Viedoklis

Ideālā vētra: Eiropā izskanējušas prognozes par energokrīzes augstāko punktu

© Sputnik / Павел Львов / Pāriet pie mediju bankas"Gazprom" gāzes pārstrādes uzņēmums
Gazprom gāzes pārstrādes uzņēmums - Sputnik Latvija, 1920, 07.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gāzes cenas Eiropā kritušās gandrīz divkārt salīdzinājumā ar rekordaugstajiem rādītājiem oktobrī. Taču ļaunākais vēl var būt priekšā.
Rezerves krātuvēs ir minimālas, bet ziema jau iestājusies. Jau pirmais sals uzskrūvēs degvielas un elektroenerģijas cenas, turklāt dažām valstīm draud enerģētiskā blokāde, portālā RIA Novosti stāsta Nataļja Dembinska.

Klusums pirms vētras.

Rudenī Eiropas gāzes tirgu mocīja drudzis. Oktobrī tūlītējo darījumu cenas pārspēja vēsturiskos rekordus, teju vai sasniedzot 2000 dolārus par tūkstoš kubikmetriem, ņemot vērā zemo līmeni pazemes krātuvēs, pamata piegādātāju ierobežoto piedāvājumu un SDG augsto pieprasījumu Āzijā.
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvdarbi - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2021
Viedoklis
Eiropa apstādinājusi "Ziemeļu straumi 2" un uzskrūvējusi sev cenas
Pēc tam cena kritās, un novembrī stabilizējās zem tūkstoš dolāriem (četrkārt augstāka nekā gada sākumā). Ažiotāža mazliet noklusa, jo "Gazprom" sāka iesūknēt degvielu PGK Eiropā.
Pēkšņi parādījās ziņa, ka "Ziemeļu straumes 2" sertifikācija apturēta. Tātad gāzesvada ekspluatācijas starta termiņi atkal atlikti, un ziemā ar to var nerēķināties.

Gaidāms sals

Aukstumam Eiropa nav gatava – par to nav šaubu. Saskaņā ar "Gas Infrastructure Europe" datiem, aktīvās gāzes PGK ir par 23,4% (par 20,8 miljardiem kubikmetru) mazāk nekā pērn.
Prognozes liecina, ka ziema būs skarba. Tātad neizbēgams ir elektrības un gāzes deficīts un cenu lēciens.
Protams, vispirms augs gāzes cena. "Saxo Bank" investīciju direktors Stins Jākobsens prognozēja, ka Eiropa saskarsies ar tādu enerģētisko krīzi, kāda nav redzēta kopš 1973. gada. Arī naftas tirgū. "Nebrīnīšos, ja cenas pārsniegs 100 dolārus par barelu jau pirmajā ceturksnī," atzīmēja ekonomists.
Jākobsens pieminēja ideālo vētru. "Kas tālāk notiks ar cenām? Protams, tās augs," viņš precizēja.
Arī "Gazprom" neuzskata, ka situācija būtu stabila.
"Tomēr, ņemot vērā PGK faktoru un apkures sezonas sākumu Eiropā un Āzijā, gāzes nākotnes darījumu cenas neparedz manāmu krišanos tuvāko mēnešu laikā," teica holdinga departamenta priekšnieks Aleksandrs Ivaņņikovs.

Pagaidām – mēģinājums

Energonedēju cenas pieaugums jau pirms ziemas sāpīgi skāra rūpniecību un patērētājus. Vairāki uzņēmumi Lielbritānijā ierobežojuši ražošanu un vērsušies pēc valsts palīdzības. Francijā elektrības tarifi ir augstākie kopš 2012. gada. Atomenerģētika nespēj segt pieprasījumu.
AES netiek galā, jo pandēmijas dēļ aizkavējusies vairāku reaktoru tehniskā apkope. Ogļu elektrostacijas valdība slēgusi. Pērn mājsaimniecībām lūdza mazināt elektrības patēriņu "sastrēgumstundās". Tagad gaida sprieguma krišanos tīklā un divas stundas ilgus atslēgumus.
Pie tam, atzīmēja Bloomberg, tas ir tikai prologs, jo gaisa temperatūra vēl kritīsies. Nav izslēgta spriedze valstu attiecībās, piegādes aizsardzības pasākumu dēļ. Vienkāršajiem patērētājiem draud plānveidīgi cikliskie atslēgumi.
Eiropu nervozē arī fakts, ka Krievijas holdings joprojām piegādā precīzi līgumos paredzētos apjomus. Tāpēc enerģētikai atliek tikai cerēt uz pieprasījuma samazināšanos, atzīmēja Fabiāns Reningens, kompānijas "Rystad Energy" analītiķis.
Spriedzi vēl pavairo "omikrons". Sākas kārtējais kovida vilnis.

Enerģētiskā blokāde

Stāvoklis par pasliktināties tiktāl, ka dažas valstis, it īpaši bagātās, sāks stiept segu uz savu pusi.
Северный поток - 2: газ уже в трубе, дело - за Европой - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2021
Video
Eiropas glābšana. "Ziemeļu straume 2": gāze jau ir cauruļvadā
Bloomberg analītiķi iepriekš aprakstīja divus iespējamos variantus. Ja deficīts pastiprināsies, valdības var ierobežot dabasgāzes un elektroenerģijas pārdošanu citiem reģioniem. Mīkstāks variants: gāzi un elektroenerģiju no nabagajām valstīm novirzīs bagātajām, tādām kā Vācija.
"Ja būs ļoti auksti, Eiropā sāksies tādas runas: man ir gāze un es gatavojos spert ārkārtas soļus – aizliegt eksportu uz divām nedēļām," prognozēja Marko Alvera, Itālijas enerģētiskās infrastruktūras kompānijas "Snam SpA" ģenerāldirektors.
Pagaidām tamlīdzīgi izteikumi neskan, taču pirmie signāli ir redzami. Piemēram, jau oktobrī Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs brīdināja par elektroenerģijas eksporta iespējamo apturēšanu, lai "cilvēkiem mājās būtu silti". Bet Francija piedraudēja atslēgt padevi Lielbritānijai piederošajām Normandijas salām, ņemot vērā strīdu par zvejniecības zonām.
Enerģētiskās solidaritātes principi neļauj bloķēt eksportu. Tas var nostādīt ES valstis grūtā stāvoklī. Taču enerģētiskās krīzes apstākļos strīdi ir neizbēgami. Drīz vien noskaidrosies, kas Eiropā ir gatavs vilkt segu uz savu pusi, lai nepaliktu bez gaismas un siltuma.
Maskava informēja, ka palīdzēs Eiropai, palielinās apjomus tirgus stabilizācijas labad. Pagaidām nav zināms, kādu daudzumu Krievija nogādās decembrī. "Ziemeļu straumes 2" starts enerģētisko krīzi atrisinātu. Taču Vācija – lielākais enerģijas un izejvielu importētājs, acīmredzot, uzskata, ka šoziem gāze kontinentam nemaz tik ļoti nav vajadzīga.
Ziņu lente
0