izvēlas izlīdzinātu elektrības tarifu. Tomēr pašreizējie elektrības cenu rekordi biržā, Avotiņu ģimenei radījuši pārdomas par tarifu izvēli.
Atgādinām, ka patlaban atbalstu rēķinu apmaksai saņem daudzbērnu ģimenes, trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības un personas ar invaliditāti. Pabalstu 20 eiro apmērā piecu mēnešu garumā saņems arī vakcinētie pensionāri.
Londonas panorāma - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Viedoklis
Krievu ziemas dēļ Anglijā izveidojies nāvējošs caurums
Otrdien, 7. decembrī, laikā no pulksten 8 līdz 9 no rīta elektroenerģijas cena Latvijā ir palielinājusies līdz 1000,07 eiro par MWh (t.i., līdz 1,00 eiro par kilovatstundu).
Galvenais cenu kāpuma cēlonis ir laika apstākļi - auksts laiks, vēja enerģētikas nepietiekama attīstība, kā arī CO2 emisijas kvotu cenu kāpums, ziņo Latvenergo.
Ziņu lente
0