Viedoklis

Mūsu kaimiņi sāk jaunu Ziemeļu karu: upuri ir neizbēgami

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasПроведение высотных монтажных работ на ЛЭП ОАО "Янтарьэнерго"
Проведение высотных монтажных работ на ЛЭП ОАО Янтарьэнерго - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skandināvijā iestājusies ziema. Tās radītā elekroenerģijas deficīta fonā starp Zviedriju un Norvēģiju negaidīti izcēlies nopietns konflikts.
Zviedri aizlieguši norvēģiem izmantot Zviedrijas elektrotīklus Norvēģijā ražotās elektroenerģijas sadalei. Savukārt norvēģi ierobežojuši elektrības piegādes tieši tajā brīdī, kad tā Zviedrijai vajadzīga visvairāk, portālā RIA Novosti stāsta Valērijs Mihailovs.
Jā, -43,8 grādi pēc Celsija skalas, kas decembrī fiksēti Zviedrijas ziemeļos pirmo reizi kopš 1986. gada, ir anomāls sals. Toties kašķi par elektroenerģiju "draudzīgajā Eiropas saimē", kad savs krekls katram tuvāks, energodeficīta apstākļos šoziem, šķiet, kļūs par normu. Kāpēc ne? Neviens taču nav solījis, ka zaļās energopārejas ceļā tā dalībniekus apgādās ar enerģiju.
Электрическая подстанция - Sputnik Latvija, 1920, 09.12.2021
Latvijā
Baltijas valstis apspriež iespēju palielināt elektroenerģijas importu no Krievijas
Abu Skandināvijas valstu strīds radies par pārrobežu elektropadeves līniju ekspluatāciju. Patiesībā tādas EPL (pareizāk sakot, to brīva lietošana) ir svarīgs Eiropas dekarbonizācijas plānu elements. Iecerēts, ka tās nodrošinās dažādu valstu patērētājiem brīvu piekļuvi zaļajai elektroenerģijai. Pie viena būs nodrošināta arī brīvā tirgus stabila funkcionēšana: pa tām elektroenerģija plūdīs uz tirgiem ar augstākām cenām bez nacionālo operatoru iejaukšanās.
Starp citu, ir taisnīgi pieskaitīt arī Norvēģiju "draudzīgajai Eiropas saimei" enerģētikā un Eiropas plāniem enerģētikas tirgū, lai arī tā nav ES locekle. Lieta tāda, ka elektroenerģēiku Eiropā "stūrē" ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity — Eiropas elektroenerģijas maģistrālo tīklu operatoru sabiedrība), kurā strādā arī Norvēģija un vairākas citas valstis, nebūdamas ES locekles. Arī Ukraina tajā labprāt iestātos.
Pēdējo nedēļu, pat mēnešu laikā Norvēģija sāka palielināt elektroenerģijas eksportu uz ietilpīgākiem un maksātspējīgākiem tirgiem, kuros turklāt pieaugušas cenas – uz Lielbritāniju un Vāciju. To veicinājusi arī jauno jaudīgo kabeļu izbūve uz Eiropas kontinentālo daļu un Lielbritāniju. Tomēr dažkārt eksporta dēļ elektroenerģija no Zviedrijas tika padota Norvēģijas tīklā. Pārsvarā – no valsts ziemeļu daļas, kur tieši tobrīd sākās rekordliels sals. Zviedru operators "Svenska Kraftnät", saskāries ar tādām nepatikšanām un apzinoties, cik nolietoti ir vecie tīkli, nolēma vienkārši atslēgt Norvēģiju no iekšējiem tīkliem. Starp citu, uzņēmums nepārkāpa Eiropas likumus – kompānijai ir tiesības iejaukties elektroenerģijas piegādes traucējumu gadījumā.
Счетчик электрической энергии - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Latvijā
Bet no ledusskapja labāk atbrīvoties: Latvenergo iesaka sekot elektrības cenām biržā
Tomēr Norvēģijas valdība kaimiņiem līdzi nejuta, - reakcija izrādījās zibenīga un visnotaļ stingra. Saskaņā ar Bloomberg datiem, Norvēģija divkārt ierobežojusi elektrības piegādes Zviedrijai. Konfliktā cietuši arī patērētāji kontinentā – viņi nav saņēmuši norvēģu zaļo elektroenerģiju pilnā apjomā.
Rezultātā (energokrīze, gaisa temperatūras krišanās un konflikts ar Norvēģiju) elektroenerģijas cenas šonedēļ Zviedrijā pieauga līdz jauniem rekordaugstiem līmeņiem. Piemēram, pirmdien no pl. 16 līdz 17 pēc vietējā laika valsts dienvidu un centrālajos rajonos kilovatstunda maksāja 6,49 kronas (tirgū, ne sadzīves patērētājiem). Šī cena pusotru reizi pārsniedz iepriekšējo rekordu – 4,34 kronas, kas fiksēts nedēļu iepriekš. Jāpiezīmē, ka tā 27-28 reizes pārsniedz elektroenerģijas cenas Zviedrijas tirgū gadu iepriekš – elektrība Norvēģijas un Zviedrijas tirgū tradicionāli ir pati lētākā visā Eiropā. Piemēram, tāpēc, ka liela daļa elektrības Skandinavijā tiek ražota no atjaunīgajiem resursiem: HES Norvēģijā nodrošina 94% apjoma, Zviedrijā – vairāk nekā 50%, piedevām vēl trešdaļa – pagaidām no ekspluatācijas neizsvītrotās piecas AES. Pie tam Norvēģija ir liels elektroenerģijas eksportētājs – novembrī tā eksportēja 2 GWh.
Jo tālāk, jo trakāk. Zviedrija bija spiesta slēgt elektroenerģijas eksportu uz Somiju un Dāniju. Tās izvirzīja iniciatīvu pašos pamatos izslēgt nacionālo operatoru iespējas iejaukties un pārtraukt piegādes. Zviedrija apgalvo, ka ierobežojumi nav saistīti ar politiku, tie ieviesti apstākļu rezultātā, turklāt norāda, ka ierobežojumi paliks spēkā līdz Zviedrijas elektrotīklu modernizācijas brīdim, ne ātrāk kā 2030. gadā.
Londonas panorāma - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Viedoklis
Krievu ziemas dēļ Anglijā izveidojies nāvējošs caurums
Ar zaļo pāreju aptrakušie zviedri, kas pirms desmit gadiem plānoja līdz 2020. gadam pilnībā atteikties no ogļūdeņražiem, bija spiesti pat iedarbināt Karlshamnes TES mazuta energoblokus. "Ja mums būs vajadzīgs lielāks daudzums elektroenerģijas, nāksies cerēt tikai uz importu no citām valstīm. Ja tas mums nebūs pieejams, nāksies atslēgt iekšējos patērētājus brīdī, kad kļūs pavisam auksti," sūdzējās Ēriks Eks, kompānijas "Svenska Kraftnät" stratēģiskās pārvaldes vadītājs.
Visa šī jautrība sākusies valstīs, kuru enerģētika gandrīz nemaz nav atkarīga no dārgajām oglēm un gāzes, kas atkal pārspēj cenu rekordus. Valstīs, kas no enerģētikas apgādes viedokļa Eiropā ir nodrošinātas vislabāk. Valstīs, kas savā vēsturē tikai vienu reizi karojušas savā starpā. Vēsturisko aizvainojumu trūkums Eiropas kaimiņvalstīs ir ļoti reti sastopama lieta.
Un tas viss notiek decembra sākumā.
Ņemot vērā Eiropas ekspertu prognozes par ciklisko atslēgumu risku ziemā ES valstīs iegūst aizvien reālākas aprises. Jaunie enerģētiskie kari "draudzīgajā Eiropas saimē", šķiet, ir gandrīz neizbēgami.
Gazprom gāzes pārstrādes uzņēmums - Sputnik Latvija, 1920, 07.12.2021
Viedoklis
Ideālā vētra: Eiropā izskanējušas prognozes par energokrīzes augstāko punktu
Ziņu lente
0